Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Topošie mākslinieki Skotijā, Itālijā, Francijā

Topošie mākslinieki Skotijā, Itālijā, Francijā
23.04.2008 18:31

0

Atslēgvārdi

Eiropas Savienības Leonardo da Vinči programmas ietvaros un ar tās finansējumu Liepājas Mākslas vidusskola jau vairākus gadus sadarbojas ar citu valstu partnerskolām. Liepājas Mākslas vidusskolas Ādas dizaina nodaļā trīs nedēļu praksi tikko pabeidza meitenes no Skotijas. “Šo projektu veidoja Ziemeļglāzgovas koledža, ar kuru mums ir sadarbība jau otro gadu,” pastāstīja skolas projektu vadītāja Sanda Liepa-Vjakse.

“Leonardo da Vinči projektā četras skotu meitenes – Teisija, Fiona, Mairi un Popija – nupat pabeidza praksi pie mums. Savukārt tikko uz Skotiju divu nedēļu pieredzes apmaiņā un praksē aizbrauca mūsu skolas audzēkņi un pedagogi. Tie ir Apģērba dizaina nodaļas 2.kursa audzēkne Daina Kuculaba un Ādas dizaina nodaļas 3.kursa audzēkne Sintija Lasmane, kā arī trīs pedagogi: radošā direktore Zigrīda Atāle, Apģērba dizaina nodaļas vadītājs Normunds Vamzis, skolotāja Dace Dēliņa-Lipska. Viņi strādās koledžas darbnīcās, kur apgūs darba iemaņas, iepazīsies ar jaunām tehnoloģijām, darba instrumentiem.”

Meitenes no Skotijas, kas savā skolā apgūst apģērba dizainu, pie mums mācījās ādas dizainu, kas viņu izglītības programmā nav iekļauts. Viņas to pašas izvēlējās, jo apģērbā ādas aksesuāri modes industrijā ir ļoti aktuāli.

Ar skotu topošajām māksliniecēm strādāja Ādas dizaina nodaļas vadītāja Dzintra Budovska. “Man bija gan prieks, gan arī interesanti ar viņām strādāt,” atzīstas pedagoģe, “jo meitenes ir ar labām darba iemaņām un ļoti labi izjūt materiālu, neskatoties uz to, ka viņas ar ādu strādāja pirmo reizi. Kā modes dizaineres viņas savām apģērbu kolekcijām mācās darināt aksesuārus. Dažādībai nedaudz mācījāmies arī grāmatu iesiešanu. Strādājām ar filca materiālu, jo skotu meitenes pie kolekcijām gatavoja arī cepures. Mūsu skola viņas nodrošināja ar materiāliem, es savukārt viņām ieteicu un palīdzēju ideju realizēt, bet meitenes pašas izvēlējās krāsu, ornamentiku un tamlīdzīgi. Jā, interesanti bija vērot, ka skotu meitenēm ir tāda sava jušana, domāšana. Meitenes ir ļoti atvērtas visam jaunajam un tūlīt vēlas to izmēģināt, arī lielāka uzdrīkstēšanās nekā mūsu audzēknēm. Piemēram, paņem lielu ādas puķi un iesprauž sev matos!”

Tas šogad nav vienīgais Leonardo da Vinči programmas projekts. Tā ietvaros nupat no divu nedēļas prakses Itālijā, Florences juveliermākslas skolā atgriezās divi jaunieši no Metāla dizaina nodaļas – Zigmārs Tomelis no 4.kursa un Katrīna Bitere no 2.kursa. Nedēļu pirms tam tur pieredzes apmaiņā bija arī pedagogi Sanda Liepa-Vjakse, Dzintra Budovska un Metāla dizaina nodaļas vadītājs Andris Garokalns, gūstot pieredzi gan par Itālijas izglītības sistēmu, gan apmācību, metodoloģiju, tehnisko bāzi.

Savukārt šonedēļ uz Franciju, uz Santamonfontrondas juvelieru mākslas skolu divu nedēļu praksē jau trešo gadu devās Metāla dizaina nodaļas audzēkņi. Šajā reizē tās ir Marta Balode un Annija Bitere kopā ar angļu valodas skolotāju Ilonu Markodi.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Pedagoģes Sanda Liepa-Vjakse (pirmā no kreisās), Dzintra Budovska (centrā) un skotu meitenes – Teisija, Fiona, Mairi un Popija – priecājas par pašu darinātajiem ādas aksesuāriem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz