Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs” – Ināras Liepas ceļojošā izstāde “Sērkociņu kastītes lietišķā etiķete. Vēsture-dizains-ražošana”

No 12. maija līdz 6. augustam galerijā ”Romas dārzs” būs skatāma Ināras Liepas ceļojošā izstāde ”Sērkociņu kastītes lietišķā etiķete”, informē galerijas vadītāja Diāna Adamaite.

Galerijā “Romas dārzs” – Ināras Liepas ceļojošā izstāde “Sērkociņu kastītes lietišķā etiķete. Vēsture-dizains-ražošana”
Foto: Publicitātes
02.05.2023 16:03

liepajniekiem.lv

Mēdz teikt, ka dzīvē nevar iztikt bez trim lietām: ūdens, sāls un sērkociņiem. Sērkociņu kastīte, kuru ikdienā lietojam, ir nozīmīga mūsu dzīves sastāvdaļa, bet tai ir daudz lielāka vērtība, ja uz to veramies, kā uz dizaina priekšmetu, un to lielā mērā nosaka etiķete, kura rotā kastītes vāciņu.

Protams, svarīgi ir arī sērkociņi – izstādē iespējams uzzināt to rašanās vēsturi, ražošanas procesu un informāciju par visām ražotnēm, kuras kādreiz veiksmīgi darbojās Latvijas pilsētās: Rīgā, Jaungulbenē, Liepājā, Kuldīgā, Sabilē, Saldū, Jēkabpilī un Daugavpilī. Tomēr galvenā loma ekspozīcijā šoreiz ir etiķetei un tās grafiskajam dizainam.

Sākotnēji, kad kastītes izgatavoja no plāna finiera saplākšņa, fabrikas nosaukumu drukāja uz to vāka. Laika gaitā fabrikas sāka izgatavot sērkociņu etiķetes, kuru kolekcionēšana ir kļuvusi par daudzu cilvēku aizrautīgu nodarbošanos, ko sauc par filumēniju.

Ņemot vērā sērkociņu kastīšu lietotāju plašo auditoriju, daudzi uzņēmēji ātri vien sāka šo ikdienā lietojamo priekšmetu izmantot arī kā unikālu reklāmas laukumu. Etiķete dažkārt bija tik mākslinieciski augstvērtīga, ka tās vērtība pielīdzināma lietišķās grafikas mākslas priekšmetam un izstādē tā tiek īpaši izcelta.

Šī iemesla dēļ radās vēlēšanās piešķirt etiķetei lielāku nozīmi, un izstādē tā eksponēta ne tikai oriģinālajā izmērā, bet, to palielinot, izmantota arī kā lielisks dizaina priekšmets, kuru var veiksmīgi izmantot interjerā. Īpašu apbrīnu rada Japānā zīmētās etiķetes.

Foto: Publicitātes

Zīmējums uz etiķetes, tāpat kā uz markas, mazā laukuma dēļ ir tehnoloģiski sarežģīts process, tādēļ var patiesi apbrīnot mākslinieku veikumu.

Latvijas sērkociņu kastīšu etiķešu zīmēšanā ieguldījumu devuši tādi Latvijas mākslinieki, kā Andrejs Porietis, Ģirts Vilks, Vera Krīgere, Pēteris Upītis, Viktors Staņislavskis, Aldona Strīģele, Imants Ozoliņš, Laimonis Šēnbergs, Linda Lūse, liepājnieki – Agris Padēlis-Līns, Benita Baltbārde, Irina Tīre un vēl daudzi diemžēl mums nezināmi mākslinieki .

“Tādējādi tiek popularizēta arī mūsu valsts pasaulē, jo sērkociņu kastīte bija un ir ne tikai ikdienas sadzīvē lietojams priekšmets, bet arī lielisks suvenīrs,” norāda māksliniece Ināra Liepa, īpaši izceļot Latvijas sērkociņu fabrikas ”Komēta” ražoto sērkociņu kastīšu ”Sports” dizaina autori Aldoni Strīģeli, kura slaveno jātnieku uz zirga, šķiet atceras daudzi.

Sērkociņu kastītes etiķetes izmantoja arī kā spēles elementu – piemēram kārtis vai domino.

Sērkociņu kastīšu etiķetes – kārtis. Foto: Publicitātes

Pateicoties lielam informācijas klāstam tiek gatavots katalogs, kurš būs nenoliedzami vērtīgs kultūrvēsturisks izdevums un saglabās vērtīgo informāciju nākamajām paaudzēm.

”Būšu pateicīga ikvienam liepājniekam par atmiņu stāstiem, kas saistās ar Liepājas sērkociņu fabriku ”Baltija” – šī informācija papildinās ceļojošās izstādes ekspozīciju un būs noderīga kataloga satura veidošanā. Vēl joprojām ļoti meklēju šīs fabrikas mākslinieci Benitu Baltbārdi, kuras ieguldījums etiķešu zīmēšanā ir ļoti nozīmīgs,” atklāj I. Liepa.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz