Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vaiņodē atliek gaidīt efektīvāku darbu

Vaiņodē atliek gaidīt efektīvāku darbu
Algas vajadzēja apstiprināt. Tas bija svarīgi arī, lai aprēķinātu algas un cilvēki zinātu, vai iet citur strādāt vai palikt," tā domes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons (Foto: liepajniekiem.lv)
14.01.2020 07:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Vaiņodes novada dome vēl pirms jaunā gada sasauca ārkārtas sēdi un apstiprināja algu palielinājumu pašvaldības darbiniekiem. “Termiņi spieda, tāpēc vajadzēja sasaukt ārkārtas sēdi 30. decembrī.

28. janvārī jau jāpieņem gada budžets, algas vajadzēja apstiprināt. Tas bija svarīgi arī, lai aprēķinātu algas un cilvēki zinātu, vai iet citur strādāt vai palikt,” tā domes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons skaidro, kāpēc lemšana par algām nav atlikta uz janvāri, kā viņš teica iepriekš.

Jautājums par amatalgu palielināšanu pašvaldības darbiniekiem bija darba kārtībā domes sēdē 17. decembrī. Pēc ilgām diskusijām un opozīcijas, apvienības “Par pārmaiņām Vaiņodes novadā” deputātu un pozīcijas deputātes Aigas Jaunzemes (“Vaiņodes novada attīstībai”) iebildumiem pret algu mehānisku celšanu visiem par 10% dome nolēma nodot jautājumu atpakaļ Finanšu komitejai atkārtotai izskatīšanai un uzdot pašvaldības iestāžu un struktūrvienību vadītājiem pārskatīt amatu sarakstus un izvērtēt darba slodzes un darba algas.

Uz jautājumu, vai tagad algu sistēma ir sakārtota, V. Jansons atbild: “Jebkurā brīdī mainīsies deputāti, mainīsies noskaņojumi, domas jau katram ir citādas. Uzskatu, ka sakārtots nav nekur – ne valsts, ne pašvaldību līmenī. Ir jau valsts principi, kas nosaka algu griestus, kaut vai izglītības iestāžu vadītājiem. Domāju, ka ir izveidots optimālais variants, tas ir ļoti labs, jo lielākā daļa ir saņēmusi algas pielikumu, pat štati ir palielināti ar deputātu ieteikumiem. Komunālās daļas vadītāja vietnieks bija uz 0,5 likmi, tagad viņam ir pilna likme. Sociālās aprūpes centra vadītāja alga pielīdzināta izglītības iestāžu vadītāju algām. Atliek gaidīt efektīvāku darbu no darbiniekiem un arī manis paša.” Tā kā kādu laiku vairs nedarbojas jauktais koris, ar šo gadu likvidēta kora vadītāja štata vieta.

Opozīcijas deputāti uz sēdi virzīja citus kritērijus algu celšanai, piedāvājot 10% kāpumu mazajām algām, 7% pieaugumu vidējā grupā un vien 5% pielikumu lielajām algām virs tūkstoš eiro. Taču deputātu vairākums tos neatbalstīja. “Mums ir prieks, ka diskusijās nebija piedāvājuma vispār nepārskatīt, jo mēs atbalstām mazo algu pacelšanu,” saka Valdis Līkosts. Finanšu komitejas sēdē izdevies pierunāt deputātus izmainīt atsevišķas neloģiskas lietas, piemēram, lai “sociālajiem darbiniekiem būtu atbilstošas algas ar atbilstošu procentu, kā likums pasaka”. Izdevies arī izlīdzināt skolotāju algas, lai pašvaldības finansētie pedagogi nesaņemtu lielākas algas nekā valsts finansētie. Sociālā atbalsta centra vadītāja alga pielīdzināta citu iestāžu vadītāju algām.

Kopējo atalgojuma sistēmu neizdevās sakārtot, atzīst opozīcijas deputāts: “Iepriekšējā sēdē izteiktais lūgums izvērtēt slodzes un algas beidzās ar to, ka tika iesniegta tāda pati tabula, tikai ar izmaiņām pieliktajos procentos. Nekāda izvērtējuma nebija. Joprojām Komunālās daļas vadītājs, Mūzikas skolas un bērnudārza vadītājs, bet, galvenais, ceļu pārzinis, kuram ir pakļauti trīs cilvēki, saņem lielāku algu nekā Sociālā atbalsta centra vadītājs. Nav runa par personām, bet par principu, kā pašvaldībā tiek veidota atalgojuma sistēma.” Apvienības deputāti jautājumu prasīšot sakārtot, veidojot pašvaldības budžetu.

Pašvaldības darbiniekiem algas palielinātas arī Priekules novadā. Domes sēdē 19. decembrī visi 12 klātesošie deputāti vienbalsīgi pieņēma lēmumu. “Kopīgais paaugstinājums ir līdz 5%, atkarīgs no darbinieka kategorijas, ko nosaka valsts, un pašvaldības veiktā izvērtējuma. Paaugstinājums skāris pilnīgi visus,” pastāsta domes priekšsēdētāja Vija Jablonska. “Naudu šim nolūkam ņēmām, izvērtējot amatu un štatu sarakstu un darba organizāciju. Piemēram, likvidējām vienu štata vietu – galvenā grāmatveža un viņa vietnieka amatu, palika Finanšu nodaļas vadītājs un vietnieks.”

Visa sistēma pārskatīta tāpēc, ka Priekules novadā algas nebija palielinātas apmēram trīs gadus. “Vairs nevaram atrast labus speciālistus, ar algu paaugstinājumu gribam panākt, lai esošie neaiziet uz blakus novadu, kur ir lielāks atalgojums,” saka priekšsēdētāja. “Bezdarbs ir samazinājies, pat darba rūķīši – kurinātāji un sētnieki – jau ir problēma.”

Uzziņai

Darba algu palielinājums Vaiņodes novada pašvaldībā no 2020. gada:

  • alga par pilnu darba slodzi bruto 0–600 eiro/mēn. – 10 %,
  • 601–1000 eiro/mēn. – 9%,
  • 1001 un vairāk eiro/mēn. – 8%.

Avots: Vaiņodes novada dome

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz