Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Signalizācijas tehniskā kļūme pārbiedē iedzīvotājus

Signalizācijas tehniskā kļūme pārbiedē iedzīvotājus
Foto: Lasītājs
28.04.2018 07:03

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Nemierīga nedēļas nogale bijusi dzīvokļu kompleksa ”Mēness Nams” iedzīvotājiem, jo deviņstāvu ēkā vairakkārt ieslēgusies signalizācija, portālam pastāstīja mājas iedzīvotāji. 

Pirmoreiz signalizācija ieslēgusies svētdien, 22.aprīlī, ap diviem dienā, stāsta viena no mājas iedzīvotājām, kura vēlas palikt anonīma: ”Zvanījām uz ”112”, ugunsdzēsēji operatīvi ieradās, iedzīvotāji evakuējās. Tiesa, signalizācija strādāja aptuveni 20 minūtes, jo tā atrodas slēgtā telpā ēkas pirmā stāva vestibilā, atslēga ir tikai ēkas apsaimniekotājam ”Namu serviss Apse” un sētniecei, kura atsteidzās gana ātri.”

Ugunsdzēsēji glābēji apsekojuši ēku un konstatējuši, ka nav ne degšanas, ne sadūmojuma. Viņi pieļāvuši iespēju, ka sabojājusies signalizācija: ”Ieteica vērsties pie ēkas apsaimniekotāja. Un detalizēti izskaidroja, ka gadījumā, ja signalizācija ieslēdzas vēlreiz, jāzvana avārijas dienestam. Un drošības apsvērumu dēļ iedzīvotājiem jāevakuējas.”

Signalizāciju apklusina, to atslēdzot

Iedzīvotāji telefoniski sazinājušies ar apsaimniekotāja pārstāvi, kurš norādījis, ka brīvdienā ir izbraucis no pilsētas un solījis, ka problēmu risinās nākamajā dienā.

Taču ar to iedzīvotāju satraukums nav beidzies, jo pēc laika signalizācija ieslēgusies atkārtoti. ”Tas nav lifts vai stāvvietas barjera, tā tomēr ir signalizācija,” tā mājas iedzīvotāja:

”Labi zinām, ar ko beidzās signalizācijas ieslēgšanās Zolitūdē un mēs gribam mācīties no citu kļūdām. Zvanījām uz avārijas dienestu, bet tur ieteica vērsties pie apsaimniekotāja. Tad sazvanījām signalizācijas operatoru, zvanot pa tālruni, kas norādīts uz iekārtas.”

Pēc neskaitāmiem zvaniem, kas tā arī nav devuši rezultātu – neviens cits no uzrunātajiem dienestiem, izņemot ugunsdzēsējus, nav reaģējis, kāds no mājas iedzīvotājiem, paklausot apsaimniekotāja pārstāvja ieteikumam, signalizāciju vienkārši atslēdzis.

Pirmdien, 23.aprīlī, pēc nemierīgas nakts iedzīvotāji atkal vairakkārt sazinājušies ar apsaimniekotāja pārstāvi, līdz pirmdienas pēcpusdienā apsaimniekotāja pārstāvis beidzot ieradies namā un konstatējis, ka signalizācija ieslēgusies tādēļ, ka tajā bijis iekļuvis mitrums.

Iedzīvotāji joprojām jūt satraukumu. Pirmkārt, tādēļ, ka nezina, kā signalizācijas skapī iekļuvis mitrums. Otrkārt, nav apmierināti ar atbildīgo rīcību. ”Protams, ceram, ka nekas tāds neatkārtosies, ka ar ēku viss ir kārtībā. Bet vēlamies zināt, kā arī, lai citi liepājnieki zinātu, kā šādās situācijās rīkoties, kam zvanīt un kur meklēt palīdzību,” tā sieviete.

Ēka nav bīstama, jāremontē signalizācija

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes komandiera vietnieks pukvežleitnants Mursals Kerimovs, jautāts, kā iedzīvotājiem rīkoties un kam jāzvana, ja ēkā ieslēdzas signalizācija, skaidro: ”Ugunsdrošības noteikumi nosaka to, ka ikvienas personas pienākums ir nekavējoties evakuēties, atskanot ugunsgrēka trauksmes signālam vai pamanot ugunsgrēku, kā arī ziņot par notikumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa numuru 112.

Ēkas iedzīvotāji šajā situācijā ir rīkojušies pareizi un ikreiz, kad atskan trauksmes signāls, ir jāevakuējas, pat ja šķiet, ka tā varētu būt viltus trauksme.”

Kādu iemeslu dēļ signalizācija var ieslēgties? ”Ugunsdrošības aizsardzības sistēmas galvenais mērķis ugunsgrēka gadījumā ir paziņot par ugunsgrēka izcelšanos, bet mēdz arī būt gadījumi, kad tā nostrādā, jo noticis kāds tehnisks bojājums vai kāds,
piemēram, to iedarbinājis tīšuprāt,” skaidro M.Kerimovs: ”Bet jebkurā gadījumā – ja ugunsgrēka trauksmes signāls ir atskanējis, cilvēkiem nekavējoties ir jāevakuējas.”

Signalizāciju remontē uzstādītājs

SIA ”Namu serviss APSE” portāls noskaidroja, ka nekavējoties problēma ar ugunsdrošības signalizāciju deviņstāvu dzīvojamajā mājā nav atrisināta tāpēc, ka trauksme izcēlās svētdienā.

”Ēkas uzraugs bija izbraucis no Liepājas. Viņš telefoniski sazinājās ar personu, kura atbild par ugunsdrošību ēkā. Sadarbībā ar ugunsdzēsējiem raidītājs tika atslēgts,” tā ”Namu serviss APSE” pārstāve Dace Ādolfa.

Viņa skaidro, ka signalizācijas, kurai bija sabojājies raidītājs, apkopi un remontu veic signalizācijas uzstādītājs: ”Brīvdienās firma nestrādā, bet pirmajā darba dienā jautājums tika atrisināts.”

Arī M.Kerimovs apstiprina, ka VUGD Kurzemes reģiona brigādes inspektori šā gada 24.aprīlī šajā objektā veica neplānoto ugunsdrošības pārbaudi, pamatojoties uz 22.aprīlī saņemto izsaukumu: ”Pārbaudes laikā būtiski trūkumi netika konstatēti, signalizācijas nostrādāšanas iemesls bijusi tehniska problēma saistībā ar signāldevēja bojājumu.”

Viņš piebilst, ka pārbaudes laikā konstatēts, ka ugunsdrošības signalizācijas sistēmas tehniskā apkope notiek regulāri un šobrīd sistēma ir darba kārtībā.

__________________ 

Iesaki tēmu vai ziņo par notiekošo arī Tu! To var izdarīt ikviens portāla lasītājs, izmantojot sākumlapā esošo formu “Piedalies satura veidošanā!”. Turpat iespējams iesūtīt arī dažādus fotostāstus, piemēram, no kāda pilsētā notikuša pasākuma.


Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz