Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tiek papildināta festivāla “Zemlika” muzikālā programma

Tiek papildināta festivāla “Zemlika” muzikālā programma
06.08.2012 13:45

Kļuvuši zināmi vēl vairāki mūziķi un to kolektīvi, kas kuplinās šī gada 26. un 27. oktobrī Durbē gaidāmo mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu “Zemlika”.

Festivāla koncertus kā pirmais atklās Roberts Eiki Obrijs Louvs (Robert Aiki Aubrey Lowe), kas plašāk gan pazīstams ar savu skatuves vārdu “Lichens”. Bruklinā Ņujorkā dzīvojošais mākslinieks un multi-instrumentālists visbiežāk izpaužas t. s. “pēkšņajā mūzikā” (spontaneous music – no angļu val.), eksperimentējot ar savu balsi un kopš neseniem laikiem koncertos un ierakstos talkā ņemot moduļu sintezatoru.

Pietāte, ar kādu “Lichens” attiecas pret saviem priekšnesumiem un citām mākslinieciskajām izpausmēm, sakņojas augstajās prasībās pret paša darbu. Ne velti koncertos mūziķi dzirdēt un redzēt negadās bieži, bet piedzīvojums ir ekstātisks, kad tas notiek. Lai ko arī neapgalvotu cienījamās izdevniecības “Holy Mountain” un “Kranky”, kas līdz šim izdevušas nedaudzos “Lichens” ierakstus, domājams, mūzikas fiksēšana fiziskā nesējā nav tas, kas mākslinieku aizrauj. Tā vietā viņš pēdējos gadus pieņem dažādus lielformāta un netiražējamus izaicinājumus – skaņas mākslinieka Tareka Atoui (Tarek Atoui) darbu “Visiting Tarab” un “Revisiting Tarab” atskaņojumus Ņujorkā un Apvienotajos Arābu Emirātos, muzicēšanu kulta grupā “OM” Eiropas šī pavasara Eiropas turnejas laikā un, kas īpaši interesanti, filmēšanos Bena Rasela (Ben Russell) un Bena Riversa (Ben Rivers) topošajā filmā “Buramvārdi tumsas atvairīšanai” (‘A Spell To Ward Off The Darkness’ – angļu val.), kura daļēji tiek uzņemta arī Igaunijā.

Ar Šveices Mākslas padomes “ProHelvetia” laipnu atbalstu arī uz otro festivālu “Zemlika” tiek aicināts kāds no interesantākajiem Alpu valsts netradicionālās popmūzikas pārstāvjiem. Proti, dziedātāja “Oy” jeb Džoja Fremponga (Joy Frempong).

Kopš sava pirmā kliedziena 1978. gadā Ganā Džoja ir allaž ceļojusi. Gan ķermeniski, mainot dzīvesvietas, gan garīgi, muzicējot dažādos kolektīvos un izpaužoties dažādos žanros. Kad par Džojas vokālajām dotībām pārliecinājās Šveices izdevniecībā “Creaked Records”, mūziķei tika dota pilnīga brīvība radīt savu pirmo ierakstu – 2010. gadā izdoto “First Box Then Walk”. Ja rotaļīgais, krāšņais un neparedzamais dadaisma estētikas iedvesmotais albums būtu scenārijs, tas itin labi varētu būt scenārijs kādai nenofilmētai Mišela Gondrī (Michel Gondry) filmai. No pirmā acu uzmetiena konfliktējoši elementi – džezs, rotaļlietu izdotās skaņas, hip-hop raksturīgā ritmika, vairāku slāņu balss klājieni u. c. – “Oy” mūzikā tomēr veido atsvaidzinošu un ar baudu patērējamu ķīmiju. Vēl pirms uzstāšanās Durbē ir cerība sagaidīt mākslinieces otro studijas ierakstu…

Durbes luterāņu baznīcās uzstāsies arī britu mūziķis “Petrels”, īstajā vārdā Olivers Barets (Oliver Barrett), kurš muzicē arī apvienībā “Bleeding Heart Narrative”. Pēc tam, kad pagājušogad vācu mūzikas ierakstu izdevniecība ”Denovali Records” izdeva “Petrels” debijas īsspēlējošo plati “All Things In Common”, šī gada martā jau sekoja albums “Haeligewielle”, kurš izpelnījies daudzu klausītāju un kritiķu atzinību.

“Ieraksts ir kā virpuļojošs ūdenskritums, kā skaista trokšņa un smagnējas melodijas plūdi, kas rimstas kaut kur dzelmē,” tēlaini par “Petrels” plati izsakās izdevniecības vadītājs. Grūti iebilst ir arī cienījamajam interneta medijam “The Silent Ballet” un tā mūzikas apskatniekiem, kas “Haeligewielle” sauc par “stāsta meistardarbu”, jo aptuveni 50 minūtes garais ieraksts caur atturīgu elektroniku, stīgu un balss fragmentiem un ritmiskiem iestarpinājumiem atveras un aizveras kā grāmata.

Visbeidzot, starp mūziķiem, kas uzstāsies uz (nosacīti) tautas mūzikas skatuves, minams duets “Mad Ant”. Vakarā, kurš tiks veltīts tautiskās kultūras mantojuma reinterpretācijai un jaunā meklējumiem tajā, tandēms šim uzstādījumam trāpīs kā naglai uz galvas. Proti, duetu, kuru veido Nacionālā teātra aktrises Madara Botmane un Anta Aizupe, festivāla “Survival Kit 3” rīkotāji savulaik ar pretenziju uz humoru nosaukuši par “etno-tehno-trans-disco grupu”, kas koncertos izpaužas ar minimālistisku, ritmisku un dejojamu pavadījumu spēcīgu balsu dziedātām latviešu tautasdziesmām vai oriģinālām versijām par tām.

Šobrīd pārdošanā “Biļešu Serviss” tīklā par Ls 18.00 pieejamas biļetes uz visiem festivāla koncertiem. Ar laiku tās kļūs dārgākas, kā arī, ņemot vērā Durbes luterāņu baznīcas ietilpību, pieejamas būs divu dienu biļetes uz koncertiem Durbes kultūras namā un A. Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā, bet ne vairs baznīcā.

Uzziņai
Pirmais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls “Zemlika” notika 2011. gada 28. un 29. oktobrī Latvijas mazākajā pilsētā Durbē. Divu dienu laikā tajā uzstājās vairāki atpazīstami ārvalstu un vietējie mūziķi un kolektīvi – Nilss Frāms (Nils Frahm) no Vācijas, “Library Tapes” no Zviedrijas, “Barn Owl” no ASV, “Prinspóló” no Īslandes, “Aluk Todolo” no Francijas, pašmāju “Iļģi”, “Stūrī Zēvele”, Kaspars un Jēkabs Dimiteri un vairāki citi. Īpaša bija Eidena Beikera (Aidan Baker) kopīga uzstāšanās ar Sinfonietta Rīga stīgu kvartetu un eksprompta vietējo mūziķu kolektīvu ”The Burning Kulba”. Notika arī vairākas bezmaksas muzikālas un mākslas meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, diskusijas par un ap neatkarīgo mūziku, jau pieminētais tirgus, teātra izrāde, filmu seansi un vairākas citas aktivitātes.

Filmas “Buramvārdi tumsas atvairīšanai” reklāmas rullītis ar “Lichens” uz ekrāna un skaņu celiņā:

“Oy” dziesmas “Trolls” video:

“Petrels” skaņdarba “William Walker Strengthens the Foundations” video:

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz