Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Godā celti āboli un citi labumi

Godā celti āboli un citi labumi
Foto: Egons Zīverts
10.10.2018 07:02

"Kurzemes Vārds"

Sašaurināti telpā, toties tikpat sirsnīgi un aizrautīgi aizritēja tradicionālie “Ābolsvētki”, kurus rīkoja Liepājas Krusta baznīcas draudze un Diakonijas centrs.

“Ābolsvētku” pamatideja ir ziedošana. Apkārtnes lauku saimnieki, rokdarbnieki, čaklās saimnieces ziedo savu izaudzēto, rokdarbus un citus darinājumus tirdziņam, kur tos var iegādāties par ziedojumiem.

Saulainajā sestdienā jau no paša rīta dievnama sētā brīvprātīgie palīgi izlika galdus, uz kuriem kārtoja rudens ražas bagātības.

Līvija Šihte atzina, ka ziedotāji bijuši dāsni. To apliecināja arī maisi ar kartupeļiem, kastes ar sārtvaidžiem āboliem, kabači, ķirbji, kāposti, burkāni un burciņās konservētie gardumi. Maira Bite tik tikko paspēja salikt uz galda rudens veltes, kad pircēji jau bija klāt. “Mēs katru gadu nākam uz svētkiem. Žēl, ka pagājušā gadā tie izpalika. Jo šeit var iegādāties visu tik svaigu, tīru, kā nekā vests no mūsu pašu lauku saimniecībām. Bez tam apkārt ir smaidīgi, pretimnākoši cilvēki, valda jauka atmosfēra,” emocijās dalījās pircējas Elga, Smaida un Olga. Kundzes iegādājās kartupeļus, kaltētas pupiņas, smiltsērkšķu sulu.

Krusta draudzes mācītājs un Diakonijas centra vadītājs Mārtiņš Urdze pastāstīja, ka kontakti ar zemnieku saimniecībām saglabājušies no iepriekšējiem gadiem: “Sākumā baiļojāmies, ka raža būs mazāka, taču viss iznāca labi, ziedotāji, kā vienmēr, bija atsaucīgi. Lai gan situācija mainījusies – uz lielā laukuma tagad uzbūvēta auto stāvvieta, un mums ir mazāk vietas, kur izlikt galdus, tas netraucēja ne atnācējiem, ne mūsu palīgiem.”

Tradicionāli šajos svētkos pieaugušajiem talkā steidz draudzes jaunieši. Dacei Gudēnai jau ir pieredze no pagājušajiem svētkiem. Viņa veikli palīdz tirgot. Meitene teic, ka šajā reizē raža varbūt nav tik liela kā citkārt: “Taču ir labi, noskaņojums priecīgs, ka atkal notiek šis pasākums.”

Uz jauniešu invalīdu biedrības galda bija salikti viņu roku darinājumi, kas lieti noderēs, kad nāks rudens lieti, aukstums un tumšie vakari. Jaunieši pagatavojuši krāsainas sveces, saadījuši siltas zeķes, pagatavojuši dāvanām lelles. Saimniecībā derēs gan koka gaļas dēļi, gan keramikas dekoratīvie šķīvji. Ivars Mednieks, kārtojot darinājumus uz galda, lai tie pārskatāmi, pastāstīja, ka viņš pats savulaik darbojies biedrībā, gājis uz gleznošanas nodarbībām, bet šoreiz viņš strādā kā izpalīgs.

Svētku sajūtu radīja arī “Vaduguns” jauniešu ansambļa “Liedags” priekšnesumi, cienasts, kurā goda vietā bija ābolrauši. Ar saziedotiem līdzekļiem tiks atbalstīts Bērnu un jauniešu centrs “Dzīvā cerība” Odesā, Ukrainā. “Es pats esmu bijis Odesā, ticies ar šī centra darbiniekiem, redzējis, cik smagi tur klājas, kādu darbu viņi veic. Iespaidu atstājis karš, bērni emocionāli daudz cietuši, materiālie apstākļi ir ļoti trūcīgi. Uzskatu, ka jāpalīdz cilvēkiem citur pasaulē, kuriem klājas grūtāk nekā mums pašiem,” teica mācītājs M. Urdze.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz