Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sevis bagātināšana. Prom no garlaicīgā

Kur un kā saturīgi pavadīt brīvo laiku, ja esi pieaudzis cilvēks un negribas vakarus vadīt tikai un vienīgi pie televizora? Izrādās, Liepājā ir gana daudz vietu – studiju, kursu, nodarbību, biedrību –, kā arī zinošu pasniedzēju, kuri piedāvā iespēju dejot biodeju, salsu, balles dejas, austrumu vai spāņu dejas, zīmēt, dziedāt, muzicēt, nodarboties ar jogu, cigunu utt.

Sevis bagātināšana. Prom no garlaicīgā
Zanes Kugrēnas vadītās “Latino solo” deju grupas treniņš. Mūzika, kustības un prieks par sevi, par notiekošo – un tā katrā mēģinājumā. (Foto: Egons Zīverts)
Zanes Kugrēnas vadītās “Latino solo” deju grupas treniņš. Mūzika, kustības un prieks par sevi, par notiekošo – un tā katrā mēģinājumā. (Foto: Egons Zīverts)
02.01.2023 06:00

Daiga Lutere, Ligita Kupčus-Apēna, Agnese Grīnberga, Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Uzklausot pieredzes stāstus, apzinājām daļu no pilsētā esošā piedāvājuma.

Kustībā un priekā

”Ja pieaudzis cilvēks grib saturīgi pavadīt savu brīvo laiku, viņš meklē un atrod, kur un ko darīt,” tik lakonisks bija ”Interesanto cilvēku kluba” vadītājs Aleksandrs Agešins.

Esot grūti nosaukt kaut ko vienu vispopulārāko, ko cilvēki apmeklē, jo piedāvājums plašs, sākot no stiepšanās un vingrošanas nodarbībām, latino vai biodejām, līdz cigunam un izglītojošām lekcijām.

Katru gadu līdz ar septembri arī pieaugušie sākot meklēt iespējas, lai darīto to, kas patīk un padodas, vai lai apgūtu kaut ko jaunu.

Pēc A. Agešina novērojumiem, aktīvākie apmeklē pat vairākas grupas, jo intereses plašas. Citi izraugās vienu hobiju: ”Tie ir cilvēki, kuri izvēlas savu laiku vadīt saturīgi, interesanti, kuri domā par savu pašsajūtu, izskatu un savai dzīvei piedod krāsas.

Ja nodarbojies ar lietām, hobijiem, kas patīk un rada prieku, iegūst arī apkārtējie: vīrs, sieva, bērni, visi citi un arī pilsēta.”

Anita un Ingus Palapji dejo pieaugušo grupā pie deju pasniedzējas Zanes Kugrēnas ”Z Dance Studio”.

Stāsta Anita: ”Ar vīru bijām runājuši, ka abi kopā gribētu kaut kur dejot. Mums ir tautas deju dejotāju pieredze, bet šo novirzienu negribējām: jāgatavojas skatēm, koncertiem, jāatrādās. Kur abiem kopā vienkārši iet padejot savam priekam? Feisbukā draugi bija nošērojuši Zanes deju studijas piedāvājumu. Vīrs to pamanīja un jautāja: varbūt mēģinām? Es uz karstām pēdām zvanīju Zanei un pieteicos. Ar domu – ka tikai vīrs nepārdomā! (Smaida).”

Kā aizgājuši uz pirmo nodarbību, tā sapratuši, ka atraduši īsto vietu. Pasniedzēja nesagatavo sacensībām, bet māca pāriem skaisti dejot un apgūt dažādu deju soļus: valsi, tango, fokstrotu, bačatu ieskaitot. ”Mēs visi esam pieauguši cilvēki, un mums kopā ir interesanti,” turpināja A. Palapa.

”Abi ar vīru tiešām gaidām pirmdienas vakarus, kad varēsim doties dejot. Tas ir tikai mūsu laiks, ko ar prieku pavadām kopā.

Esam iepazinušies ar citiem pāriem, kārtīgi izkustamies. Tā, ka pēc nodarbības muguras slapjas. Galvenais – nekompleksot, nebaidīties, bet nākt un dejot. Prieks, ka satikām Zani!”

Z. Kugrēna vada vēl citas deju nodarbības, piemēram, latino deju grupas tikai sievietēm, kā iesācējām, tā arī ar pieredzi. Viņu vecums no 25 līdz pat 70 gadiem.

Deju studijas ”Darja Dance Studio” vadītāja Darja Alekševiča stāstīja, ka viņa pieaugušajiem piedāvā individuālās nodarbības kādas dejas apgūšanā. Piemēram, pārim. Ir cilvēki, kuri deju pasniedzēju meklē, lai apgūtu un skaisti nodejotu savu pirmo deju kāzās.

Tā kā puiši jeb vīrieši ir kūtrāki, izveidojusies latino deju grupa sievietēm, uz kuru nāk kā jaunās, tā jau pieredzējušās dejotājas.

”Laikam savā iepriekšējā dzīvē esmu dzīvojusi kaut kur Austrumu valstīs,” smaidot atzina liepājniece Ita Cērmane, ”jo man patīk siltums un viss austrumnieciskais, tanī skaitā orientālā deja. Savulaik ar savu pirmo mīlestību gājām uz visām ballēm, kādas vien bija, lai tikai izdejotos. Ko darīt, kad partnera nav (vai viņš negrib to darīt), bet sirds prasa? Jāatrod vieta, kur sieviete to var darīt viena – kopā ar citām dejotgribētājām.

Ar pasniedzēju Zitu Valku iepazinos jau pirms gadiem divdesmit, bet dejošanai pievērsos pirms pandēmijas. Vienkārši, kad biju pieņēmusi lēmumu, piezvanīju Zitai.”

Ita savu izvēli dejot orientālo jeb austrumu deju pamato ar to, ka sieviete var dejot viena un nav blakus vajadzīgs vīrietis kā partneris. Īpašās dejas kustības ir ļoti labvēlīgas ķermenim un veselībai. Ar sportošanu tādu ietekmi nepanākt, it sevišķi, ja neesi jaunietes vecumā, bet sieviete ar zināmu dzīves pieredzi.

I. Cērmane: ”Nevaru izcelt kaut ko vienu, jo tas, kas saistās ar dejošanu, ir tāds komplekss ieguvums, tanī skaitā – vienmēr ļoti daudz un tikai pozitīvas emocijas!”

Sajūsmā par nejaušību

“Man visu mūžu interesējusi māksla un radošās lietas, bet nekad nebija iespējas nekur padziļinātāk to pamācīties,” stāsta Regīna Žilinska, kura kopš pagājušā gada februāra izmanto Liepājas Universitātes Mūžizglītības nodaļas sniegto piedāvājumu un brīvklausītājas statusā apmeklē lekcijas “Dizaina” programmā.

Viņa priecājas par iespēju nākt un mācīties to, ko pati vēlas. “Es esmu sajūsmā, ka ir iespēja, neraugoties uz vecumu, darīt to, kas sirsniņai ir ārkārtīgi svarīgi,” saka Regīna.

Par šo piedāvājumu viņa uzzinājusi nejauši. “Mans vīrs pilnīgi netīšām uzgāja to, ka universitātē ir tāda nodaļa, kura piedāvā šādu apmācību. Pati biju uzņēmīga – nācu un prasīju. Ja man vajadzētu tagad ieiet mājaslapā un mēģināt kaut ko sagremot un saprast, tad tas būtu sarežģīti,” stāsta sieviete.

Universitātē viņa divreiz nedēļā apmeklē gleznošanas nodarbības, vienreiz nedēļā – zīmēšanu un datorgrafiku, savus spēkus izmēģinājusi arī keramikas veidošanā.

Līdz tam viņa visu centusies apgūt pati saviem spēkiem.

“Es dzīvē visu esmu apguvusi pašmācības ceļā – gan fotošopu, gan šūšanu, kūku cepšanu un dažādas grafikas.

Un ne jau finansiālu apsvērumu dēļ, bet gan tādēļ, ka vienkārši nebija citu iespēju,” pastāsta Regīna.

Mūžizglītības piedāvātie pakalpojumi ir par maksu, taču Regīna saka, ka ieguvums no tiem esot nenovērtējams.

Obligātās lekcijas notiekot konkrētos laikos, bet liels pluss esot tas, ka gleznot viņa var nākt jebkurā sev ērtā brīdī. “Ja vēlies, tu šeit dzīvot vari, un es tā arī daru. Es te esmu, jo man darbs atļauj šeit būt.”

Regīna saka, ka ļoti pārdzīvojot to, ka par universitātes piedāvāto iespēju zina ļoti maz cilvēku – lekcijās kopā ar studentiem piedaloties tikai viņa viena. Uz šejieni viņa atvedusi arī vienu sev pazīstamu ārsti, bet viņa darbojoties citās nodarbībās. “Cilvēki nezina, informācija neaiziet, bet tā taču ir unikāla iespēja,” atzīst Regīna.

Lielu prieku viņai sagādājot, ka lekcijas un radošās nodarbības kopā ar universitātes studentiem paejot draudzīgā un patīkamā atmosfērā. “Jaunieši te ir ļoti draudzīgi un tiešām respektē tevi. Ja viņi redz, ka tu turi līdzi un varbūt pat esi par kādu gramiņu labāks, tad viņi ļoti priecājas un atbalsta, bet varbūt man vienkārši ar viņiem paveicies,” smaidot pastāsta Regīna.

Iemācīties fotografēt glīti

Ilze Andriksone šoruden beigusi fotokursus pie fotomeistara Jāņa Vecbrāļa. ”Bija intensīvi – kopā 10 nodarbības divas reizes nedēļā pa trīs stundām,” viņa atceras. ”Es jau sen zināju, ka Jānis šādus kursus rīko, sekoju viņam sociālajos tīklos. Ļoti gaidīju, kad tie būs klātienē. Tiklīdz viņš atjaunoja iespēju, izmantoju.”

Vaicāta, kāpēc pieteikusies, I. Andriksone pastāsta, ka pašai ir sava prezentreklāmas aģentūra, kas izgatavo arī reklāmu suvenīrus, dāvanas utt.

”Es tos pati fotografēju, gan lai ievietotu sociālajos tīklos, gan lai aizsūtītu klientiem. Vēlējos iemācīties to darīt glīti, lai ir labs kopskats.

Es varbūt redzu kadru, māku izdomāt, ko ar fotogrāfiju gribu pateikt, bet nemācēju tehniski atrisināt to, ko biju gara acīm iedomājusies. Man pietrūka tehniskās varēšanas,” viņa stāsta.

Tagad, kad nodarbības jau beigušās, Ilze no sev pazīstamiem cilvēkiem iegādājusies fotoaparātu, ko pati definē kā ”iesācēja variantu”. ”Ejot pie Jāņa, man fotoaparāta nebija vispār, fotografēju ar telefonu, jo gribēju apjēgt, kas ir kas un ko tad man galu galā pirkt. Arī tagad es praktizējos – ņemu savu vienkāršo aparātu līdzi visur, kur aizbraucu un bildēju. Pirmo porciju vilkšu datorā un skatīšos, kas man tur sanācis. Analizēšu, ko esmu, ko neesmu sapratusi.”

Ilze nākotnē domā iegādāties profesionālāku fototehniku. ”Kad būšu apguvusi fotografēšanas pamatus, tad noteikti konsultēšos ar Jāni, lai saprastu, kas man jāņem vērā, jo, protams, šīs lietas maksā milzu naudu. Un ir svarīgi apzināti izdarīt izvēli, lai nav tā, ka ir nopirkts kaut kas, kas mājās lieki mētājas.”

Runājot par citiem, ar ko I. Andriksone izgāja kursus, viņa pieļauj, ka daļa mācījusies, lai aizpildītu savu brīvo laiku. ”Noteikti bija, kas to darīja savam priekam, jo grib, piemēram, bildēt ģimeni, iemūžinot nozīmīgus mirkļus vai tamlīdzīgi. Man atkal bija svarīgi, lai skaisti varu parādīt vienkāršus priekšmetus, piemēram, pildspalvu ar skaistu logo. Pagaidām man nav domas ar to pelnīt naudu, piemēram, organizējot fotosesijas.”

Sajutis vēlmi, meties iekšā

Durbenieks Ģirts Ansons par buņģieri sapņojis kļūt jau divdesmit gadu vecumā, tomēr bungu spēlei praktiski pievērsies tikai 35 gados.

Kādu laiku mācījies sitaminstrumentu Durbē pie Ojāra Strungas, tomēr sagribējies kaut ko vērienīgāku, kā pats mūziķis saka, – jaudīgāku. ”Kādu dienu gāju pa Liepāju un pamanīju izkārtni ”POP/ROK skola”, uzreiz sapratu, ka šī būs īstā vieta. Toreiz iekšā gan negāju, mājās sameklēju telefona numuru, zvanīju, un tad tās lietas aizgāja.

Man jau šķiet, ka Liepājā vispār mūziķim ir viegli atrast vietu, kur sevi attīstīt. ”POP/ROK skola” pēdējo gadu laikā ir ļoti izsitusies, un šo vietu jau nu topošie mūziķi tiešām zina.

Toreiz, kad viņiem zvanīju, sākumā prasīju par vecuma ierobežojumiem un kaut kādām prasmēm, uz ko saņēmu atbildi, ka ar vecumu tam vispār neesot nekāda sakara, visi, kuriem esot gribēšana, ir gaidīti.”

Ģ. Ansons ir pārliecināts, ka viss, kas vajadzīgs, ir vēlme, apņēmība un nedaudz brīva laika, ko ieguldīt. ”Mana pārliecība, ka hobijiem nekad nav par vēlu, vajag tikai darīt. Tomēr mans ieteikums būtu – kā sajūti vēlmi, tā meties iekšā, neko lieki nevilcinies un negaidi. Turklāt pieaugušā vecumā, man liekas, ir labi, ka var pieslēgt arī prātu tam, ko dari, bērnībā tam varbūt ir citi stimuli.

Kopš sāku mācīties bungas, kas bija pirms sešiem gadiem, jau esmu spēlējis divās grupās. Tā kā dzīvoju Durbē, tur izveidojām grupu ”Gaisā”, vienu brīdi bungoju arī mūzikas skolas grupā, bet laika trūkuma dēļ mazliet esmu pagājis no tā visa nost, tagad manā vietā spēlē cits audzēknis.

Tā kā ikdienā strādāju, nodarbības man ir vēlu vakarā, pulksten 21. Gadās, kad atnāc un diena bijusi pilna, esi noguris un nav nekādas gribēšanas vēl kaut ko darīt, bet tad saņemies, iesāc, un noskaņojums uzlabojas.

Reizēm spēlē stundām un nekas nenotiek, bet tad rodas klikšķis, iedvesma.

Lai bungas spēlētu – jābūt savam komplektam vai vismaz pieejai bungām, kad sajūti vēlmi, mierīgi vari dot vaļā kaut divas stundas.”

Mājinieki neko neiebilstot, jo Ģirts parūpējies par klusinātājiem, kas skaņu nedaudz noslāpē.

Sākumā arī lielākais dēls aizrāvies un iedvesmojies no tēta, tomēr pagaidām metis pie malas bungošanu. ”Ģimene pieņem un saprot. Lielākais āķis jau ir tad, kad sanāk nospēlēt tās dziesmas, kas pašam patīk. Ja var vēl kādu ballīti nospēlēt, kad redzi, ka cilvēki dejo, viņiem patīk, tad saproti, tas ir tā vērts,” stāsta Ģ. Ansons.

Grāmatā viss bijis sarežģīti

Edīte un Aldis Rērihi nu jau gadu ļaujas ģitārspēlei pie ”POP/ROK skolas” pasniedzēja Jāņa Dauguļa.

Bērnībā Edīte spēlējusi ģitāru, tomēr viss tolaik apgūtais jau sen aizmirsts. Zinājusi, ka arī vīram ir vēlme reiz spēlēt ģitāru, tādēļ kādā no dzīvesbiedra jubilejām uzdāvinājusi viņam ģitāru un grāmatu, kurā aprakstīts, kā ģitārspēli apgūt pašmācības ceļā, tomēr tur bijis tik sarežģīti izskaidrots, ka vīrs metis vēlmi pie malas, un ģitāra nespēlēta stāvējusi vismaz desmit gadus.

”Ziniet, jo vecāks cilvēks kļūst, jo mazāk nozīmes piešķir lietām, tāpēc jādāvina sajūtas.

Es skatījos uz to ģitāru, un man nāca tāda apjausma, ka nu gan ir pēdējais laiks vīram mācīties spēlēt, cik tad ilgi tā stāvēs. Tā kā sākās pandēmija, darbi pierima un parādījās vairāk brīvā laika, es sāku meklēt iespējas, kur viņš varētu mācīties ģitārspēli zoom platformā, attālināti. Iespēju atradu un uzdāvināju viņam. Kad beidzās kovids, vīrs turpināja mācīties klātienē, tas, protams, ir kaut kas pavisam cits. Un tad, vīra iedvesmota, arī pati sajutu vēlmi sākt mācīties spēlēt ģitāru,” stāsta Edīte.

Sievietei atrast vietu, kur apgūt ģitārspēli pieaugušā vecumā, nemaz tik viegli neesot bijis. Sākusi meklēt internetā, uzgājusi mūzikas skolu, kas atbildusi meklētajam, sazinājusies, jau teju vienojusies par pirmo nodarbību, kad sapratusi, ka tā taču Jelgava!

Tomēr jelgavnieki uzreiz jaunajai mūziķei ieteikuši nebēdāties un iet uz ”POP/ROK skolu” Liepājā, jo arī tur varot atrast cilvēkus, kas māca instrumentus pieaugušajiem. Tā šajā skolā pavadīts jau gads.

Edīte un Aldis spēlē katrs savu ģitāru un arī mūzikas stilus iecienījuši krasi atšķirīgus. Vīrs spēlējot roku un ārzemju melodijas, bet sievai labāk patīkot kas tāds, kam var padungot līdzi, kāda tautasdziesma vai latviešu meldiņš.

Aldis esot no tiem, kas cītīgāk mācās, jo Edītei papildus ir vēl citas nodarbošanās. ”Esmu komplimentārās medicīnas speciāliste, kosmetoloģe, jogas skolotāja un uztura speciāliste. Vīrs ikdienā strādā ”Velvē” par būvniecības projektu vadītāju, bet savu radošo pusi izpauž mūzikā.”

Dzīvei pievienot odziņu

Inta Santa, konsultatīvā psiholoģe un izaugsmes veicinātāja

Vēlme pavadīt savu brīvo laiku ārpus darba, nododoties radošām izpausmēm, lielā mērā saistīta ar cilvēka personību.

Ir cilvēki, kuri ļoti labi var pielāgoties dažādiem rutīnas darbiem, un viņiem tas nesagādā nekādas problēmas. Citi jau darba laikā apmierina savu vajadzību pēc radošā, bet ir arī tādi, kuri nav spējīgi strādāt darbu, kurā nevar sevi radoši izpaust. Šī iemesla dēļ viņi brīvajā laikā meklē veidu, kā sevi nodarbināt, tādējādi sevi arī bagātinot.

Lai pievērstos brīvā laika aktivitātēm, viens no svarīgākajiem aspektiem ir resursi. Nevis materiālie, bet gan laika un fiziskie resursi.

Cilvēks laiku ārpusdarba aktivitātēm var veltīt tad, ja viņš ir pietiekami vesels un labi jūtas.

Ir dzīves etapi, kad šo resursu nav pietiekami, piemēram, kad dzīvē ienāk bērni, ir intensīvāka darba slodze vai ir kādas globālas krīzes, kad psiholoģiski jāsaņemas. Taču šī pārslēgšanās un darbošanās, lai cik paradoksāli tas varbūt arī būtu, ir veids, kā šos resursus atjaunot.

Tai brīdī, kad cilvēks izlemj nodoties kādai radošai izpausmei, notiek sevis un savas pašvērtības apzināšanās. Viņš uzdod jautājumu: kas es esmu, ko varu darīt vai sniegt pasaulei?

Darbavieta visbiežāk nodrošina tikai pamatvajadzības, iztikšanu, bet lielu labumu dod nodarbošanās ar ko tādu, kas cilvēkam ļauj saprast savu būtību un redzēt to sava darba augļos.

Papildu interešu un aktivitāšu meklēšana saistās gan ar iekšējiem, gan ārējiem apstākļiem. Tas notiek, kad cilvēku neapmierina viņa līdzšinējā dzīve un viņš vēlas ko citādāku.

Izaugsmes veicināšanas jeb koučinga sesijās cilvēkam ir iespēja apzināt un saprast, kādā veidā viņš darbojas ar saviem resursiem, un konstatēt, kuras jomas varbūt viņam nav pietiekami attīstītas.

Cilvēkam ir jāmeklē, kur slēpjas viņa paša spēks, kas veido pašapziņu un pašpietiekamību. Ja šai procesā nākas sastapties ar neziņu, tad jāsāk tikai meklēt.

Sevis meklējumos mērķis ir viens: atrast ko tādu, kas sniedz gandarījumu un piepildījumu, apmierinājumu pašam ar sevi. Ja darbavieta šīs lietas nesniedz un cilvēku iztukšo, tad līdzsvars jāmeklē vietā, kur radoši izpausties.

Cilvēki pēc ārkārtīgi lielas iztukšošanās meklē piepildījumu, jo tas ļauj sajusties kā kaut kam vairāk par “skrūvīti” sistēmā un tas noteikti nozīmē izaugsmes procesu.

Ir daudz cilvēku, kas par to neinteresējas un kam tas izpaliek, jo ļoti daudz resursu aiziet pamatvajadzību apmierināšanai.

Gana bieži ir tā – gribot darīt pavisam ko jaunu, cilvēks saprot, ka var nākties daudz ieguldīt. Šī iemesla dēļ jau pašā sākumā var skatīties uz to, ko cilvēks jau prot darīt, jo to ir iespējams turpināt.

Savukārt, ja cilvēks izlemj sākt jaunu dzīvi, tad ir jāatvadās no vārdiem: “šo es nekad mūžā nedarīšu”. Tas ir labs veids, kā atrast jaunu hobiju un savai esošajai, drošajai, prognozējamajai dzīvei pievienotu odziņu un piešķirtu jaunu elpu.

Avots: LETA

Es domāju tā: Kāds būtu jūsu sapņu hobijs?

Uldis Drišļuks – lektors:

– Tas varētu būt kaut kas saistīts ar ūdeņiem, jo šādas aktivitātes man patīk. Tā kā Liepāja tepat pie jūras, būtu interesanti apgūt, piemēram, burāšanu. Bet tad, kad tuvošos seniora vecumam! Tagad tam neatliktu laika darba slodzes dēļ. Kopā ar ģimeni atpūšamies, kad dodamies tuvākos, tālākos ceļojumos.

Linda Otrupe – māmiņa:

– Man nav nekādu īpašu talantu, tāpēc šķiet, ka labākais hobijs būtu ceļošana. Ir viens sapnītis, kuru īstenot neesmu saņēmusies. Tā būtu jurisprudences apgūšana.

Varbūt jāmēģina? Vēl es gribētu pievērsties ikdienas fiziskajām aktivitātēm, treniņiem.

Kristaps Pērkons – strādā:

– Mans sapnis ir nodarboties ar seno auto restaurāciju, bet traucē finanšu trūkums. Man šī lieta interesē jau kopš bērnības, jo savulaik tēvs darbojās ar automašīnām un arī es apguvu zināmas iemaņas. Tagad paša saimniecībā ir dažāda tehnika. Kad vajag, remontēju to!

Zane Pērkone – pilnas slodzes mamma:

– Mans sapnis ir kinoloģija un suņu pajūgu vadīšana. Mums bija haskijs un bija plāns par sešiem šiem suņiem. Tagad laukos ar ģimeni labiekārtojam savu īpašumu. Ja cilvēkam ir hobijs, tad, manuprāt, tas ir kaut kas tāds, kas pašam sagādā patiesu prieku. Ja nav prieka, tad nav vērts darīt to, kas nepatīk.

Marika Austruma – komandējumā:

– Jau tagad brīvajā laikā daru to, kas man patīk. Piemēram, ceļošana kopā ar ģimeni, adīšana, dārza darbi. Nekam citam, pulciņiem brīvā laika nepietiek. Ja es kaut ko jaunu gribu apgūt, tad to iemācos. Hobijs palīdz laiku pavadīt saturīgi, lai nav jāsēž bezdarbībā. Piemēram, kad braucu ar sabiedrisko transportu, adīklis vienmēr līdzi un adu.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild SIA “Kurzemes Vārds”.

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz