Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izglītības iestādēs bērni slimo ar vīrusiem

Izglītības iestādēs bērni slimo ar vīrusiem
30.11.2012 15:44

Atslēgvārdi

Pirmskolas izglītības iestādē “Delfīns” divās grupiņās noteikta karantīna – vairāki bērni saslimuši ar rotavīrusu un norovīrusu. Saslimšana ar šiem vīrusiem novērota arī Liepājas 7.vidusskolā.

Pirmskolas izglītības iestāde “Delfīns” vadītāja Nora Strode neatceras, kad viņas vadītajā izglītības iestādē būtu bijusi karantīna, taču tajā pašā laikā neuzskata, ka situācija būtu traģiska. Abās grupiņās karantīna noteikta septiņas dienas. Vienai beigsies otrdien, otrai – jau šodien. Taču tas nenozīmējot, ka uz dārziņu nenākot veselie bērni. “Viņi nāk, tikai neiet uz zāli, neapmeklē pasākumus,” skaidroja N.Strode. To, ka “Delfīnā” cirkulē rotavīruss un norovīruss, konstatējuši epidemiologi, kas viesojušies un ņēmuši analīzes. Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko zināja teikt, ka saslimšana “Delfīnā” sākušies oktobra beigās. Kopumā līdz šodienai fiksēti 16 gadījumi – ar abu veidu vīrusiem saslimuši 13 bērni un trīs pieaugušie.

Liepājas 7.vidusskolas direktore Inese Ferstere apstiprina, ka saslimšana ar rotavīrusu skolēnu vidū patiešām ir bijusi, taču, ka izglītības iestādē būtu izsludināta karantīna, kā vēstī vairāki portāla liepajniekiem.lv foruma lietotāji, gan neatbilstot patiesībai. “Tās ir muļķības,” direktore kategoriski arī noliedza rakstīto, ka bērni būtu saslimuši ar skolas ēdienu. Izņemot rotavīrusu, nekādas citas saslimšanas nav novērotas. Taču L.Ševčenko teic, ka arī 7.vidusskolā rotavīruss cirkulējot paralēli ar norovīrusu.

Saslimšanas vilnis sācies pirms valsts svētkiem, atminas I.Ferstere, un tieši mazāko audzēkņu vidū. Šobrīd situācija normalizējusies. “Parasti katru gadu šajā laikā tā ir, taču šogad kaut kā īpaši,” novērojusi direktore, piebilstot, ka taisni “mūsu, Laumas, rajonā”. Viņa zināja teikt, ka vīruss konstatēts arī kādā šūšanas firmā. To, cik skolēnu Liepājas 7.vidusskolā saslimuši, direktore nemācēja teikt. Tikmēr L.Ševčenko precizē, ka Liepājas 7.vidusskolā reģistrēti 45 saslimušie – 42 skolēni, trīs pieaugušie. “Skolēni ir no dažādām klasēm. Un visiem ir rota, kā arī norovīrusa pazīmes,” pastāsta L.Ševčenko. Abi vīrusi ir ļoti līdzīgi, no vienas enterītu vīrusu grupas. “Gan skolai, gan arī bērnudārzam ir dotas rekomendācijas attiecībā uz tualešu dezinfekciju. Ir svarīgi, lai pie izlietnes būtu nevis ziepju gabals, bet šķidrās ziepes. Vienreiz lietojamie dvieļi. Tātad visas darbības vērstas uz to, lai uz virsmām nepaliktu vīruss,” pastāsta L.Ševčenko.

Runājot par slimības izplatīšanās intensitāti, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve ziņo, ka tā ir mazinājusies, situācija kļuvusi mierīgāka. Pagaidām informācija par to, ka arī citās izglītības iestādēs Liepājā būtu vērojama tik liela saslimšana, neesot. Šobrīd neliels rota un norovīrusa pieaugums ir Daugavpilī.

Uzziņai

Rotavīrusa pazīmes ir caureja, sāpes vēdera augšējā daļā, dedzinoša sajūta kuņģa apvidū, rūgtuma sajūta mutē, slikta dūša, paaugstināta temperatūra, nespēks un svīšana. Rotavīruss izplatās fekāli orālā, kā arī gaisa pilienu ceļā, ja netiek ievērota personīgā higiēna, kā arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem un sadzīves priekšmetiem.

Norovīrusu tautā bieži nosauc arī par “ziemas vemšanu slimību”. Slimību raksturo slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvas sāpes un drudzis. Šis vīruss ir ļoti lipīgs, jo izplatās pat ar mikroskopiskām daļiņām gaisa pilienu ceļā, cieša savstarpējā kontakta rezultātā vai no sadzīves priekšmetiem.

Abu vīrusu ārstēšanas pamatprincips ir rehidratācija, t.i., cilvēkam ir jāatgūst organisma zaudētais šķidrums. Var lietot komerciāli pagatavotus līdzekļus, bet līdzīgu var pagatavot arī mājas apstākļos: vienā litrā ūdens izšķīdināt tējkaroti vārāmās sāls un četras tējkarotes cukura.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz