Skolu ēdnīcās vēl nav miera
"Kurzemes Vārds"
Uzņēmēji Liepājas skolās meklē
iespējas, kā piemēroties jaunajiem nosacījumiem, kas faktiski likvidējuši skolu
bufetes ar uzkodām un našķiem. Bulciņas caur šo sietu lielākoties izšmaukušas,
bet konfektes un košļenes palikušas ārpusē. Tikmēr par noteikumiem turpina
strīdēties ministri, un valdība plāno tos grozīt.
“Bulciņas pie mums tomēr ir,” saka Liepājas 8. vidusskolas
virtuves saimniece Rasa Burve. Uzņēmumā “Zālītes A”, kas šajā skolā
nodrošina ēdināšanu, pārstrādātas tehnoloģijas: “Vairs nelietojam
margarīnu, visur mums iet sviests, ievārījumi ir bez konservantiem un
stabilizatoriem.”
Šīs skolas ēdamzāle pēc 1. janvāra ir mainījusies – lodziņš, pie
kura iepriekš varēja iegādāties dažādus našķus un dzērienus, tagad ir ciet, bet
pie pusdienu izdales letes tagad strādā divas kases. Uz plauktiem aiz tās
pārcēlušās arī tās preces no agrākās bufetes, kuras pārdot drīkst arī pēc jaunajiem
noteikumiem. To gan ir pavisam maz – negāzēts ūdens un divu veidu
“Cappy” sulas pudelēs, dažu veidu tējas un piena dzēriens
“Rasēns”. Āboli, bumbieri, mandarīni, banāni – par 15 centiem gabalā. Smalkmaizīšu klāsts ir samazināts līdz pieciem veidiem. Plauktos ir arī
neliels kancelejas preču klāsts.
“Līdz ar to, ka ņemam veselīgākus produktus, cena ir
augstāka,” atzīst R. Burve. “Negribam jau bērniem to celt
augstu, līdz ar to iznāk zaudējumi pašiem.” Sviesta izmantošana bulciņas
sadārdzinājusi par trim līdz pieciem centiem. Tas, ka krējums ir dārgāks par
majonēzi un kečupu, ir viens no iemesliem, kāpēc par aptuveni pieciem centiem
nācies sadārdzināt arī pusdienu ēdienus. Izrādās, pēc jaunā gada piegādātāji
pacēluši cenas griķiem un rīsiem – saimniece norāda arī uz citiem
sadārdzināšanās iemesliem, kas nav atkarīgi no ēdiena gatavotājiem.
Kā izmaiņas uztver bērni? “Pirmajā nedēļā bija grūti, kad bērni
jautāja, kāpēc nav šī vai tā. Mēs izstāstījām, un tagad visi ēd kā ēduši.”
Taču lielie skolēni jau skrien uz veikalu “Maxima” un atgriežas ar kolu un čipsiem – saimniece
piebilst. “Nevaram jau aizliegt viņiem iet un šeit tos ienest, mums tādu
tiesību nav.” Bet siltos ēdienus, kopumā ņemot, ēd tāpat kā iepriekš, uz
vairs neesošo bulciņu rēķina varbūt pat drusku vairāk.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 2.februāra numurā.
#kvards-20160202-04#