Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gatavojas uzpost bijušā mēra Evalda Rimbenieka piemiņas vietu

Gatavojas uzpost bijušā mēra Evalda Rimbenieka piemiņas vietu
Bijušā pilsētas vadītāja piemiņas vietu iecerēts pārveidot jau šogad, ja vien Covid-19 krīze nebūs noēdusi šai iecerei nepieciešamo finansējumu. (Foto: Egons Zīverts)
15.04.2020 06:00

Ilze Ozoliņa

"Kurzemes Vārds"

Nacionālās apvienības “VL–TB/LNNK” Liepājas nodaļa aicina pilsētas pašvaldību sakārtot bijušā Liepājas mēra un mācītāja Evalda Rimbenieka piemiņas vietu, kas šobrīd esot “kauna traips”. Tikmēr Komunālā pārvalde informē, ka darbs pie šī objekta sakopšanas jau aizsākts.

Nacionālās apvienības (NA) Liepājas nodaļa domes priekšsēdētājam Jānim Vilnītim adresētā vēstulē norāda, ka Evalda Rimbenieka piemineklis ir sliktā stāvoklī un nepietiekami apsaimniekots. “Piemiņas vieta ir nolaista, soli salauzti. Skvērs regulāri kalpo par iedzeršanas vietu bezpajumtniekiem,” pauž iesnieguma autors Artūrs Butāns.

NA aicina pašvaldību sakārtot pieminekļa apkārtni, izgaismot to un pievienot informatīvu plāksni, kā arī atteikties no betona sienas risinājuma, kas aizsedz pašu pieminekli.

Komunālās pārvaldes pārstāvis Aigars Štāls skaidro, ka pašreiz top piemiņas vietas pārbūves projekta dokumentācija, lai varētu veikt pieminekļa tuvākās apkārtnes labiekārtošanu. Pie tās strādā arhitekte Santa Reinharde. “Projekta dokumentācija jau gandrīz gatava, notiek precizēšana, pēc tam tiks iesniegta būvvaldē akcepta saņemšanai,” atzīmē Komunālās pārvaldes pārstāvis.

Šogad iecerēta piemiņas vietā esošo atbalstsienu pazemināšana un nosegapmaļu uzstādīšana, pieminekļa pamatnes apmetuma atjaunošana, puķu dobes apmales posma no betona elementiem pārbūve, zaļo augu atjaunošana un pārstādīšana, gājēju ietves daļas pārbruģēšana, veco un bojāto apgaismojuma iekārtu un elementu demontāža un jauna apgaismojuma uzstādīšana, esošo betona atkritumu kastu nomaiņa pret vidē iederīgu metāla konstrukcijas atkritumu tvertni. Gan projektēšanai, gan labiekārtošanai plānoti līdzekļi no pilsētas budžeta.

Piemiņas vietu K. Ūliha un E. Rimbenieka ielas krustojumā atklāja 2008. gada nogalē. Piemineklis tapis pēc Evalda Rimbenieka fonda ierosmes, tā autors ir tēlnieks Uldis Kurzemnieks un arhitekte Santa Reinharde. Savukārt piemiņas vietas un tās apkārtnes labiekārtošanu finansiāli atbalstīja Liepājas pašvaldība.

E. Rimbenieks uzskatāms par vienu no ievērojamākajiem Liepājassabiedriskajiem darbiniekiem, pedagogiem un mācītājiem. Latvijas pirmās brīvvalsts laikā E. Rimbenieks bija Liepājas galva divas reizes: no 1922. līdz 1928. gadam un no 1934. līdz 1940. gada jūnijam. Viņš pārņēma pilsētas pēckara sagrauto saimniecību, prata to sakārtot un īpaši daudz paveikt kultūras jomā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz