Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nobiedē viltus dzintars

Nobiedē viltus dzintars
Foto: Edīte Zaļā
04.01.2017 07:12

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Pastaiga pirmdienas pusdienlaikā kādai ģimenei varēja izvērsties traģiska. Tomēr paveicās – rokās uzliesmojušo viltus dzintaru izdevās aizmest prom.

”Ap pulksten 12.30 es, mamma un tētis nogājām jūrmalā un to atradām,” stāsta jūrmalciemniece Edīte Zaļā. Smiltīs pamanīts tumši sarkans dūres izmēra dzintara gabals. Nekad iepriekš šeit nebija izdevies atrast neko vairāk par maziem saules akmens gabaliņiem.

Tētis paņēmis rokās. Tā kā tas bijis aplipis smiltīm, gribējis tās nokratīt nost. Viegli uzsitis ar nūjošanas nūjas galu. ”Un tad tas uzgāja gaisā – izšļācās tāds kā šķidrums un pielipa pie cimdiem. Mammai arī uz pufaikas trāpīja, izdega caurumi,” pieredzēto stāsta Edīte. Tētim cimdu izdevies noraut nost un liesmojošo viltus dzintaru iemest smiltīs. Fosfors tumši melniem dūmiem dedzis aptuveni septiņas minūtes, nodzēst neesot bijis iespējams. ”Bijām šokā – nekas tāds nebija gaidīts,” atzīst jūrmalciemniece.

Par spīti nepatīkamajam pārsteigumam, Edīte attapusi notiekošo nofotografēt. Lai brīdinātu citus, viņa attēlus ievietojusi sociālajā tīklā ”Facebook”. Tur gan izteikti minējumi, ka notikums ir viltots un smiltīs izšļākts degšķidrums, jo redzamas sarkanas līnijas. ”Pilējuma pēdas radās no tā, ka fosfors uzsprāga un dega vairākās daļās,” skaidro jūrmalciemniece.

Jau pēc notikušā viņa vērtē, ka viltus dzintara gabals uzreiz nav izskatījies gluži īsts. Tas bijis matēts, porains, tāds kā duļķains un glums. Tomēr gribējies apskatīt tuvāk, kas tas ir, pārliecināties, ka tiešām nav dzintars.

Edīte stāsta, ka visa ģimene ir jūrmalciemnieki un pastaigā gar jūras krastu dodas atpūtniekiem maz zināmā vietā. Par viltus dzintaru ģimene, protams, iepriekš bija dzirdējusi, lasījusi, taču nekad iepriekš neko tādu neesot gadījies atrast. ”Turpmāk ar nūju vispirms pabakstīsim, neņemsim uzreiz rokā,” Edīte stāsta, ka guvusi labu mācību, un vēlas brīdināt arī citus dzintara meklētājus. ”Iedomājieties, kas notiktu, ja mazs bērns ieliktu kabatā… Aizdegas patiešām strauji.”

Iepriekšējo reizi par viltus dzintaru ”Kurzemes Vārds” vēstīja pagājušā gada februāra sākumā. Toreiz Liepājā, pie Gulbju dīķa, kādai gandrīz 80 gadus vecais kundzei jūrmalā pacelts viltus dzintars apdedzinājis kājas augšstilbu. Lai arī Liepājas un Nīcas pludmalēs atrodas brīdinājuma dažādās valodās, fosforam uzliesmojot, ik pa laikam notiek kāds negadījums – apdedzinājušies cilvēki, aizdegušies mājokļi.

Uzziņai

– Fosfors ir raupjš, netīri dzeltenbrūns, brūns, var būt arī sarkanīgāk brūns ar it kā rozā nokrāsu. Aizdegas, tiklīdz izžūst.

– Lasot dzintaru, ir svarīgi ievērot drošības ieteikumus – nelasīt rokā vai kabatā, bet kādā trauciņā. Neesi pārliecināts – neņem!

– Mājās, lai atpazītu dzintaru, var izmantot UV lampu – tas izteikti luminiscē.

Avots: dzintara ķērāja Ilze Vainovska, ”Kurzemes Vārds”, 2016. gada 11. februārī

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz