Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Žurkas atgriezušās Jūrmalas parkā

Žurkas atgriezušās Jūrmalas parkā
Jūrmalas parks, veca oša pakāje. Uzmanīgi pastāvot pie alām, drīz vien ieraudzīsim kādu ziņkārīgu purniņu ar ogļmelnām actiņām lūkojamies, vai nav kas garšīgs nolikts. (Foto: Ruslans Šuļga)
15.07.2020 06:00

Nora Driķe

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jūrmalas parkā zem oša saknēm, kur jau pirms gadiem piecpadsmit liepājnieki vēroja no aliņām laukā lienam žurkas, tās atkal atgriezušās un labprāt uzlasa pārtikas druskas, kuras tām pamet cilvēki, vēlēdamies dzīvnieciņus tuvāk apskatīt.

Vienu pelēcīgu žurkas purniņu zem koka pamanīja arī “Kurzemes Vārds”, bet kāda liepājniece uzņēmusi un atsūtījusi video, kurā redzams – no aliņām laukā izlien vairāki melnraibi grauzēji. Sieviete saskaitījusi apmēram desmit garastes, un viņa raksta, ka no redzētā bijusi šokā.

Savukārt Liepājas pašvaldības Vides nodaļas vadītāja Dace Liepniece un Komunālās pārvaldes Teritoriju uzturēšanas un labiekārtošanas daļas vadītājs Juris Muskats teic, ka viņiem tā ir pirmā dzirdēšana, ka parkā zem visai populārā koka atgriezušās žurkas. Par tām sen neviens neesot sūdzējies.

Vai ar žurkām kaut kas būtu darāms? D. Liepniece uzskata, ka vajadzētu sekot līdzi, lai pie koka viss ir tīrs un kārtīgs, un tas būtu jāuzrauga Komunālajai pārvaldei. Indēt? Pirms gadiem piecpadsmit žurkas šajā vietā tāpat bijušas, bet nez kāpēc pašas arī esot pazudušas. Toreiz pašvaldības pārstāvji konsultējušies ar Veselības inspekciju, ka “tas nav nekas traks”, jo šīs žurkas taču dzīvo brīvā dabā. “Ja indētu, tad pēc tam tās tādas pussprāgušas staigātu, tas gan nebūtu labi,” spriež Vides nodaļas vadītāja.

Vienīgais, ko patiešām nevajag darīt, – nevajag žurkas barot, tāpat kā nevajag barot nevienu citu savvaļas dzīvnieku, arī putnus ne. Ja reiz viņas dzīvo savvaļā, tātad tām pašām ir iespējams atrast pārtiku, aizrāda D. Liepniece. Viņa gan piebilst – Latvijā neesot tāda normatīvā regulējuma, ka savvaļas dzīvniekus nedrīkst barot. “Jāseko līdzi situācijai,” saka D. Liepniece.

J. Muskats stāsta, ka šī viņam esot pirmā informācija par to, ka žurkas ir atgriezušās. Parasti par tādiem jaunumiem ziņojot sētnieki. “Kārtību un tīrību uzraugām. Nav mums tādu problēmu, ka žurkas staigātu pa atkritumu urnām.” Nevajag dzīvniekus barot, jo tā cilvēki piesaista grauzējus un paši piegružo apkārtni. “Tas nodara vairāk ļaunuma nekā labuma,” uzver J. Muskats.

Video: Jūlija Jemeļina

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz