Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Liepājas cukurfabrikas” noliktavās beigušies Latvijā ražotā cukura krājumi

“Liepājas cukurfabrikas” noliktavās beigušies Latvijā ražotā cukura krājumi
19.09.2008 14:14

AS “Liepājas cukurfabrika” (LCF) ražotais un fasētais cukurs noliktavās ir beidzies un arī veikalos tirgo pēdējās Liepājā ražotā cukura paciņas, aģentūrai LETA apstiprināja cukurfabrikas direktore Valija Zabe. Viņa norādīja, ka patlaban notiek uzņēmuma pilnīgas restrukturizācijas pēdējais posms. “Par nākotnes iecerēm pagaidām vēl grūti ko teikt,” sacīja Zabe.

Aģentūras LETA veiktie novērojumi, liecina ka veikalu plauktos daudzviet vairs vispār nav pieejams Latvijā ražotais cukurs vai pieejams tikai 0,5 kilogramu iepakojumā.

Kā aģentūru LETA informēja SIA “Rimi Latvia” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa, “Rimi” vēl ir pieejams Liepājā un Jelgavā ražotais cukurs 0,5 kilogramu fasējumā. Liepājas cukurs iespējams būs pieejams vēl oktobrī, bet Jelgavas cukurs – aptuveni līdz decembrim.

“Rimi” tirgo divu veidu cukurus par 62 santīmiem kilogramā un 67 santīmiem kilogramā, kas ražots Lietuvā. “Pircēji iegādājas arī citās valstīs ražoto cukuru, vislielākā piekrišana ir mūsu privātās preču zīmes cukuram. Šo cukuru, tāpat kā Liepājas vai Jelgavas, var lietot gan ikdienā pie kafijas, gan gatavojot ievārījumus un citus krājumus ziemai,” stāstīja Eniņa.

SIA “Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš informēja, ka Latvijā ražotais Jelgavas cukurs, kas fasēts Ķedaiņos, tirdzniecībā “Maxima” veikalos būs pieejams aptuveni līdz oktobra beigām. Jelgavas cukurfabrika Ķedaiņos safasēja viena kilograma iepakojumā to cukuru, kas bija paredzēts rūpnieciskajiem patērētājiem.

“Maxima” veikalos tirgo arī cukuru ar privāto preču zīmi “Optima”, kas ražots Lietuvā.

“Stockmann” veikalā šodien bija nopērkams tikai “Danisco Sugar”, kas paredzēts ievārījumu vārīšanai. “Latvijā ražotais cukurs iztirgots šonedēļ un mūsu piegādātājam “Dobeles dzirnavniekam” fasētā cukura krājumi ir beigušies. Situācija nav patīkama, ka Latvijas ražotāji vairs neko nepiedāvās un nāksies meklēt jaunus piegādātājus no citām valstīm,” sacīja” Stockmann” mārketinga vadītāja Annika Dāvidsone.

Savukārt “Neldā” tiek tirgots Jelgavā ražotais cukurs un Polijā ražots cukurs.

Rūpnieciskie ražotāji praksē pārliecinājušies, ka lētais cukurs, kas tagad ir pieejams tirgū vairs neatbilst tām kvalitātes prasībām, kas ir nepieciešamas ražošanai.

SIA “Lāči” valdes priekšsēdētājs Normunds Skauģis sacīja, ka ir “diezgan lielas grūtības atrast labas kvalitātes cukuru maizes un konditorejas izstrādājumiem, un tas ir salīdzinoši dārgāks nekā Latvijā ražotais cukurs”.

Savukārt Lietuvas lauksaimniecības ministre Kazimira Danute Prunskiene, pēc izstādes “Riga Food 2008” žurnālistiem stāstīja, ka Lietuvā ekonomiskie aprēķini rādījuši, ka cukura rūpniecības nozares saglabāšana ir ekonomiski izdevīgāka nekā Eiropas Savienības piedāvātā restrukturizācija. Turklāt lietuvieši ņēmuši vērā arī kaimiņvalstu rīcību nozarē.

Jau ziņots, ka Jelgavas cukurfabrika pārtraukusi savu darbību un tās aktīvus, tostarp preču zīmi “Jelgavas cukurs”, pārņems dāņu cukura ražotājs AS “Danisco Sugar”.

“Danisco Sugar” ir Dānijā reģistrēts uzņēmums, kurš piedāvā plašu cukura produkcijas klāstu pārtikas rūpniecībai Eiropā. Uzņēmums ir viens no lielākajiem cukura ražotājiem Eiropā, tam ir rūpnīca arī Lietuvā.

“Danisco Sugar” ir izteicis vēlmi Latvijā tirgot cukuru ar nosaukumu “Jelgavas cukurs”, kas patiesībā tiks ražots citās valstīs, un Konkurences padome to ir atļāvusi darīt no 2008.gada 1.oktobra. Kompānijai būs jānorāda produkta izcelsme uz iepakojuma un jārīko reklāmas kampaņas laikrakstos un lielveikalos, lai informētu patērētājus.

Jau ziņots, ka AS “Jelgavas cukurfabrika” un AS “Liepājas cukurfabrika” cukura ražošanu Latvijā ir pārtraukušas saskaņā ar Eiropas Savienības īstenoto cukura reformu.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz