Zemenes šogad kavējas
"Kurzemes Vārds"
Lai gan par vasaras tuvošanās sajūtām runāt vēl ir ļoti
grūti, Liepājas Pētertirgū jau pāris nedēļu ir pārdošanā pirmās mūspusē
audzētās zemenes.
Vēl gan zemenes
ienākas tikai siltumnīcā – saka Jūrkalnes zemnieku saimniecības
“Muižlejas” saimnieks Dainis Egliņš. Tomēr arī siltumnīcas ražu šogad
ietekmējuši laika apstākļi. “Vēls pavasaris, un līdz ar to ražot sāka
nedēļu līdz desmit dienām vēlāk nekā parasti. Šis ir interesants gads, tā sen
nav bijis,” viņš piebilst. Tādēļ skaidrs, ka arī uz lauka augošās ogas
sārtosies vēlāk. Taču par to, ka varētu palikt vispār bez zemenēm, jāuztraucas
neesot. “Stipras salnas piekrastē nav bijušas. Un, ja nebūs dikti liels
slapjums, tad jau viss būs kārtībā.”
D. Egliņš
ar pirmajām ogām Liepājā ir katru gadu. Šogad ar “Polku” un
“Zefīru” tirgojas jau pāris nedēļu. Līdz šim ik dienu izdevies pārdot
visu atvesto. “Bet ar katru gadu jūtams, ka samazinās to pircēju skaits,
kas var atļauties nopirkt agrās zemenes. To jau noteikti arī visur citur pārdošanas
jomā jūt.” Šopavasar šī tendence esot īpaši izteikta.
Cenas Latvijā audzētajām zemenēm
ir no desmit līdz astoņpadsmit eiro kilogramā. Turpat līdzās Pētertirgū jūtama
arī visai multinacionāla elpa – par pieciem, sešiem eiro kilogramā pārdod ogas,
pie kurām nelieliem burtiem pierakstīts “ESP”, “LT” vai
“Grieķija”. Trešdienas rītā vismaz vienā vietā “Kurzemes
Vārds” atrod arī zemenes, pie kurām nav nekādas norādes par izcelsmi, bet
cena ir tikai četri eiro kilogramā. Tirdzniecības centra “Ostmala”
vestibilā stendā pārdod zemenes no Spānijas par 6,90 eiro kilogramā.