Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ārvalstu eksperti izsaka idejas Beberliņu attīstībai

Ārvalstu eksperti izsaka idejas Beberliņu attīstībai
Foto: Ģirts Gertsons
24.11.2016 07:15

liepajniekiem.lv

Pirms kaut ko sākt un attīstīt atpūtas vietā “Beberliņi”, nepieciešams uzzināt cilvēku viedokli par to, ko viņi tur vēlētos – tāds bija viens no ārvalstu ekspertu, projekta “Urbact Vital Cities” dalībnieku galvenajiem secinājumiem. Vakar Olimpiskajā centrā, prezentējot iespējamos risinājumus, izskanēja arī ieteikums izmantot vietas vēsturi – atstāto militāro mantojumu.

Nodarbības svaigā gaisā

Šonedēļ Liepājā norisinās starptautiska konference par aktīva un veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumiem, piedaloties projekta “Urbact Vital Cities” dalībniekiem. Liepājā viesojas projekta sadarbības partneri no deviņām dažādām Eiropas pilsētām. Papildus semināriem, dalīšanos pieredzē, konferences dalībnieki apmeklēja Beberliņus (plašāk TV Kurzemes sagatavotajā sižetā), un pēcāk dalījās savās idejās, piedāvājot atpūtas vietas iespējamos risinājumus.

Vakar Olimpiskā centra Tango zālē ikviens tos varēja uzklausīt, jo sanāksme bija atklāta. Taču, kā novēroja portāls, interesi neviens tā arī nebija izrādījis, un idejas projekta dalībnieki prezentēja viens otram, bez pašu Liepājas iedzīvotāju līdzdalības. Lai gan, kā vēlāk izskanēs,

publiskās apspriešanas, iedzīvotāju domu uzklausīšana, ir ārkārtīgi svarīga. Dēļ tā, lai vieta dzīvotu un cilvēkiem būtu interese tur pavadīt savu brīvo laiku.

Pēc ekspertu domām Beberliņi ir piemēroti dažāda veida sacensību rīkošanai, kā, piemēram, orientēšanās, peintbolam, riteņbraukšanai, softbolam. Izskanēja priekšlikums teritoriju sadalīt vairākās zonās, kas dažādās aktivitātes nodalītu.

Domājot ilgtermiņā, vieta būtu jāuzlabo no drošības viedokļa, lai cilvēkiem nebūtu bail tur uzturēties, tāpat būtu nepieciešami informācijas stendi, Wi-Fi, autostāvvieta, jāuzlabo infrastruktūra, lai interesenti līdz Beberliņiem varētu ērti nokļūt.

Izskanēja ideja, ka tie, kas Beberliņos izvērsuši komercdarbību, daļu līdzekļus varētu ieguldīt pārējās teritorijas attīstībā, kā arī rīkotu atvērtās durvju dienas – tās aktivitātes, kas ir par maksu, piedāvāt cilvēkiem par brīvu.

Tāpat tika uzsvērts, lai neaizmirstam par vietas vēsturi, tās militāro mantojumu, ko var veiksmīgi īstenot kādā aktivitātē, piemēram, bunkuros sarīkot dārgumu meklēšanas medības.

Svarīgs ir cilvēku viedoklis – tas bija viens no galvenajiem ieteikumiem, kas parādījās visās četrās darba grupās. “Tam, kas izmantos šo vietu, ir jājautā, ko viņš tur gribētu,” norādīja ārvalstu viesi. “Sabiedrības iesaiste ir svarīga. Piemēram, tuvumā esošo mācību iestāžu skolēniem Beberliņos var rīkot nodarbības. Ir jāveicina iedzīvotāju piesaiste šai vietai, arī tādēļ, lai izvairītos no postīšanas, vandalisma gadījumiem.”

Varbūt noderēs kur citur

Liepājas pilsētas domes Sporta pārvaldes projektu vadītājs Kristaps Reinfelds portālam sacīja, ka attiecībā uz atpūtas vietu “Beberliņiem” “jau kaut kādi plāni ir”, taču esot vērtīgi uzklausīt citu, šoreiz ārvalstu ekspertu, redzējumu no malas. “Vienmēr jau var papildināt esošās idejas,” norādīja K.Reinfelds. “Ja nestrādās Beberliņos, varbūt strādās kādā citā vietā,” projektu vadītājs sacīja, ka iegūtā informācija var noderēt arī kādas citas pilsētas vietas attīstībā.

“Viņus skatījums ir daudz globālāks, nevis tikai, kā attīstīt Beberliņus, bet arī, kā iesaistīt Karostas iedzīvotājus šīs teritorijas attīstībā. Jā, varbūt līdz šim neesam tik daudz iesaistījuši sabiedrību, bet to būtu vērts darīt,”

K.Reinfelds vērtēja apbraukušo viesu darbu.

Konferences dalībniekiem bija iespēja arī nedaudz iepazīt pilsētu. Tie, kas nāk no Rietumeiropas, esot bijuši pārsteigti par vecajām bloka mājām, kas Karostā ir lielā daudzumā, zina teikt Sporta pārvaldes pārstāvis. Par to neesot izbrīnīti vien pārstāvji no Bulgārijas un Polijas, jo arī viņiem tā ir ikdiena. Bijis pārsteigums par pilsētas tīrību un sakoptību, arī Beberliņos.

“Viena no labajām praksēm, ar ko mums iesaka dalīties, ir pludmalē izveidotais pieejamības komplekss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Īpaši sajūsmu izraisa kompleksā pieejamais audioboju aprīkojums, kas cilvēkiem ar redzes traucējumiem ļauj noteikt savu atrašanās vietu jūrā un droši izbaudīt peldi.”

Atgādinām, ka Eiropas projekta “Urbact Vital Cities” mērķis ir uzlabot sabiedrības sociālo iekļaušanos, aktīvu un veselīgu dzīvesveidu ar sporta veicināšanas pasākumiem pilsētā. “Urbact Vital Cities” projektā iesaistījusies Liepājas pilsētas domes Sporta pārvalde. 

Pirms Liepājas projekta dalībnieki tikās Lielbritānijā, bet nākamās tikšanās iecerētas Horvātijā un Čehijā, kurp dosies arī pārstāvji no Liepājas. 


Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz