Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Paraksta līgumu par biokoģenerācijas stacijas būvniecību

Paraksta līgumu par biokoģenerācijas stacijas būvniecību
31.10.2011 13:47

Šodien, 31. oktobrī, SIA “Liepājas enerģija” vadība parakstīja līgumu ar AS “UPB”, kas piedāvāja ekonomiski un tehnoloģiski  izdevīgāko piedāvājumu biokoģenerācijas stacijas būvniecībai, informēja uzņēmums “Liepājas enerģija”.

Jaunā ar šķeldu kurināmā stacija ir kārtējais plānotais solis, lai modernizētu Liepājas siltumapgādi un palielinātu saražotās siltumenerģijas konkurētspēju. Projekta plānotās investīcijas ~6,9 milj. latu un plānots nodot līdz  nākamās apkures sezonas sākumam. Projekts saņēmis atbalstu no ES Kohēzijas fonda 2,2 milj. latu apmērā.   

Tas ir viens no trim projektiem, ko SIA ”Liepājas enerģija” īsteno ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Plānots, ka jaunā bio-koģenerācijas stacija gadā saražos 60 tūkst. MWh siltumenerģijas, kas ir 20% no kopējā apjoma un 12 tūkst. MWh elektroenerģijas. 

Kā kurināmo jaunajā stacijā  izmantos šķeldu, kas ir pieejams, atjaunojams un videi draudzīgs kurināmais. Kā norāda SIA ”Liepājas enerģija” valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs, izmantojot lētāku kurināmo būs iespējams samazināt ražošanas pašizmaksu, mazināt gāzes cenas ietekmi uz tarifi un  turpināt uzsākto esošā tarifa samazināšanu.

Pēc projekta realizācijas kurināmo izmaksu ekonomijā gadā prognozēta līdz 1 milj. latu, bet  tikpat plānots iegūt no saražotās elektroenerģijas pārdošanas.

Atklātajā konkursā  piedalījās pieci pretendenti. AS ”UPB” piedāvājums bija saimnieciski izdevīgākais, piedāvājot mūsdienīgus tehnoloģiskos risinājumus un ātru darbu izpildi. Biokoģenerācijas stacijas galveno  iekārtu piegādātāji ir ”Turboden” (Itālija) un ”Kohlbach” (Austrija), bet būvniecībai atvēlēti vien 11 mēneši.

Pēc līguma parakstīšanas AS ”UPB” prezidents Uldis Pīlēns atzina, ka projekts ir liels izaicinājums pozitīvā nozīmē.

Plānots 2012. gada uzsāk arī divu biomasas katlu  izbūves projektu ar kopējo jaudu 30MW, kas ļaus vēl par 40% palielināt ”zaļās” enerģijas īpatsvaru. Arī Biomasas katlu būvniecības projektu  realizēs ar  ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu 50% apmērā.

SIA Liepājas enerģija” šogad un turpmākajos divos gados turpina investīciju projektu realizāciju saskaņā ar Attīstības plānu. Visiem projektiem ir viens mērķis – uzņēmuma ilgtermiņa efektivitātes paaugstināšana. Kopumā  SIA ”Liepājas enerģija” ar Kohēzijas fonda atbalstu īstenos trīs projektus, kuri uz šo brīdi ir lielākie Latvijā.

Būvlaukums Kaiju ielā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz