Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunpartijām Liepāja par tālu?

Jaunpartijām Liepāja par tālu?
31.03.2009 07:03

Atslēgvārdi

Uzņēmumu reģistrs martā reģistrējis divas jaunas politiskās partijas – “Vienota Rēzekne” un “Apvienība Iedzīvotāji”, kurā viens no līderiem ir radio “SWH” dīdžejs Kaspars Upacieris jeb Ufo. Jaunas partijas vai vecās partijas ar jauniem nosaukumiem tika pieteiktas arī aizvadītās nedēļas nogalē.

“Demokrāti.lv” domā

Savā ziņā pie jaunām partijām pieder arī partija “Jaunie demokrāti”, ko 2005.gada 11.maijā ar lielām cerībām dibināja no “Jaunā laika” aizgājušais Māris Gulbis kopā ar saviem domubiedriem un kas sestdien kongresā mainīja nosaukumu uz “Demokrāti.lv”. Liepājā partijas nodaļa gan tika izveidota vēlāk, neilgi pirms 9.Saeimas vēlēšanām. Tajā bija vairāki desmiti biedru. Tās pārstāvji ar arodbiedrību līderi Jāni Neimani priekšgalā iekļāvās arī Saeimas deputātu kandidātu sarakstos, taču partija ieguva tikai 1,27 procentus balsu. Līdz ar to pieklusa arī partijas darbība Liepājā. Taču tā nav pazudusi. Liepājā gan nav savas nodaļas, te esošie vairāk nekā 10 biedri ir iekļauti Kurzemes nodaļā ar centru Kuldīgā. Partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Jansons kongresā paziņoja, ka “Demokrāti.lv” startēs ar atsevišķu sarakstu trīspadsmit pašvaldību vēlēšanās, arī Rīgas domes vēlēšanās. Taču joprojām nav skaidrības, vai partija startēs Liepājas pašvaldības vēlēšanās. It kā notiekot sarunas ar Zaļo un zemnieku savienības vietējo nodaļu, it kā ar “Jauno laiku”, bet konkrēta lēmuma vēl nav. Kongresā liepājniekiem nācies saprast, ka partiju vairāk interesē Kuldīgas, Ventspils un Rīgas apkārtnes pašvaldības. Taču Liepājā mīt vairāki partijas biedri, kuri ir visai aktīvi un ieinteresēti pilsētas dzīvē – Andrejs Ivļijevs, Uldis Roze, Dainis Āboliņš, Aigars Lazdups, Ilze Kajaka un citi. Partijas “Demokrāti.lv” biedrs joprojām ir arī Jānis Neimanis.

Pieteikums tikai Eiropai un Rīgai?

Sestdien Rīgā it kā izveidotā jaunā partija “Libertas Latvija” patiesībā ir triju nelielu partiju – “Mūsu zeme” (priekšsēdētājs Ilmārs Ančāns), Sociālā taisnīguma partija (Valdis Lausks) un Pensionāru un senioru partija (Māris Pļaviņš, bijušais Stradiņa slimnīcas direktors) – apvienība, kas tapusi jau 2008.gada rudenī. “Libertas Latvija” ir kļuvusi arī par partijas “Libertas Europa” (“Brīva Eiropa”) Latvijas atzaru. “Libertas Europa” dibinātājs ir četrdesmit gadu vecs īru uzņēmējs miljonārs Deklans Genlijs, kurš arī bija ieradies kongresā Rīgā. Uz politiskās skatuves šis cilvēks parādījās 2008.gada jūnijā, kad vadīja kampaņu pret Lisabonas līguma ratifikāciju un viņam izdevās panākt, ka Īrija to neratificē. Partija guvusi atsaucību un nodibinājusi atzarus gandrīz visās Eiropas Savienības valstīs. 90.gadu sākumā Deklans Genlijs īsu brīdi bija Latvijas valdības ārējās ekonomikas padomnieks. Īra izveidotā partija stingri nostājusies pret Briseles birokrātiju, kura šķiežas ar nodokļu maksātāju naudu un izdod tautām nesaprotamus lēmumus.

“Libertas Latvija” kongresā apstiprināja deputātu kandidātu sarakstu Eiropas Parlamenta vēlēšanām, taču tai pagaidām nav kopīga deputātu kandidātu saraksta pašvaldību vēlēšanām. Tāds varētu tapt Rīgai. Par Liepāju skaidrības nav. Pensionāru un senioru partijas valdes loceklis, bijušais bārtenieks un Latvijas televīzijas ģenrāldirektors Jānis Leja “Kurzemes Vārdam” pastāstīja, ka viņa partija patiesībā 14.martā jau mainījusi nosaukumu un tagad saucas “Latvijas Atmoda”. Liepājā šajā partijā, pēc viņa domām, ir vismaz 12 biedru. Taču šās partijas Liepājas aktīvists Alfons Vikštrēms domā, ka palikuši tikai 9. Liepājas pašvaldības vēlēšanām saraksta vēl nav. Būšot, ja izdošoties sadabūt domubiedrus. Jānis Leja šajā ziņā cerības saista ar dakteriem, jo partijas vadītājam Mārim Pļaviņam viņu vidū esot autoritāte. Alfons Vikštrēms – ar “Mūsu zemes” un Sociālā taisnīguma partijas cilvēkiem, kas esot Liepājā. Bijušais partijas “Mūsu zeme” biedrs Jānis Birzkops, kas no šās partijas startēja Saeimas vēlēšanās, par to ir ļoti skeptisks: biedri paklīduši, neesot vērts plēsties par politiku.

“Jaunlatvija” vēl ceļā

Par partijas “Jaunlatvija” dibināšanu sestdien balsoja 221 kongresa dalībnieks. Partijas priekšsēdētājs Didzis Šmits sacīja, ka vēl nav izpētījis dibinātāju sarakstu un nezina, vai partijā iestājies kāds Liepājas cilvēks. Ja būšot liepājnieki, tad arī domāšot par šās pašvaldības vēlēšanām, mākslīgi nekas netikšot darīts.

Līvija Leine,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz