Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par skolu reitingiem prieks, bet uz tiem vien neskatās

“Godīgi sakot, uz šiem reitingiem neskatos vispār, jo tā ir kā viena mācību gada fotogrāfija tajos kritērijos, ko ņem vērā reitinga veidotāji. Nekur nav teikts, ka konkrētā reitinga kritēriji ir kvalitāti noteicošie. Skolas darbs ir ļoti apjomīgs. Par kvalitāti var spriest, izvērtējot pilnīgi visas jomas,” komentējot savas skolas vietu Ata Kronvalda fonda jaunākajā Latvijas skolu reitingā, saka Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas direktore Inta Korņējeva. Pavisam reitingā iekļuvušas četras mūspuses izglītības iestādes.

Par skolu reitingiem prieks, bet uz tiem vien neskatās
Foto: liepajniekiem.lv
09.09.2021 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Pastāv vairāki skolu reitingi, bet Ata Kronvalda fonda veidotais skolu reitings, kā arī Draudzīgā aicinājuma fonda skolu reitings, kas balstās centralizēto eksāmenu rezultātos, ir vieni no populārākajiem. Šajā reitingā, kas tiek veidots kopš 1989. gada, labākās skolas noteiktas, ņemot vērā skolēnu rezultātus olimpiādēs un zinātniski pētniecisko darbu konferencēs aizvadītajā mācību gadā. Kopumā tajā iekļautas 20 valsts ģimnāzijas, 33 lielās skolas un 34 mazās skolas.

Lielo skolu grupā šogad no Liepājas izglītības iestādēm visaugstāk (15. vietā) iekļuvusi Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola. “Protams, mēs priecājamies,” saka direktore I. Korņējeva. “Es to vērtēju ļoti pozitīvi.”

Taču iekļūšana šajā un līdzīga veida “topos”, viņasprāt, nav skolas izglītības kvalitātes rādītājs, par ko ir bijušas arī diskusijas sabiedrībā. Tas esot skolas, skolotāju vairāku gadu mērķtiecīgs darbs ar talantīgiem un apdāvinātiem skolēniem. “Ir gadi, kuros skolai vairāk veicas ar pētnieciskiem darbiem, olimpiādēs. To nevar iepriekš prognozēt,” rezumē I. Korņējeva.

O. Kalpaka Liepājas 15. vidusskola lielo skolu grupā ierindota 23. vietā. “Man ir prieks par čaklajiem skolēniem, čaklajiem skolotājiem, kuri atkal mums sarūpējuši svētkus,” – tā publiski paustos rezultātus komentē iestādes direktors Gints Ročāns. Šie rezultāti arī vēstot sabiedrībai, ka skolai veicas labi. Iekļūt skolu reitingā, turklāt augstā vietā, “vienmēr ir ļoti pacilājoši”.

“Ar visu to, ka gads bija pietiekami savdabīgs, izdevās sasniegt labus rezultātus,” uzskata direktors, “tas uzlabo noskaņojumu un vairo darbaprieku nākamajam cēlienam.”

Ģimnāziju divdesmitniekā arī šogad nav atrodama Liepājas Valsts 1. ģimnāzija. Izglītības iestādes vadītājs Helvijs Valcis, to komentējot, “Kurzemes Vārdam” rakstiskā atbildē norāda, ka publiskajā telpā ir pieejama informācija par Latvijas skolu sarindošanu pēc dažādiem izglītības kvalitātes kritērijiem un ka ar šo informāciju skolā ir iepazinušies. “Skolas darbam ir vairākas jomas, pēc kurām tās vērtēt, tai skaitā arī centralizētie eksāmeni, mācību sasniegumi olimpiādēs, kas ir reitingu veidotāju redzeslokā. Mēs analizējam savu darbu tajās visās, izvērtējot skolas sniegumu katru gadu un plānojot nākamos attīstības soļus. Šobrīd svarīgākais ir palīdzēt mūsu audzēkņiem adaptēties klātienes mācību procesā, kurā vieta būs arī skolēnu individuālo spēju un talantu pilnveidošanai, kas, cerams, rezultēsies arī pozitīvi vērtējamos reitingos.”

UZZIŅAI

2021. gada Ata Kronvalda fonda skolu reitings

  • Lielo skolu grupā – 15.vietā Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola, 23. vietā – O. Kalpaka Liepājas 15. vidusskola.
  • Mazo skolu grupā – 12. vietā Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskola, 22. vietā – Priekules vidusskola.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz