Otrdiena, 19. marts Jāzeps, Juzefa
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sākti Liepājas ostas padziļināšanas darbi

Sākti Liepājas ostas padziļināšanas darbi
24.11.2009 16:36

Atslēgvārdi

Jau trešo dienu norit Liepājas ostas padziļināšanas darbi, informēja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Ostas padziļināšanu veic Beļģijas kompānijas “Dredging International N.V.” zemes sūcējs “Mellina”. Pirmās dienas ostas grunts noņemšana notika testa režīmā, un darbos piedalījās Liepājas ostas locis. Šodien darbi norit pilnā apjomā.

Zemes sūcējs “Mellina” strādā nepārtraukti visu diennakti. 22.novembrī tas veica 11 grunts nosūkšanas ciklus, bet 23.novembrī – 13 ciklus. Viena cikla garums ir 2,5 stundas, un tā laikā var izrakt aptuveni 1000-2000 kubikmetru grunts. Šobrīd darbi notiek priekšostā.

Turpinās arī dziļuma mērījumi un grunts izpēte. Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas Investīciju un Mārketinga daļas vadītājs Ivo Koliņš arī informēja, ka decembra vidū Liepājas ostā darbus uzsāks ekskavatora tipa vienkausa racējs.

Sagatavošanās darbi ostas padziļināšanai tika sākti pēc līguma parakstīšanas 12.oktobrī. Lai gan projekta izpildes beigu termiņš ir 2012.gada 31.jūlijs, domājams, ka ostas padziļināšanu izdosies pabeigt jau līdz 2010.gada beigām, informēja Liepājas SEZ pārvaldes Investīciju un mārketinga daļas vadītājs Ivo Koliņš.

Tiks veikta Liepājas ostas kuģu ceļa padziļināšana no pašreizējiem 11 metriem līdz 12,5 metriem un brīvostas rajona akvatorija padziļināšana no pašreizējiem 10,5 metriem līdz 12 metriem. Paredzēta arī Loču kanāla rekonstrukcija un Ziemas ostas rajona akvatorijas padziļināšana līdz septiņu metru dziļumam. Pavisam plānots izsmelt 5,2 miljonus tonnu grunts, ko izbērs jūrā speciāli tai paredzētās vietās – atbērtnēs.

Pēdējie nozīmīgie Liepājas ostas padziļināšanas darbi tika veikti 1999.gadā, kad ostu padziļināja vidēji par 1,5 metru – līdz 11 metriem. Arī tad padziļināšanas darbus veica “Dredging International N.V.”, taču tagad uzņēmums iegādājies vēl jaudīgāku tehniku par to, ar kādu Liepājas ostas padziļināšanas darbus veica 1999.gadā, iepriekš pastāstīja “Dredging International N.V.” Ziemeļeiropas reģiona vadītāja vietnieks Džonijs van Akers.

Liepājas SEZ pārvaldes Investīciju un Mārketinga daļas vadītājs Koliņš aģentūru LETA iepriekš informēja, ka uzlabotā ostas infrastruktūra ļaus ievērojami samazināt Liepājas ostu apmeklējošo kuģu izmaksas, palielinot lieltonnāžas kuģu lietderīgo kravnesības noslodzi un samazinot kuģu dīkstāvju izmaksas nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā. Kravu pārvadājumu izmaksu samazināšanās un uzlabotā pieeja ostai no jūras puses veicinās ostas kravu apgrozījuma palielināšanos.

Projekta kopējās izmaksas ir 22,3 miljoni latu, no kuriem 74,5% ir ES Kohēzijas fonda finansējums, 19,6% – Latvijas valsts budžeta finansējums un 5,9% – Liepājas SEZ pārvaldes finansējums. Papildus Liepājas SEZ pārvalde segs arī projekta neattiecināmās izmaksas – pievienotās vērtības nodokļa un projekta realizācijas autoruzraudzības maksājumus.

Jau ziņots, ka 12.oktobrī Liepājā tika parakstīts līgums par ostas padziļināšanu. Līgumu parakstīja Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš un uzņēmuma “Dredging International N.V.” Ziemeļeiropas reģiona vadītāja vietnieks Džonijs van Akers.

Liepājas SEZ pārvaldes Iepirkumu komisija izvērtēja pretendentu piedāvājumus konkursam “Brīvostas akvatorija, priekšostas akvatorija un kuģu kanālu rekonstrukcija Liepājas ostā” un izvēlējās piedāvājumu par viszemāko cenu, nolemjot piešķirt tiesības slēgt līgumu par darbu izpildi uzņēmumam “Dredging International N.V.”.

Konkursā noteiktajā kārtībā savus piedāvājumus bija iesnieguši pieci pretendenti, bet konkursa dokumentāciju bija izņēmušas 18 pašmāju un ārvalstu kompānijas.

14.oktobrī tika parakstīts kredītlīgums par apmēram 2,9 miljoniem latu starp Liepājas SEZ un AS “Swedbank” par kredītu, kas nepieciešams projekta līdzfinansēšanai.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz