Maizes dienā top spiras
Ne tikai maize, bet arī lielā pīle ar iemīcītiem speķa gabaliņiem, maišīmzupa, spiras un citi tradicionālie ēdieni tapa Maizes dienā Rucavas “Lipšos”. Nākamreiz dzīvesskolā plānots dienu veltīt veļu laikam.
Diena sākās ar maizes mīcīšanu, vēsta “Lipšu” saimniece un pasākuma organizatore Sandra Aigare. Sievas varēja vērot krāsns sagatavošanu un arī to, kāds ir maizes sākums, jo saimniece jau gatavojās nākamajai cepšanas reizei. Viņas skatīja, kā milti tiek plaucēti ar karstu ūdeni, kā atdzīvināts ieraugs, ko pievieno atdzesētam plaucējumam.
Kamēr mīkla rūga un maize cepās, tika nogaršota četru saimnieču pašceptā maize, kāpostu un zaļumu sviests, lašu sviests, sēņu mērce, ābolu zapte, kāpostu salāti un citi gardumi. Un tapa arī vairāki ēdieni – maišīmzupa, saldā plada un plada ar speķi, lielā pīle ar iemīcītiem speķa gabaliņiem un mazās pīles ar speķa šķēlēm, pīrāgs ar speķi un kāpostiem, rupmaizes grauzdiņi ar ķiplokiem un pat spiras. “Tie ir cepumi no maizes mīklas, kas ļoti ilgi saglabājas ēdami un ir no gara laika graužami,” paskaidro S. Aigare.
Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Dzīvesskolas organizēšana Rucavā” nodarbība par maizes cepšanu un maizes ēdienu gatavošanu notika pagājušās nedēļas nogalē.
Sandras Aigares foto
Skolotāja Aija Dejus Maizes dienā Rucavā parādīja, kā gatavot spēka kāpostu pīrāgu pēc vecmāmiņas receptes.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 19. oktobra numurā.
#kvards-20121019-06#