Pēdējos gados pieaudzis pieprasījums pēc krematorijas pakalpojumiem
Pieprasījums pēc krematorijas pakalpojumiem pēdējos gados ir ievērojami pieaudzis, savukārt brīvo vietu skaits pilsētas kapsētās samazinājies, sacīja apbedīšanas biroja vadītājs Ainars Spirģis.
Krematorija būtu nepieciešama, taču tās būvniecība ir ļoti dārga un šis jautājums pašvaldībā nav apspriests, sacīja Spirģis.
“Par krematoriju Liepājā varētu domāt tālā nākotnē. Tās būvniecībai nepieciešami lieli ieguldījumi, bet uz peļņu varētu cerēt tikai mazbērni,” spriež Spirģis. Viņš uzskata, ka viens no risinājumiem ir krematorijas būvniecībai piesaistīt Eiropas Savienības fondu finansējumu, taču atzīst, kas šis jautājums Liepājas pašvaldībā nav apspriests. Vienlaikus Spirģis norāda, ka vietas jauniem apbedījumiem Liepājas kapsētās nav daudz. “Dienvidu kapos vēl ir neliels sektors, un tas arī viss,” sacīja Spirģis.
Viņš informēja, ka Liepājā pieprasījums pēc krematorijas pakalpojumiem pēdējos gados ir būtiski pieaudzis. “Ja kādreiz tie bija 10 gadījumi visa gada laikā, tad tagad pieci viena mēneša laikā,” salīdzina Spirģis, norādot, ka kremēšana neesot lēta, un prognozē, ka līdz ar gāzes cenu pieaugumu arī šī pakalpojuma cena var pieaugt.
“Vēl par cenu paaugstinājumu neesam sprieduši, taču pēdējo reizi, kad palielinājās gāzes cenas, krematorijas pakalpojumu cenas pieauga gandrīz divas reizes,” sacīja firmas vadītājs. Tam klāt vēl esot jāpierēķina izdevumi par nelaiķa nogādāšanu Rīgā, kas tagad dārgās degvielas dēļ izmaksājot aptuveni 40 latus.
Kā uzsver Spirģis, iedzīvotāju zemās maksātspējas dēļ apbedīšanas pakalpojumu cenas celt nav iespējams. “Cenu līmenis mums ir tāds pats kā pirms desmit gadiem,” stāsta Spirģis, norādot, ka viņa vadītais uzņēmums piedāvā par apbedīšanas pakalpojumiem norēķināties ilgākā laika periodā – 6 līdz 12 mēnešus pēc bēru norises, taču tas uzņēmumam neesot izdevīgi.
Jautāts, kā ekonomiskā situācija ietekmējusi izvadīšanas pakalpojumu izvēli, Spirģis pastāstīja, ka tagad daudz retāk nekā iepriekš rīko bēru mielastus. Kādreiz pilsētas restorāni atteikušies rīkot bēru mielastus. Tagad ikviens restorāns ir gatavs to darīt, taču pieprasījums pēc šādiem mielastiem ir mazs. Spirģis novērojis, ka nereti tuvinieki nelaiķi piemin turpat kapsētā, apēdot kādu maizīti un izdzerot glāzīti stiprāka dzēriena.
LETA