Nopērk nelāgas garšas arbūzu. Vai vainīgi pesticīdi?
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Šo pirmdien pēcpusdienā liepājnieks Dainis Ledājs veikalā nopircis arbūzu. Mājās to ēdis gan viņš, gan sieva. Saldo mīkstumu iedevuši nogaršot arī savai astoņus mēnešus vecajai meitiņai. Minūtes piecas pēc arbūza nogaršošanas abiem pieaugušajiem mutē un kaklā parādījusies rūgta, pretīga, savelkoša, ķīmiska garša.
Rūgts kā veļas pulveris
D. Ledājs: “Tā varēja būt līdzīga tai, ja uz mēles būtu nonācis veļas pulveris.” Liepājnieks sapratis, ka kaut kas ar arbūzu tiešām nav labi, un sabijies par meitiņas veselību. Nolēmis pirkumu pārbaudīt ar savu internetā iegādāto testeri, kas sertificēts Eiropas valstu tirgum. Rādījums apliecinājis – lielās ogas mīkstums satur nitrātus. D. Ledājs: “Biju izpētījis, ka arbūzam ieteicamais nitrātu līmenis ir 60 mg uz 1 kilogramu, bet testeris uzrādīja 940 mg uz kilogramu.
Tas bija vidējais no pieciem mērījumiem. Dažās vietās mīkstumā bija pat 1500 miligramu uz kilogramu!” Savā feisbuka profilā vīrietis pēc notikušā apraksta brīdināja: “Dalieties ar info, kamēr kāds sīkais nav nonācis slimnīcā. Secinājumus izdariet paši. P. S. Veikalu “Top!” vadībai: ja iepērkat pārtikas produktus bez testiem, tas var slikti beigties – domājiet, ko darāt.” Pēc tam viņš ziņu par dīvaini garšojušo arbūzu feisbukā aizsūtījis arī “Top!” veikalu tīklam. Nopirktās preces izcelsmes valsts, kā redzams veikala čekā, ir Ukraina.
Telefoniski sazinoties ar Daini Ledāju, viņš apliecināja, ka arbūzs bijis neēdams. Protams, to viņš apzinoties, ka testeris, kuru izmantojis, nav laboratorijas instruments, bet ar ogas mīkstumu tiešām kaut kas nav bijis labi. “Gadus desmit esmu strādājis par pavāru, nesmēķēju, un ar garšas kārpiņām man viss ir kārtībā. Tās nemelo!
Arbūzus ēdu kopš bērnības un esmu to fans, bet pirmdien nopirktais mani pārsteidza ļoti nepatīkami. Mēs, pircēji, savu veselību uzticam tirgotājiem, un viņiem jābūt atbildīgiem par to, kādus produktus tirgo. Pieļauju, ka Ukrainas izcelsmes arbūzus “Top!” veikalu tīkls iepirka ne jau dažus kilogramus, bet daudzas tonnas.” Otrdien aizgājis uz Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidkurzemes pārvaldi, pastāstījis par notikušo un uzrakstījis iesniegumu. Aiznesis arī nopirkto arbūzu, bet tas atbilstoši procedūrai netika pieņemts un pārbaudīts.
Citu sūdzību nav
Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidkurzemes pārvaldes vadītājas vietniece, vecākā pārtikas inspektore Gita Riekstiņa apstiprināja, ka Daiņa Ledāja iesniegums ir saņemts. Tajā pašā dienā, otrdien, pārvaldes inspektore devusies uz veikalu “Lielie logi”, kur no Ukrainas ievestajiem arbūziem paņemts paraugs un aizsūtīts uz laboratoriju, lai izmeklētu uz pesticīdiem. Kā norādīja G. Riekstiņa, Eiropas Savienībā arbūziem nav nitrātu normas, tādēļ analīzēs noteiks pesticīdu daudzumu: “Šiem laboratoriskajiem izmeklējumiem vajadzīgs laiks, un atbildi saņemsim visdrīzāk tikai pēc mēneša.”
Liepājā neviena cita sūdzība no patērētājiem par dīvaini garšojošiem arbūziem pārvaldē nav saņemta. G. Riekstiņa atcerējās, ka līdzīgs gadījums bijis vasaras sākumā Rīgā, kad ar sadzīvē lietojamiem mēraparātiem arbūzos atklātas nevēlamas vielas. Pēc tam pārbaudes (arbūzu paraugiem no trim dažādām izcelsmes valstīm) veica valsts zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā un nekādi pesticīdi tādā koncentrācijā, kas pārsniegtu normu, netika atrasti. Speciāliste vērsa uzmanību, – kamēr nav saņemta atbilde no “BIOR” laboratorijas, nevar apgalvot, ka no Ukrainas ievestie arbūzi uzskatāmi par bīstamiem patērētāju veselībai.
Runājot par pesticīdiem, tie visvairāk koncentrējas augļu un ogu mizās, un tiem laika gaitā ir tendence noārdīties. Ko darīt patērētājiem? Pats galvenais – augļus un ogas pirms lietošanas uzturā vienmēr kārtīgi nomazgāt un izvērtēt riskus, kas varētu rasties, iegādājoties grieztus augļus.
Jāgaida laboratorijas slēdziens
Sazinoties ar veikalu tīkla “Top!” īpašnieka, uzņēmuma “Iepirkumu grupa” mārketinga direktori un valdes locekli Ilzi Priedīti, viņa pauda viedokli, ka feisbukā izplatītā informācija visdrīzāk ir maldinoša un personīgā mērinstrumenta rādījumi būtu uzskatāmi par apšaubāmiem. Pats uzņēmums jau otrdien uz “BIOR” laboratoriju aizsūtījis no Ukrainas ievesto arbūzu paraugus, lai veiktu pārbaudi.
Atbilde jeb pilns pārskats solīts jau pēc nedēļas. “Šobrīd Ukrainā audzētie arbūzi Latvijas tirgū ir plaši pieejami, un “Top!” veikali nav vienīgie, kas tos tirgo,” norādīja I. Priedīte. “Visas kravas, kas no Ukrainas šķērso Eiropas Savienības robežu tiek stingri pārbaudītas un atmuitotas, lai pie mums nonāktu visiem ES standartiem atbilstoši produkti. Mums arī ir pieejams Ukrainas Pārtikas drošības un patērētāju aizsardzības dienesta izsniegtais sanitārais sertifikāts. Kā uzņēmums esam rīkojušies atbildīgi. Sertifikāts ir obligāta prasība, lai prece nonāktu veikalos.
Mums ir pieejami arī konkrētā audzētāja kontroles testi, kas veikti gan Ukrainā, gan Polijā un Latvijā. Arbūzus no Ukrainas piegādā uzņēmums, kas ilgstoši sevi pierādījis kā uzticamu sadarbības partneri.” Mārketinga direktore sarunas noslēgumā vēl piebilda: “Gaidīsim laboratorijas atzinumu un tad par to informēsim.”