Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Priecājas, ja garšo citiem

Priecājas, ja garšo citiem
07.09.2010 16:54

Atslēgvārdi

Ja restorāna “Barons Bumbier’s” šefpavāre Inta Leimante mammas mudināta nebūtu izvēlējusies apgūt ēdiena gatavošanas arodu, iespējams, būtu zudis viens no cilvēkiem, kas savu darbu dara no sirds. Tā kā ābolu sezona rit pilnā sparā, Inta dalās receptēs, kā pagatavot šo gardo augli.

“Sākumā nedomāju, ka strādāšu šajā profesijā, taču nonācu ļoti labās prakses vietās un tikos ar cilvēkiem, kas mani tajā visā ieinteresēja,” atminas sieviete. Nevienam no viņas vecākiem nav bijusi liela kāre uz ēst gatavošanu, un varbūt tas galu galā izrādījās pat labi! Jo, kā noskaidrojās, tieši mācīšanās procesā, uzzinot, kā var, piemēram, ar rokām vienādi izlipināt smilšu groziņus, un atklājot citus pavārmākslas noslēpumus, Inta arvien vairāk aizrāvusies. Līdz pat šai dienai viņa mīl savu darbu, lai gan, protams, ir brīži, kad šķiet, ka pietiek, jāiet strādāt bibliotēkā, taču tas ātri pāriet.

“Ja dēls pasaka, ka ir ļoti garšīgi, tad tas ir lielākais pagodinājums,” atzīst Inta. “Viņš ir liels gardēdis. Taisu Tomam visādus saldumus – šokolādes desu, konfektītes. Tāpēc dažkārt viņš smejas, ka paliks resns, lai gan divpadsmit gadu vecumā, kad ir augošs organisms, par to nebūtu jāuztraucas.” Vai novērtē arī? “Jā, protams,” smaidot atbild šefpavāre. “Dēls pat saka, ka viņam ir ļoti paveicies.”

 

Ābolu čatnijs (9 personām)

Nepieciešams: āboli (500 gr.), rozīnes (200 gr.), etiķis (pāris pilieni), cukurs (150 gr.), sāls (5 gr.), ingvers (15 gr.), graudainās sinepes (20 gr.), baltie pipari (3 gr.), tīrīti sarkanie sīpoli (5 gr.), ābolu ievārījums (150 gr.)
Pagatavošana: Ābolus ar visu mizu sagriež mazos kubiciņos, liek katliņā, pievieno cukuru, ingveru, sāli, baltos piparus, rozīnes. Sautē aptuveni 8 min. līdz āboli kļūst dzeltenbrūni. Tad pievieno graudainās sinepes, sīpolus, etiķi, ābolu ievārījumu.

Intas piebilde: To var izmantot pie gaļas (vislabāk cūkgaļas) ēdieniem, piemēram, grilētas gaļas.


Ābolītis kabatiņā

Nepieciešams: āboli, rozīnes, kanēlis, cukurs, kārtainā mīkla
Pagatavošana: No kārtainās mīklas izgriež četrstūrīšus, kuriem pa vidu liek sagrieztus ābolus, rozīnes, cukuru. To visu sakļauj ciet un ar puļķīti sastiprina. Liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un cep apmēram 15 min.


Ābolu strūdele

Nepieciešams: kārtainā mīkla (400 gr.), ābolu ievārījums (900 gr.), ola (1 gab.)
Pagatavošana: izrullē mīklu un ieklāj garenas keksa formas veidnē. Liek virsū ābolu ievārījuma kārtiņu, tad pārloka mīklu tam pāri un atkārtoti uzklāj ievārījumu. Ar atlikušo mīklas daļu visu nosedz. Pāri pārsmērē sakultu olu. Liek cepties krāsnī pie 180 grādiem uz 20 minūtēm.

Intas piebilde: Pasniedz ar vaniļas mērci.


Karamelizētie āboli

Nepieciešams: āboli, cukurs
Pagatavošana: sagriež ābolu šķēlītēs tā, lai kātiņš vēl ir klāt. Apmērc cukurā no abām pusēm un liek pannā pacepties.

Intas piebilde: Šādi var arī dekorēt ēdienu, piemēram, apliekot apkārt cepetim.

Labu apetīti!

_________________

Padalies arī tu ar interesantu un gardu recepti, kā pagatavot vai saglabāt burciņās gurķīšus, kabačus, tomātus, sēnes, ērkšķogas, ābolus utt.! Tātad no tā, ko šobrīd var atrast mežā, dārzā vai uz lauka. Savas receptes un arī ieteikumus, kā un ko labāk darīt, piemēram, skābējot vai marinējot, vārot vai cepot, sūtiet uz [email protected]. Šajā ražas laikā ko interesantu un ņammīgu piedāvāsim gan no tā, ko būsiet iesūtījuši jūs, lasītāji, gan ko mums atklās kāds no mūziķiem, sportistiem, politiķiem, restorānu vadītājiem utt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz