Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2022. gadā visvairāk “attīts” nobraukums “Audi A8” modelim

Lietotu automašīnu nobraukuma datu viltošana joprojām ir izplatīta prakse. Un, lai arī pircēji kļūst uzmanīgāki, “carVertical” veiktajā pētījumā novērojams, ka automobiļu iegādei ar attītu nobraukumu joprojām ir ļoti augsts risks.

2022. gadā visvairāk “attīts” nobraukums “Audi A8” modelim
Ilustratīvs (Foto: Kasarp studio/Shutterstock)
28.02.2023 18:02

liepajniekiem.lv

Odometra rādījumu krāpniecība noved ne tikai pie paaugstinātām uzturēšanas izmaksām, bet arī būtiski samazina konkrētā spēkrata vērtību.

Eiropas Parlamenta Izpētes dienests pētījumā lēš, ka gadā nobraukuma viltošanas dēļ tiek izkrāpti aptuveni 8,77 miljardi eiro. Tādēļ ir būtiski padziļināti iepazīties ar šo dārgo problēmu.

Visvairāk nobraukums viltots vācu automašīnām

Automašīnu vēstures izpētes uzņēmums “carVertical” izskatīja 1,1 miljonu vēstures atskaišu, kas ģenerētas pēdējo gada laikā 24 valstīs – ASV un lielā daļā Eiropas.

Pētījumā atklāts, ka visvairāk viltoti nobraukuma dati luksusa klases “Audi A8” sedana modelim. Kopumā no visiem pārbaudītajiem A8 modeļiem viltots nobraukums fiksēts 30,6 % gadījumu.

Attiecīgi gandrīz katrs trešais “Audi” flagmaņa spēkrats var būt ar viltotu nobraukumu.

60% auto modeļu, kuriem visbiežāk novērojams viltots nobraukums, ir tieši dārgas Vācijā ražotas automašīnas – “Audi A7”, BMW X5 un 7. sērija, kā arī “Volkswagen Touareg”.

Minēto auto modeļu augstā vērtība, kuras dēļ ir lielāks potenciālās peļņas procents, tos padara par ideālu mērķi lietotu automašīnu nobraukuma viltotāju rokās.

Attītu automašīnu sarakstā novērojama arī raiba plejāde citu ražotāju veidotu modeļu. 2. vietā ierindojas “Ford Mustang” (25,7% modeļu viltots nobraukums), “Ford Fusion” atrodas 10. vietā (22% attītu auto), “Volvo XC70” manāms 14. vietā (21,1% gadījumu) un “Opel Insignia” novērojams 19. vietā (19,5% attītu auto).

Arī hibrīdiem un elektriskajiem auto vilto nobraukumu

Līdz šim lietotu automašīnu tirgū lielāko īpatsvaru ieņēma spēkrati ar iekšdedzes dzinēju. Attiecīgi šie auto arī visvairāk cieš no nobraukuma viltošanas krāpniecības. Taču aizvien pieaugošais pieprasījums pēc dabai draudzīgākām mašīnām būtiski maina tirgu.

Balstoties uz pētījuma rezultātiem, secināms, ka motora tips nav labs indikators, pēc kā vērtēt, vai konkrētā spēkrata nobraukuma dati varētu būt viltoti.

Lai arī dažiem modeļiem, kā, piemēram, BMW 7. sērijai, benzīna un dīzeļa degvielas motori tiks biežāk attīti nekā hibrīdauto, citiem modeļiem tas nav novērojams.

Piemēram, jaudīgajam hibrīdam “Volkswagen Jetta” ir krietni lielāks īpatsvars auto ar viltotu nobraukumu (27%) nekā tā dīzeļa (24,1%) vai benzīna versijām (22,4%).

Pieaugošais skaits elektrisko spēkratu ar viltotiem odometra rādījumiem norāda uz tendenci, ka pircējiem, izvēloties jaunu auto, būtu jābūt uzmanīgākiem.

Lai arī attītu elektroauto īpatsvars (13,4%) ir zemāks par Eiropas vidējo rādījumu (15,6%), atšķirība ir visai nebūtiska. Pie tam elektroauto, kuram ir viltots nobraukums, var novest pie iespaidīga remontdarbu rēķina.

Attīti elektroauto pretstatā iekšdedzes dzinēju modeļiem ir ar augstāku risku, jo krietni nolietotāki akumulatori var novest pie dārgāka remonta. Tādēļ patiesā nobraukuma noskaidrošana spēlē būtisku lomu, izvēloties lietotu elektrisko auto vai hibdrīdauto.

Top 10 populārākie auto modeļi ar attītu nobraukumu:

1. “Audi A8”
2. “Ford Mustang”
3. “Volkswagen Touareg”
4. “Audi A7”
5. BMW 7. sērija”
6. “Volkswagen Transporter”
7. BMW X6
8. BMW X5
9. “Audi A6”
10. “Ford Fusion”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz