Trešdiena, 1. maijs Ziedonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dod iespēju tikties ar vēlētājiem. Partijas varēs veikt priekšvēlēšanu aģitāciju publiskā ārtelpā

Partijas varēs veikt priekšvēlēšanu aģitāciju publiskā ārtelpā, un tajā drīkstēs piedalīties ne vairāk par desmit personām, lēmusi valdība. Politiskie spēki Liepājā pauž, ka vismaz šādi būs iespēja tikties ar vēlētājiem klātienē, vienlaikus norādot, ka laika aģitācijai atlicis maz.

Dod iespēju tikties ar vēlētājiem. Partijas varēs veikt priekšvēlēšanu aģitāciju publiskā ārtelpā
Ilustratīvs (Foto: Freepik)
17.05.2021 06:00

Ilze Ozoliņa

"Kurzemes Vārds"

“Pašlaik esam nogaidīšanas režīmā, taču neizslēdzam, ka izmantosim šo iespēju. Iepriekš aģitācijas pasākumus nesaplānojām, jo tie bija aizliegti. Aģitācijas telts vai nojumes izvietošana vēl jāsaskaņo ar pašvaldību, līdz ar to laika nav daudz. Domāsim un vērtēsim,” dienu pēc valdības lēmuma pauž partijas “Saskaņa” pārstāvis Valērijs Agešins.

Arī biedrība “Liepājnieki”, kas startēs Latvijas Reģionu apvienības (LRA) sarakstā, vēl spriedīs par tālāko rīcību.

“Nebijām par to vienojušies, jo iepriekš šādus aģitācijas pasākumus rīkot bija liegts. Tagad lemsim, vai un kā izmantot šo iespēju. Idejas mums ir,” teic biedrības pārstāvis Jānis Vilnītis.

Tikmēr Nacionālā apvienība “Visu Latvijai”–”Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK plāno aģitāciju visos pilsētas mikrorajonos. “Noteikti padomāsim vēl par dažādiem rīkiem, lai ar iedzīvotājiem ne tikai aprunātos, bet arī fiksētu viņu viedokli,” teic NA pārstāvis Artūrs Butāns.

Liepājas partija uz jautājumu, vai plāno aģitācijas pasākumus pilsētā, konkrētu atbildi nesniedz.

“Mēs labprāt izmantojam jebkuru iespēju tikties ar vēlētājiem, bet šobrīd to tiešām darām vairāk attālināti – interneta vidē, ņemot vērā ierobežojumus. Jau bijušas diskusijas ar Jaunliepājas, Dienvidrietumu un Ezerkrasta mikrorajona iedzīvotājiem, vēl plānotas ar Karostas, Laumas, Zaļās birzes, Vecliepājas un Ezermalas iedzīvotājiem. Tāpat atsevišķi tiekamies ar nozaru cilvēkiem, uzklausot viņu redzējumu un stāstot par savu piedāvājumu kultūrā, sportā, izglītībā,” klāsta Liepājas partijas pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Valdības atbalstītais priekšlikums paredz aģitāciju veikt tikai publiskā ārtelpā, un tas neattiecas uz publiskās lietošanas iekštelpām, kur priekšvēlēšanu aģitācija, izņemot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu, ir aizliegta, ziņo aģentūra LETA.

Publiskās lietošanas ārtelpa šā likuma izpratnē ir laukumi, skvēri, parki, ielas, ceļi, tilti, tuneļi un citas tamlīdzīgas vietas, kas neatkarīgi no īpašuma piederības attiecīgajā laikā bez maksas vai par maksu ir publiski pieejami nenoteiktam personu lokam.

Priekšvēlēšanu aģitācijā varēs piedalīties ne vairāk kā desmit personu, neskaitot aģitācijas veicējus. Noteiktais maksimālais personu skaits neietver darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar pasākuma norises nodrošināšanu.

Aģitācijas veicējam ir tiesības publiskās lietošanas ārtelpā uzrunāt vēlētājus, dalīt bukletus, avīzes un citus priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus bez saskaņošanas ar attiecīgo pašvaldību vai attiecīgās publiskās ārtelpas īpašnieku.

Tāpat ir tiesības veikt priekšvēlēšanu aģitāciju publiskās lietošanas ārtelpā neatkarīgi no īpašuma piederības, novietot tur galdus un uzsliet teltis un pārvietojamas nojumes, kas nepārsniedz pašvaldības noteiktos izmērus, rakstveidā informējot par to attiecīgo pašvaldību vismaz trīs dienas iepriekš, kā arī rakstveidā saskaņojot to ar attiecīgās vietas īpašnieku.

Aģitācijas veicējam būs pienākums nodrošināt aģitācijas veikšanas vietā epidemioloģisko drošību un piesardzību, kā arī iecelt atbildīgo personu, kas atrodas aģitācijas veikšanas vietā un organizē noteikumos minēto epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu.

Tāpat, izmantojot galdus, teltis un pārvietojamas nojumes, aģitācijas veicējam būs nepieciešams kontrolēt un regulēt apmeklētāju plūsmu, lai novērstu cilvēku pastiprinātu pulcēšanos un nodrošinātu fizisko distancēšanos.

Aģitācijas veicējam jāievēro arī Covid-19 infekcijas izplatības novēršanas pamatprincipi – informēšana, distancēšanās, higiēna un personas veselības stāvokļa uzraudzība. Tāpat jāievēro divu metru fiziska distance un jālieto mutes un deguna aizsegi.

Pašvaldību vēlēšanas paredzētas 5. jūnijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz