Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Apstākļus doktorātā pagaidām uzlabot nevar

Apstākļus doktorātā pagaidām uzlabot nevar
Foto: Egons Zīverts
22.02.2019 07:00

"Kurzemes Vārds"

“Katru reizi ar sakostiem zobiem eju. Nav, kur apgriezties, ne drēbes nolikt. Vajag taču citas telpas, kur nenāktos šķaudīt un klepot tieši citiem virsū,” par Grobiņas doktorāta, tautā saukta par poliklīniku, ēku un neērtībām pacientiem sūdzas vecāka gadagājuma grobiņniece. Grobiņas novada domes izpilddirektors Uldis Vārna skaidro, ka ēkas nomnieki nav atbalstījuši ieceri palielināt nomas maksu, lai tā iegūtu līdzekļus apstākļu uzlabošanai. Pašvaldība pagaidām neredzot pilsētā piemērotu vietu, kurp pārcelt doktorātu.

Sieviete lasījusi par Grobiņas pašvaldības nākotnes plāniem. Viņa atzīst, ka pilsētu vajag sakārtot un arī vikingiem un vēsturei ir sava vieta, bet “par galveno nerūpējas”. Vai tad dome nevarot ierādīt citas telpas poliklīnikai? “Izskats ir šausmīgs, viss ir nodrupis, netīrs, to izstāstīt nevar. Esmu bijusi laukos pie ārstiem, tur ir ērtas, plašas un izremontētas telpas,” “Kurzemes Vārdam” stāsta grobiņniece.

U. Vārna stāsta, ka jau vairāk nekā piecpadsmit gadus Grobiņā nav poliklīnikas, taču ir doktorāta ēka, kas atrodas Lielajā ielā 81. Tajā savas prakses iekārtojuši vairāki ģimenes ārsti, zobārsti un citi speciālisti. “Šo ēku pašvaldība iegādājās 2005. gadā, kad vecajā poliklīnikā apstākļi nekādi vairs nebija piemēroti medicīnisko pakalpojumu nodrošināšanai, izremontēja un pielāgoja ārstu prakšu vajadzībām. Ēka ir pašvaldības īpašums, un ārsti ir šo telpu nomnieki. Taču jāsaprot, ka ir pagājuši vairāk nekā 15 gadi un prasības attiecībā uz ārstu praksēm ir mainījušās. Tas attiecas arī uz šo prakšu pieejamību, kas prasa dažādus labiekārtojumus un uzlabojumus,” atzīst izpilddirektors.

Ēku, kurā iekārtotas ārstu prakses, apsaimnieko uzņēmums “Grobiņas namserviss”. Apsaimniekotājam ar nomniekiem bijušas sarunas par nomas maksas palielināšanu, lai iegūtu līdzekļus, kas pamazām ļautu īstenot nepieciešamos uzlabojumus, kas atvieglotu ēkas pieejamību. “Diemžēl nomnieki šo piedāvājumu ir noraidījuši,” atklāj U. Vārna.

Grobiņas novada dome saprotot, ka uzlabojumi ir nepieciešami. “Izvērtējot savas iespējas, labprāt pārvietotu doktorātu uz citām, piemērotākām telpām vai iegādātos kādu tam piemērotu namu, taču šāda piedāvājuma Grobiņā pagaidām nav. Tas nozīmē, ka ir jādomā par esošo telpu uzlabošanu. Šāda vajadzība ir iekļauta arī topošās Attīstības programmas investīciju plānā, taču par konkrētiem pasākumiem tā īstenošanā pagaidām nevaram runāt. Lai to darītu, ir jāveic izpētes darbs, izvērtējot, kādi tieši uzlabojumi nepieciešami un kā to visefektīvāk paveikt,” saka izpilddirektors.

Viņš piebilst arī to, ka valstī pastāvošā kārtība attiecībā uz ārstu praksēm paredz, ka tie paši izvēlas telpas, kurās iekārtot prakses. “Grobiņā, Celtnieku ielā, darbojas SIA “INATE”. Tā ir prakse, kurā strādā trīs ģimenes ārsti – vienas ģimenes locekļi, kā arī tur sniedz laboratoriskos un citus pakalpojumus. Kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem dakteri Inese un Atis Aivari ir attīstījuši un paplašinājuši savu praksi, pirms dažiem gadiem vecākiem pievienojusies arī meita, un viņi paši uztur un veido savu prakses vietu atbilstoši visām prasībām,” piemēru min U. Vārna.

Grobiņas novada pašvaldība uztur arī feldšerpunktus Dubeņos, Kapsēdē un Gaviezē, kā arī iegulda naudu, lai palīdzētu uzturēt ēku Bārtā, kur iekārtota ģimenes ārstes prakse un aptieka. “Domājot par to, lai nākotnē Grobiņas un novada iedzīvotāji nepaliktu bez veselības aprūpes, pašvaldība maksā stipendiju vienam medicīnas studentam cerībā, ka šis cilvēks par prakses vietu izvēlēsies Grobiņu. Esam atvērti piedāvājumiem, lai nodrošinātu arī dažādu speciālistu konsultācijas novadā,” norāda U. Vārna.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz