Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Zaļajā birzī pacels vienojošo buru

Kamēr ārā snieg, pavasara noskaņu Zaļās birzs bibliotēkā rada putnu balsis un aizrautīgu cilvēku vadīto otu krāsu triepieni.

24.04.2024 05:19

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Pirmdien mazi un lieli mākslinieki šeit apgleznoja buru, kuru svinīgi uzvilks 9. maijā, Eiropas dienā. Visi interesenti līdz tam vēl var nākt uz bibliotēku un buru papildināt – brīvas vietas uz audekla ir.

Mākslinieces Kristīnes Austeres vadītajā darbnīcā rīta pusē rosījās bērnudārza “Zīļuks” bērni, kuri šeit iegriežas arī ikdienā.

Pēcpusdienā ieradās cilvēki, kuriem ir radošas saiknes ar bibliotēku, teica tās darbiniece Sanita Stepena.

Vācu biedrība šeit darbojas reizi mēnesī, Neredzīgo biedrībai bijušas sarīkotas izstādes, kā arī akciju atbalsta kolēģi no bibliotēkas “Varavīksne”.

“Šis ir pirmais vienojošais solis apkaimes iedzīvotājiem un bibliotēkas atbalstītājiem, nākamais būs 9. maijā,”

pastāsta S. Stepena.

Tad pusdivos dienā buras autori un cilvēki no apkaimes tiks saaicināti kopā.

Buru pacels pie bibliotēkas ar Austrasbērnu koncerta pavadījumu. Notiks viktorīna jauniešiem, sekos velobrauciens uz Valtera bibliotēku Ziemeļu priekšpilsētā.

Šogad Zaļās birzs bibliotēka beidzot var sākt gaidīt apstākļu uzlabošanos telpās, jo remontam beidzot izstrādāts tehniskais projekts.

“Zīļuka” bērni izvēlējās no plauktiem pa grāmatiņai un uzzīmēja grāmatas aizmuguri tā, kā tās redzamas plauktos, atklāj K. Austere.

Skolotājas palīdzējušas zīmējumos ierakstīt grāmatu nosaukumus.

“Kad bura ar zaļo fonu nožūs, es grāmatiņas piešūšu uz tās un izskatīsies, ka tās stāv plauktos,”

norāda māksliniece.

Kristīne Zaļās birzs bibliotēkā iemīlējusies pirms aptuveni gada, kad šeit notika literārs pasākums “Birstošā apmetuma lasījumi”.

Māksliniece izveidoja bibliotēkas viesu grāmatu – zīmējumu albumu, kurā aizsākts pavediens, kam sekot un radīt savu zīmējumu.

Tā ar Kristīnes mīlestības darbu un izstādēm atdzīvināta iepriekš plikā un nodrupusī siena, tagad bibliotēkā pie tās ir jauks stūrītis.

”Kad buru uzvilks, grāmatiņas plīvos vējā,” demonstrē Kristīne Austere. Otrā pusē burai būs pieaugušo mākslinieku redzējums. Foto: Egons Zīverts

Pašlaik stūrītī skatāmi Simonas Kuzminas zīmētie dzīvnieki. Puzes pamatskolas skolnieces milzīgo talantu nejauši atklājusi Kristīne, vedot skolēnus ekskursijā. Nu talants celts gaismā.

Simona vienu dzīvnieka attēlu zīmē 12 līdz 20 stundas. Cilvēki jau vaicā pēc jaunās mākslinieces kontaktiem, lai pasūtītu savu dzīvnieku zīmējumus.

Izstādēm ir pastāvīga vieta bibliotēkā, 2. stāvā pašlaik ir Irinas Tīres gleznotie ziedi ciklā “Uzziedēt pavasarī”.

Buras otrā pusē katram atvēlēts savs laukums.

“Kopīgais koncepts – radīt Zaļās birzs buras iekšējo sajūtu. Katrs jau zina, kas viņu ik pa laikam šeit atved un kā cilvēks šeit jūtas,”

norāda K. Austere.

Edīte Fjodorova ir Neredzīgo biedrības mākslas pulciņa vadītāja. Viņa buru papildina ar zīlīti, kas sēž zaļos kokos un saistās ar Zaļo birzi.

“9. maijs ir brīnišķīgi svētki mums visiem, it sevišķi šobrīd, kad aktuāla ir tēma par karu. Tāpēc mums miers ir visvairāk nepieciešams un lai mēs atcerētos, cik miers mums ir dārgs,” viņa pauž.

Aija Jansone no “Varavīksnes” bibliotēkas zīmējuma centrā likusi grāmatu ar domu, ka no tās uz visām pusēm iziet ceļi.

“Grāmata vieno. Un vēl ir skurstenis, kas simbolizē siltumu un gaismu,”

viņa pastāsta.

Atsaucība buru akcijai ir, cilvēki joprojām var pieteikties, norāda nodibinājuma “Liepāja 2027” pārstāve Maija Jankovska.

26. aprīlī buru apgleznos Ezerkrastā, bibliotēkā “Libris”, pēc tam vēl citos mikrorajonos.

Buras uzvilks, lai kopā ar aktīvajiem cilvēkiem Liepājas apkaimēs, Dienvidkurzemes un Kuldīgas novadā dotos ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz