Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Slimosim tikai no rīta!

Slimosim tikai no rīta!
03.08.2006 12:12

0

Atslēgvārdi

Bija pavisam parasta darba diena. Pusdienlaiks. Jaunā sieviete sēdēja savā darba vietā un jau tobrīd saprata, ka atkal nepaspēs šodien paveikt visu darāmo. Stress un steiga darīja savu – pēkšņi viņa sajuta asas sāpes sirdī un tādu kā vājumu. Redzot, ka sievietei patiešām ir ļoti slikti, kolēģis piedāvājās aizvest pie ārsta. Nonākot Vecliepājas Primārās veselības aprūpes centrā, sieviete uzzināja, ka viņas ģimenes ārstei pirms stundas pieņemšana beigusies, un līdz ar to problēmas tikai sākās.

– Ko man tagad darīt? – viņa jautāja reģistratūrā, kur sēdēja vairāku ģimenes ārstu māsiņas.
– Vajadzēja nākt no rīta! – viena no viņām noskaldīja.
– Bet man nupat kā palika slikti, – sieviete tā kā mēģināja taisnoties.

Kolēģis, kas viņu bija atvedis, piedāvāja noiet pirmā stāvā reģistratūrā, lai noskaidrotu, vai nav kāda iespēja tikt pie jebkura cita ārsta, jo kolēģei patiešām bija ļoti slikti. Diemžēl arī tur neko nepiedāvāja. Ja varot, lai aizejot turpat sētā, kur atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests – varbūt viņi var palīdzēt.

Nogājuši sētā, nācēji sastapa kādu šīs iestādes darbinieci, kas devās izsaukumā, taču sacīja, ka tūlīt nāks viņas kolēģe, kas palīdzēs. Pa to laiku dūrieni sirdī ik pēc brītiņa atkārtojās.

Uzzinājusi par jaunās sievietes sūdzībām, mediķe, kas viņu uzklausīja un, kā vēlāk atzina sieviete, bijusi vienīgā laipnā persona visā viņas piedzīvojumā, pavēstīja, ka sāpes sirdī nav saistītas ar sirdi, bet ar skeletu, tāpēc uztraukumam neesot pamata. Izmērot asins spiedienu, tas tomēr bija zemāks nekā parasti. Tas esot no nerviem, pavēstīja mediķe, diemžēl nekādu zāļu viņai neesot, tāpēc varot vienīgi iešļircināt pret sāpēm, no kā sieviete tomēr atteicās. Vēlāk viņa saņēma palīdzību privāti, un viss beidzās labi, sievietei izrakstīja medikamentus, un situācija pamazām uzlabojas, taču viņa ir pilnīgi pārliecināta, ka drošības par to, ka vajadzības gadījumā saņems medicīnisko palīdzību, nav absolūti nekādas.

Lai gan šis sarežģījums beidzās veiksmīgi, ir tomēr pamats nopietni apšaubīt to speciālistu rīcību, kas notikušajā bija iesaistīti. Apšaubīt ne tikai emocionāli, bet pavisam likumīgi. Kā skaidro Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras Liepājas nodaļas speciāliste Marina Čerņakova, pirmkārt, sāpes sirdī ir viens no tiem nopietnajiem gadījumiem, kad cilvēkam nekavējoties ir tiesības izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību un tā nedrīkst atteikt. Otrkārt, kā paredz noteikumi, šādā situācijā māsiņai nekavējoties bija jāatrod iespēja, lai slimnieku pieņem kāds cits tobrīd strādājošs ģimenes ārsts vai arī jāsazinās ar slimā cilvēka ģimenes ārstu, kurš ieteiks, kā šādā situācijā rīkoties. Un, treškārt, kā skaidro M.Čerņakova, ikvienam cilvēkam, arī mediķiem mūsu valstī ir astoņu stundu darba diena, kas nozīmē, ka šajā laikā ārstam kaut vai telefoniski ir jābūt sazvanāmam. Tas arī nozīmē, ka patiesībā šis gadījums ir traktējams kā apzināta palīdzības nesniegšana.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz