Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ekspresīvais gleznotājs Tīdemanis ”uzlādējis” muzeju. Liepājā aplūkojami darbi no Zuzānu kolekcijas

Valsts svētkos Liepājas sabiedrībai pasniegta īpaša dāvana – vērienīga gleznotāja Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa darbu izstāde no Zuzānu kolekcijas. Liepājas muzejam tas ir pirmais sadarbības projekts ar mākslas centru ”Zuzeum”, kas ir Zuzānu kolekcijas mājvieta. Ņemot vērā, cik ”lieliski darbi šeit iederas”, mākslas mecenāts Jānis Zuzāns ir gatavs Liepājā izstādīt vēl vienu savas kolekcijas daļu.

18.11.2021 10:12

Atslēgvārdi

Trešdienas vēlā pēcpudienā Liepājas muzejā notika izstādes pieņemšana, klātesot kolekcijas īpašniekam J.Zuzānam, centra ”Zuzeum” un Liepājas pašvaldības pārstāvjiem, medijiem.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla sacīja, ka J.F.Tīdemaņa darbi lieliski iederas muzeja ēkā. ”Faktiski no izstādes iekārtošanas brīža, kad darbi šeit ieradās, likās, ka viss muzejs virmo no to ekspresijas, enerģētikas, vitalitātes, kāds ir pats mākslinieks un viņa glezniecība, bija sajūta, ka viss muzejs ir uzlādējies.” Un ar vērienīgo izstādi muzejs pasniedzis dāvanu arī sev, – jo šogad aprit 120 gadi, kopš uzbūvēta ēka, kurā muzejs pašlaik atrodas.

Vairāk nekā sešdesmit, bet skices ieskaitot, pat vairāk nekā 70 zināmi un arī līdz šim neredzēti mākslinieka darbi no dažādiem daiļrades periodiem ir izstādīti muzeja lielajā zālē un otrā stāva vestibilā. Iekārtošanā kuratore, J.F.Tīdemaņa daiļrades pētniece Ingūna Ģēģere darbojusies kopā ar muzeja ilggadēju sadarbības partneri Kristianu Brekti.

Mākslas mecenāts J.Zuzāns neslēpa, ka ir patīkami pārsteigts un iepriecināts gan par lielisko ekspozīcijas iekārtojumu, ko paveicis K. Brekte, gan pašu Liepājas muzeju. Un pēc J.F. Tīdemaņa gleznu kolekcijas ir gatavs Liepājā izstādīt vēl vienu savas kolekcijas daļu – 20. gadsimta sākuma latviešu modernistus.

Ar savām ekspresīvajām krāsām un mutuļojošo temperamentu pazīstamais gleznotājs J.F.Tīdemanis Latvijas mākslā iebrāzās 20.gadsimta 20.gadu beigās, un burtiski saviļņoja šejienes mākslas aprindas gan ar moderna, kosmopolītiska mākslinieka iznešanos, gan ar košo un nepierasti atraktīvo gleznošanas manieri.

Mākslinieka daiļradē žanru un motīvu amplitūda ir plaša. Bagātīgs ir radīto kluso dabu, pilsētvides, ostu un ainavu tēlojumu klāsts, tomēr vispirms viņš izceļams kā portretu un figurālu kompozīciju gleznotājs.

 Izstāde ”Jānis Ferdinands Tīdemanis. Darbi no Zuzānu kolekcijas” Liepājas muzejā būs aplūkojama sešus mēnešus – līdz nākamā gada 3. aprīlim.

Jāatzīmē, ka ar vairāk nekā divdesmit tūkstošiem dažādu žanru mākslas darbu Zuzānu kolekcija ir skaitliski lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Tās kodolu veido 19. gadsimta beigu māksla un 20. gadsimta pirmās puses klasiskais modernisms, 1950.–1980. gadu māksla padomju varas periodā, kā arī mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz