Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Liepājas enerģija” investē 7 miljonus latu atjaunojamo energoresursu izmantošanā

“Liepājas enerģija” investē 7 miljonus latu atjaunojamo energoresursu izmantošanā
16.03.2012 11:09

Investējot 7 miljonus latu uzņēmumā “Liepājas enerģija”, AS “Latvenergo” realizē vienu no lielākajiem atjaunojamo energoresursu izmantošanas projektiem Latvijā, informē AS “Latvenergo” Komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Jau 2012./2013. gada apkures sezonā Liepājai siltumu piegādās no jaunās biokoģenerācijas stacijas. Šis projekts ir daļa no SIA “Liepājas enerģija” septiņu gadu siltumapgādes rehabilitācijas programmas ar kopējo plānoto investīciju 30 miljoniem latu.

Viens no AS “Latvenergo” stratēģiskajiem mērķiem ir atjaunojamo energoresursu projektu realizācija, attīstot diversificētu un videi draudzīgu ražošanas portfeli. Šī stratēģiskā mērķa ietvaros AS “Latvenergo” meitas sabiedrība SIA “Liepājas enerģija” realizē projektus, kur kā kurināmais tiks izmantots atjaunojamais energoresurss – šķelda.

Kopš 2006.gada AS ”Latvenergo” kopīgi ar pārējiem uzņēmuma dalībniekiem veicot investīcijas SIA ”Liepājas enerģija”  izveidē, to kopējais apjoms līdz 2012.gada beigām būs sasniedzis teju 30 mlj. latu. Šajā laikā ir realizēti vairāki pilsētas siltumapgādes uzlabošanas projekti, padarot Liepāju par pilsētu, kurā siltumenerģijas tarifs, neskatoties uz gāzes cenu paaugstināšanos, samazinās. Veicot siltumtrašu rekonstrukciju 12,5 km garumā, ir būtiski samazināti siltumenerģijas zudumi, ļaujot ieviest 1,5 Ls/MWh (lati par megavatstundu) tarifa samazinājumu sākot 2011./2012. gada apkures sezonu; savukārt koģenerācijas projekta realizācija 2010. gadā Tukuma ielā ir devusi siltumenerģijas tarifa samazinājuma efektu aptuveni 3 Ls/ MWh apmērā.

Šī gada novembrī tiks pabeigta biokoģenerācijas stacija, kas saražos aptuveni 20% no visa SIA ”Liepājas enerģija” siltumenerģijas apjoma, t.i., ap 45 tūkst. MWh gadā. Līdz ar šī projekta realizāciju uzņēmums varēs 2012. gada rudenī veikt kārtējo siltumenerģijas tarifa samazinājumu.

Vakar, uzstājoties Dienas biznesa konferencē ”Atjaunojamā enerģija”, AS ”Latvenergo” korporatīvās stratēģijas direktors Alnis Bāliņš Liepājas projektu nosauca par Latvijas veiksmes stāstu: ”Savā ziņā “Liepājas enerģija” ir ideālais siltuma un energoapgādes modelis, kas atbilst mūsdienu galvenajām prasībām – diversifikācija, drošība un ilgtspēja. Šo var vērtēt kā veiksmes stāstu ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas mērogā – stiprinot Latvijas kā zaļās enerģijas ražotājas un lietotājas tēlu. “Liepājas enerģija” ir viens no projektiem, kas pierāda, ka pareizi plānojot investīciju stratēģiju, izvēloties vietējos atjaunojamos energoresursu un piesaistot ES fondu līdzekļus, ir iespējams sasniegt rezultātus, kur ieguvēji ir visi – iedzīvotāji, saņemot zemākus tarifus, uzņēmums, kas spēj finansiāli veiksmīgi strādāt un sabiedrība, kas iegūst no atjaunojamo energoresursu izmantošanas ilgtspējīgas attīstības griezumā.

Līdz ar biokoģenerācijas stacijas darbības sākšanu zaļās enerģijas īpatsvars SIA ”Liepājas enerģija” būs 20%, jo līdz šim uzņēmumā izmantoja tikai fosilo kurināmo – dabas gāzi. SIA ”Liepājas enerģija” pašreiz analizē vēl vienu projektu – ūdens sildāmo katlu izbūvi, kurā kā kurināmo izmantos vietējo atjaunojamo resursu – šķeldu. Tā ļaus vēl par 40% palielināt zaļās enerģijas īpatsvaru SIA ”Liepājas enerģija” saražotās enerģijas apjomā.  Tādējādi,  kopā ar līdzīgiem projektiem, kas tiek īstenoti arī citviet, t.sk. Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, tas būs nozīmīgs ieguldījums Latvijas zaļās enerģijas apjoma palielināšanā Latvijā.

Šo projektu realizācijas rezultātā, Liepāja būs ieguvusi diversificētu siltumenerģijas ražošanas bāzi, kurā iespējams strādāt kā kurināmo izmantojot gan gāzi, gan arī biomasu – šķeldu, kas noteikti padarīs Liepājas siltumapgādi drošāku energonesēju piegādes krīžu gadījumā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz