Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svešajiem labāk neatzvanīt!

Svešajiem labāk neatzvanīt!
Foto: liepajniekiem.lv
27.07.2018 13:11

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Pēdējā laikā atkal aktivizējušies krāpnieki, kas iezvanās ar ārvalstu paaugstinātas maksas numuriem un gaida atzvanu, lai no upura iekasētu lielas naudas summas. Sociālajos tīklos cilvēki dalās ar informāciju un brīdina cits citu, arī policija aicina uzmanīties.

“Draugi, pēdējās dienās daudziem zvana šādi un līdzīgi numuriņi, mani jau kuro dienu arī bumbo un ne pirmo gadu,” savā “Facebook” kontā ziņo aktīvais liepājnieks Aigars Prūsis un brīdina: “Galvenais, atzvanīt nevajag! Zvanīšana notiek automatizēti, atzvanot uz šo numuru, iekasēsies paaugstinātas samaksas zvans. Ja stress, ka zvana kāds ārzemēs esošs cilvēks, sūtiet uz viņa numuru SMS, nevis riskējiet! Neļaujieties apmānīties!”

Atsaukušies arī citi, kuri saņēmuši līdzīgus zvanus no svešiem ārzemju numuriem. Izskatās, ka patlaban visvairāk tiek zvanīts no numuriem, kam priekšā kods +685 vai +211, taču versijas var būt visdažādākās. Gan feisbukā, gan tviterī iedzīvotāji ir dalījušies ar informāciju, ka saņēmuši zvanus no nepazīstamiem numuriem, kas reģistrēti Sudānā, Samoa un citās valstīs.

Komentāros izpaužas dažādas emocijas – vieni dusmojas, citi cenšas brīdināt, bet kāda sieviete pat atzīstas, ka saņemt milzum daudz zvanu no svešiem numuriem viņai šķietot biedējoši.

“Valsts policija aicina cilvēkus neatzvanīt nepazīstamiem ārzemju telefona numuriem, jo pastāv risks, ka šīm sarunām var tikt piemērots paaugstināts tarifs,” skaidro VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Brižs.

Viņš norādīja, ka policija ir saņēmusi informāciju no cilvēkiem, kam zvanījuši nepazīstami numuri no ārvalstīm, taču policijas rīcībā nav informācijas, ka kāds cilvēks būtu ticis apkrāpts. Patlaban policijā nav saņemti iesniegumi un nav uzsākts kriminālprocess saistībā ar zvaniem. Tomēr cilvēkiem vajag uzmanīties!

Latvijas sakaru operatori savukārt atzīst, ka šādas zvanīšanas shēmas nav nekas jauns, tādas ir izplatīta visā pasaulē. Pēc novērojumiem, krāpnieciskie zvani parādās un pazūd viļņveidīgi, jo vietējie drošības eksperti, tādus konstatējot, bloķē pieeju tīklam, un tad kādu laiku esot miers, bet pēc laika parādās atkal jauni numuri. Krāpnieki izstrādā numuru diapazonu, no kuriem speciālas iekārtas veic automātiskus zvanus. Numuri, no kuriem zvani tiek veikti, nav īsti – tie ir fiktīvi.

Ja zvani ir traucējoši, numuru iespējams arī ievietot telefona melnajā sarakstā, lielākā daļa ierīču piedāvā šādu iespēju. Tāpat būtu vērtīgi ziņot par šādiem gadījumiem savam operatoram, lai tas spētu ātrāk reaģēt uz krāpnieciskām darbībām, iesaka policijas pārstāvis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz