Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Top filma par Latvijas robežu

Top filma par Latvijas robežu
Foto: projektubanka.lv
11.08.2016 07:00

"Kurzemes Vārds"

Pirms nedēļas sākuši ceļu Rīgā, tālāk braucienā gar Latvijas robežu devušies četri studenti, kas kopīgi īsteno radoši informatīvu projektu “On the border”. Agnese Lāce, Miks Jeluškins un Roberts Pogožeļskis no Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “RISEBA” un Toms Treimanis no Vidzemes Augstskolas iecerējuši veidot dokumentālo filmu par Latviju, kā arī braucienā strādā pie saviem studiju nobeiguma darbiem.

T. Treimanis pastāstīja, ka projekta “Uz robežas” ideja paredz, ka viņš dodas 1500 kilometru garā velobraucienā pa 47 pierobežas novadiem, ko paredzēts apmeklēt 23 dienu laikā, apbraucot visapkārt Latvijai un augusta beigās atgriežoties Rīgā, kur ceļojums sākts.

“Projekta galamērķis ir kultūrvēsturiskā mantojuma izstrāde unikālas daudzsēriju dokumentālās filmas formātā, to papildinot ar vēl nebijušu publiski pieejamu digitālu velomaršrutu, iekļaujot lielāko daļu Latvijas robežteritorijas,” skaidro studenti.

Toms brauc uz velosipēda, bet pārējie komandas biedri ar filmēšanas tehniku ceļā devušies ar vieglo automašīnu. Piestājot atpūsties, ceļotāji apmeklē arī pierobežas ļaudis un sarunas fiksē videomateriālos, lai pētītu latvisko dzīvesveidu, tradīcijas un vērtības. “Visi strādājam pie šī kopprojekta, bet tai pašā laikā katram no mums ir savs individuālais mērķis, jo paralēli top arī mūsu bakalaura darbi,” skaidro T. Treimanis. Viņš norāda, ka dokumentālā filma, ko jaunieši veido, būs četrās daļās, katrai no kultūrvēsturiskajiem novadiem tiks veltīta sava daļa. Paredzēts, ka filmu demonstrēs arī kādā no televīzijas kanāliem, tāpat pirmizrādes būs abās iesaistītajās augstskolās. “Ceram, ka viss būs gatavs pavasarī, kad beidzam augstskolu,” saka Toms. Viņš veidos arī digitālos velotūrisma maršrutus ar aprakstiem, tāpēc darāmā pēc brauciena netrūks nevienam.

Kurzemē valmierieti Tomu pārsteidzis daudz kas. Viņš pirmo reizi pabijis Jūrkalnes stāvkrastā, daudz redzējis atklāto jūru. Pāvilostā ceļotāji tikušies ar amatnieku Rolfu Jansonu, kurš darina rotaslietas no dabas materiāliem. Bernātos pabijuši pie “Zaļā stara”, kas ir tālākais Latvijas rietumu punkts, Jūrmalciemā apbrīnojuši veco zvejnieku molu, viesojušies Papes dabas parkā pie savvaļas zirgiem un apciemojuši rosīgos rucavniekus. Latviskā gaisotne, kādu viņš te piedzīvojis, esot patiesi iedvesmojusi. Prātā palikšot jūra, priežu meži, skaistie saulrieti un aktīvie ļaudis, ko te sastapuši. “Vietējie stāsta, ka jūra norūda cilvēkus, tā māca pielāgoties kā savām spējām, tā arī dabai. Paturot galvā šo domu, mēs noslēdzam ceļu pa Kurzemes piekrasti un turpinām to Zemgales līdzenumu virzienā,” brauciena dienasgrāmatā, no Rucavas tālāk uz Aizvīķiem dodoties, raksta ceļotāji.

Vaicāts, vai ceļš nav pārlieku smags, T. Treimanis skaidro, ka braucienam nopietni gatavojies un trenējies. “Es nemaz nebiju domājis, ka man izdosies nobraukt tik daudz. Katru dienu līst, bet riteņbraukšanai tā saules cepināšana nemaz nav laba. Daudz kur nakšņojam pie vietējiem cilvēkiem, un pat mazliet pārsteidz, cik cilvēki ir viesmīlīgi. Cienā mūs ar vakariņām, brokastīm, piedāvā palīdzību,” par piedzīvoto stāsta Toms, kad interesējamies, kas viņu brauciena laikā visvairāk pārsteidzis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz