Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ir zeme, debess, jūra, un ir Kroders. Vai arī nav

Ir zeme, debess, jūra, un ir Kroders. Vai arī nav
11.10.2012 07:04

Vakarrīt 91 gada vecumā Mūžībā aizgājis izcilais režisors Oļģerts Kroders. “Kroders būtu pats pirmais, kurš smietos par dramatizēšanu un izteiksmīgu sērošanu, tas ir garš, piepildīts mūžs, turklāt viņš aizgāja teātrī!” saka Valmieras Drāmas teātra Literārās daļas vadītāja Edīte Tišheizere.

“Visu, ko esmu pieredzējis, kas man ticis likts priekšā, vienmēr esmu vērojis no malas. Pat Ziemeļos. Es jūtos, it kā spēlētu kādu lomu izrādē, līdz ar to man nav nekā traģiska, ko nožēlot. Es skatos izrādi,” – tā režisors pats raksturo savu pozīciju autobiogrāfiskajā stāstā “Mēģinu būt atklāts”.

Viņa dzīvē un radošajā darbībā, ja tie vispār ir šķirami jēdzieni, atainojas dīvains kontrasts – būdams ironisks pret teju visu apkārt notiekošo, viņš tomēr savos iestudējumos ieņem aktīvu pozīciju. Vara kā fenomens ir tas, kas O. Kroderu mākslā ir interesējis visvairāk. Režisora piemiņai 17. oktobrī Valmieras teātrī varēs noskatīties viņa mūža izrādi – Viljama Šekspīra “Hamletu”, ko dažādos Latvijas teātros viņš iestudējis četras reizes. Ikreiz mainot varas attiecību attēlojumu.

Visilgāk – teju divdesmit gadu – režisors nostrādājis Liepājas teātrī. Pirmo reizi viņš te ieradās, nesen atgriezies no izsūtījuma piecdesmito gadu nogalē, bet otro reizi, teātra direktora Voldemāra Pūces aicināts, sāka darbu Liepājas teātrī jau par tā galveno režisoru 1974. gadā. Un strādāja te 15 gadu.

Režisora pēdējais iestudējums “Līgava bez pūra” pirmizrādi Valmieras teātrī piedzīvoja jūnijā. Mūžībā viņš aizgāja pēc smagas cīņas ar slimību. Bet visu laiku būdams pie pilnas apziņas. Atvadīšanās no režisora Oļģerta Krodera Valmieras Drāmas teātrī 18. oktobrī no 11.30 līdz 13.30. Gājiens no teātra uz Dīvala kapiem pulksten 14, informē Valmieras teātra pārstāvji.

Foto no O. Krodera arhīva

Liepājas teātrī Oļģerts Kroders strādāja līdz pat 1989. gadam.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 11. oktobra numurā.


 
#kvards-20121011-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz