Sadedzinās vairāk nekā 6000 beigto cūku
Pēc postošā ugunsgrēka Lažas pagastā SIA “Nygaard International” piederošajā kompleksā “Apriķi Bacon” nācies iemidzināt arī 1300 dzīvas palikušās cūkas, kuras nedēļas laikā plāno sadedzināt kopā ar ugunsgrēkā bojā gājušajām 5000 cūkām. Dedzināšana notikšot blakus fermai, un tā ir saskaņota ar visiem atbildīgajiem dienestiem, noskaidroja “Kurzemes Vārds”.
Miks Kuncītis
"Kurzemes Vārds"
“Diemžēl mums ir nācies likvidēt arī lielāko daļu nenodegušajā kūtī palikušo dzīvo cūku. Kopā pārvietojamā gāzes kamerā iemidzinātas tika 1298 cūkas, bet nedaudz vairāk kā 300 izdevās pārdot. Bija apstākļi, kas mūs spieda tā rīkoties.
Vispirms jau jāpaskaidro, ka ugunsgrēka laikā vairums trešajā kūtī palikušo cūku bija tikušas savā vaļā. Mums ir jāievēro visas epidemioloģiskās prasības, proti, ja tās izkļuvušas ārā, pastāv inficēšanās riski. Līdz ar to mums nebija iespējams tās pārvietot citā kūtī pie citām cūkām, bet esošā kūts pēc ugunsgrēka palikusi bez elektrības, barošanas iespējām un ūdens padeves,” pastāsta SIA “Nygaard International” pārstāvis Jānis Maulis.
“Nygaard International” esot lūdzis uzņēmumu “Grow Energy”, kas nodarbojas ar dzīvnieku utilizāciju pakalpojumu sniegšanu, veikt bojā gājušo cūku likvidāciju.
Taču minētais uzņēmums nepieņem apdegušu dzīvnieku līķus ar plastmasas un koka piemaisījumiem, tādēļ nav bijis iespējams veikt bojā gājušo dzīvnieku kremēšanu. Sākotnēji bija plānots, ka cūkas sadedzinās jau vakar, taču tā nenotika.
“Tā kā cūkas nebija iespējams kremēt, bija jāmeklē cits risinājums. Uzņēmumam sadarbojoties ar kompetentajām institūcijām – Valsts vides dienestu, Pārtikas un veterināro dienestu un Aizputes novada pašvaldību –, pieņemts lēmums cūkas blakus kompleksam arī sadedzināt. Ņemot vērā nestandarta situāciju, šis bija arī vienīgais reālais risinājums.
Cenšamies procesu virzīt maksimāli ātri, jo galu galā nevaram cūkas tur atstāt tā vienkārši mētājamies.
Pagaidām varu pateikt to, ka dzīvniekus sadedzinās nedēļas laikā, jo tie sākumā jāizved no gruvešiem, kas prasa ne tikai milzīgu fizisko piepūli, bet arī darbu ar apdrošinātājiem, lai viss noritētu korekti,” laikrakstam vakar sacīja J. Maulis.
Valsts vides dienesta Liepājas Reģionālās vides pārvaldes direktors Ruslans Pečulis savukārt uzsvēra, ka jebkurš ugunsgrēks atstāj ietekmi uz vidi: “Tie ir dūmi, degušas konstrukcijas, siltinājuma materiāli utt. Ja dažādo ierobežojumu dēļ bojā gājušos dzīvniekus nevar utilizēt citos veidos, tad neatliek nekas cits kā tās uz vietas sadedzināt.”
Tāpat viņš piebilda, ka ugunsgrēka laikā nekādu bīstamu vielu noplūde neesot konstatēta. “Tā kā šajā teritorijā ir māla grunts, kaut kāda veida infiltrācija nav iespējama. Mēs esam rekomendējuši pašvaldībai savlaicīgi apziņot “Apriķi Bacon” teritorijai apkārt dzīvojošos ļaudis, lai viņi dedzināšanas laikā tur logus aizvērtus, jo tie nebūs tikai cūku līķi, kas degs, bet arī dažādi piejaukumi. Skaidrs, ka jebkurā gadījumā apkārtējiem iedzīvotājiem kaut kāds diskomforts būs,” teica R. Pečulis.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece laikrakstam pastāstīja, ka PVD speciālisti uzņēmumam snieguši teorētisku un praktisku konsultāciju, ko un kā labāk darīt, lai dzīvniekus iznīcinātu laikus, nepiesārņojot vidi un netraucējot cilvēkiem.
“Dzīvas palikušās cūkas tur vairs nevarēja palikt, īpašnieks izteica vēlmi dzīvniekus iznīcināt, un tādas ir viņa tiesības.”
Aizputes novada domes izpilddirektore Astrīda Eņģele laikrakstam sacīja, ka pašvaldības interneta mājaslapā jau ir ievietota ziņa par bojā gājušo cūku likvidāciju. “Mēs noteikti informāciju mājaslapā laikus papildināsim, kad būs lielāka skaidrība par plānoto dedzināšanu. Tāpat jau esam apzvanījuši apkārtnes iedzīvotājus, informējot par gaidāmo cūku likvidāciju.”