Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Basketbola piramīdu var uzskatīt par izveidotu”

“Basketbola piramīdu var uzskatīt par izveidotu”
27.08.2007 19:39

0

Kas notiek Liepājas sportā
Neskatoties uz Liepājas nedienām ar sporta bāzēm, nav noslēpums, ka mūsu pilsēta Latvijas augstākajā līmenī sekmīgi tiek pārstāvēta visos trijos tā dēvētajos lielajos sporta veidos – futbolā, hokejā un basketbolā. Ja pie “Liepājas metalurga” futbolistu un hokejistu regulāri izcīnītajām valsts čempionātu godalgām pēdējos gados jau esam pieraduši, tad basketbolisti ar medaļām vietējo publiku pēdējos gados nelutina. Arī pērnajā sezonā uz goda pjedestāla Liepājas profesionāļi un profesionāles nekāpa, taču “Liepājas lauvu” izcīnītā 4.vietu sagādāja pārsteigumu ne tikai mūsu pilsētā, turklāt 2006.–2007. gada sezona sekmīga bija arī Liepājas jaunatnes basketbolam.

Liepājas basketbola piramīdas augšgalu veido komandas “Liepājas lauvas” un “Liepājas metalurgs”, kas piedalās Latvijas čempionāta spēcīgākajā līgā attiecīgi vīriešu un sieviešu konkurencē. Vīriem vienu pakāpienu zemāk atrodas vēl viena komanda – “Liepājas papīrs”, kas cīnās Latvijas Amatieru basketbola līgā, un šajā komandā sapulcināti tie Liepājas Basketbola skolas audzēkņi, kuri tuvākajos gados varētu pretendēt uz iekļūšanu “Liepājas lauvās” vai arī atrodas pilsētas spēcīgākās basketbola komandas tālākā rezervē.

To, ka puišiem ir iespējams tikt laukumā arī Latvijas Basketbola līgas un, kas zina, varbūt arī BBL spēlēs, apliecināja Mārtiņš Provizors, kurš, tikai dažus gadus nopietnā līmenī apguvis groza bumbas gudrības, faktiski kļuva par komandas pirmo rezervistu, un tiek uzskatīts, ka tieši jaunā liepājnieka sniegums lielā mērā sekmēja lauvu uzvaru ceturtdaļfināla sērijā pret valmieriešiem.

Prognozēšana, it sevišķi, ja tā saistīta ar jauniešu sportu, ir nepateicīga, tāpēc negribas minēt, kurš no tiem puišiem, kas jau pērn tika iekļauti komandas “Liepājas lauvas” pieteikumā, drīzumā varētu kļūt par vērā ņemamu spēku. Taču domājams, ka labas izredzes varētu būt kādam no tiem septiņiem jauniešiem, kurus šogad iekļāva U-14 un U-16 izlašu kandidātu un dalībnieku sarakstos.

Runājot par valsts jaunatnes izlasēm, noteikti jāmin meitenes, it sevišķi Sabīne Niedola, kas vēl pavisam nesen darbībā apliecināja Latvijas U-16 izlases līderes statusu. Liepājas Basketbola skolas meitenēm pērnā sezona vispār ir bijusi tik veiksmīga kā reti kad. Objektīvi vērtējot, meiteņu basketbolam ir grūti pretendēt uz populāra sporta veida statusu, taču interese par to palielinās. Paši Basketbola skolas pārstāvji atzīst, ka pēdējo gadu laikā sieviešu basketbolā varbūt arī nav parādījušās ļoti spilgtas zvaigznes, tomēr meitenēm izdevies izveidot laba līmeņa komandas, kas ir kaujas spējīgas cīņā pret Rīgas konglomerātu. Konkrētāk runājot, Liepājas meitenēm ir izdevies izcīnīt 2.vietu Latvijā, vērtējot visu vecumu startu no jaunākajām līdz vecākajām vecuma grupām. “Jā, šāds panākums mums nav katru gadu, un neiztikām arī bez veiksmes, taču izcīnīt 2.vietu, apsteidzot ventspilnieces, TTT sistēmas meitenes un 47.vidusskolu, ir labs panākums,” uzsver Liepājas Basketbola skolas direktors Arturs Košeļevs.

Bet, atgriežoties pie puišu basketbola, par nozīmīgu soli jaunatnes basketbola attīstībā var uzskatīt Liepājas Basketbola skolas apvienošanos ar alternatīvu basketbola skolu “Liepājas vanagi”. Par pilnīgu apvienošanos gan to nevar dēvēt, jo abas organizācijas juridiski palikušas neatkarīgas, bet lielākais ieguvums ir piedalīšanās sacensībās ar vienotām komandām, kā arī kopīgi treniņi. Tādējādi ir palielinājies vienas organizācijas paspārnē basketbolu apgūstošo jauniešu skaits, attiecīgi – arī iekšējā konkurence, kas, ņemot vērā, ka Liepāja tomēr ir maza pilsēta, varbūt pat ir lietderīgāka, nekā ja konkurence pastāvētu starp divām pilnīgi atšķirīgām basketbola skolām.

Kopējais bērnu un jauniešu skaits Liepājas basketbolā ir nepilni pieci simti: ap 300 – Liepājas Basketbola skolā, bet vēl apmēram 150 puišu skaitās vanagos, kas kopā trenējas divpadsmit speciālistu vadībā. Visai ievērojamais audzēkņu skaits liek domāt arī par jaunu treneru piesaistīšanu, tostarp zināmas cerības tiek liktas arī uz pašu bijušajiem audzēkņiem – LSPA studē četras meitenes, kā arī trīs jaunekļi. Ņemot vērā sporta pedagogu deficītu Liepājā, kaut vai dažu atgriešanās dzimtajā pilsētā būtu veiksme, jo pagaidām Rīgas un tās apkārtnes sporta skolas paņem lielāko daļu jauno kadru.

“Vērtējot Liepājas basketbola sistēmu, var uzskatīt, ka piramīda šajā sporta veidā ir izveidota, jo mums ir gan profesionālās komandas, gan arī amatieru vienība jeb dublieri, kas spēlē amatieru līgā, kurā jaunie spēlētāji var sākt savu karjeru. Teju vienīgais nosacījums ir – pašiem jauniešiem un jaunietēm ir ļoti jāgrib, jācīnās un jāapzinās, ka pats no sevis nekas nekrīt rokās,” saka A.Košeļevs.

Andris Sudmalis,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz