Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Divas receptes laiskai nedēļas nogalei

Dienās, kas paredzētas atpūtai, mēs ļaujam sev ieritināties dīvānā un nodoties vēderpriekiem. Lai neaprobežotos ar veikalā pirktiem gataviem našķiem un neizniekotu laiku, stundām ilgi meklējot garšīgus ēdienus interneta vietnēs, piedāvājam divas iepriekš izmēģinātas receptes, no kurām, jau tīri vizuāli redzot, mute pilna siekalām. Nekas sarežģīts, tomēr jauns un neierasts, noderēs kā vēliem rītiem, tā agrām vakariņām. Lai labi garšo!

Divas receptes laiskai nedēļas nogalei
Ilustratīvs (Foto: Conscious Design on Unsplash)
04.03.2023 06:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Karstā spinātu un artišoku mērce

Lieliska krēmīga uzkodu mērce, kas pamatā sastāv no siera, spinātiem un sasmalcinātiem artišokiem.

Ja jums patīk siltās mērces, tad šī recepte noteikti noderēs, jo krēmīgajā zaļumu masā iegremdēts brokastu grauzdiņš lieliski aizstās ierastās darba dienu omletes.

Arī ballītēs ar draugiem noteikti noderēs kā papildu našķis ar krekeriem vai bageti.

Foto: pinterest.com

Sastāvdaļas

250 grami krēmsiera, 1/2 tases skābā krējuma, 1/4 glāzes majonēzes, 3 maltas ķiploka daiviņas, 1/2 tases sarīvēta mocarellas siera, 1 glāze rīvēta parmezāna siera, 400 grami smalcinātu artišoku, 200 grami smalcinātu spinātu, var izmantot saldētos, pirms tam atkausējot.

Rīcības plāns

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Vidēja izmēra bļodā lieciet svaigo krēmsieru, skābo krējumu, majonēzi un kārtīgi samaisiet, līdz viss ir viendabīgā masā. Pievienojiet ķiplokus, mocarellas sieru, parmezānu, artišokus un spinātus.

Vienmērīgi izklājiet maisījumu 1 litra cepšanas traukā. Cep 15–20 minūtes vai līdz tas ir pilnībā sakarsis un burbuļojošs. Pasniedziet siltu ar sagrieztu bageti vai krekeriem.

Iesakām pasniegt cepamajā traukā, lai mērce pēc iespējas ilgāk saglabātos silta.

Ieteikumi

  • Krēmsieru iesaka izņemt no ledusskapja laikus, lai tas sasiltu līdz istabas temperatūrai.
  • Skābais krējums padara šo mērci krēmīgu, ja vēlaties mainīt konsistenci, ar to var variēt.
  • Slepenā sastāvdaļa, kas šīs mērces garšu padara pilnīgu, ir majonēze.
  • Siers: ar to droši var variēt pēc savām vēlmēm, nebaidieties eksperimentēt.
  • Ķiploku daiviņas: ja jums nav svaigu ķiploku, to vietā varat izmantot maltu vai kaltētu ķiploku. ½ tējkarotes atbilst apmēram 1 ķiploka daiviņai.
  • Artišoki: ne vienmēr tie pieejami svaigā veidā, arī konservēti artišoki šajā receptē lieliski der, tikai noteikti sasmalciniet to sev vēlamajā lielumā. Ja tomēr vēlaties svaigu artišoku, noņemiet dzeloņaino artišoka miziņu un sasmalciniet to.
  • Spināti: oriģinālajā receptē tiek izmantoti saldēti spināti, tomēr lieliski derēs arī svaigi, sīki sasmalcināti spināti. Ja tomēr izmantojat saldētos, tos ir jāatkausē un liekais ūdens jānospiež ar rokām vai papīra dvieli.
  • Garšvielas: droši pievienojiet ķiploku pulveri vai kādu pikantāku garšvielu pēc izvēles.

Siltie tortilju rullīši

Pusdienlaikam tuvojoties, liksim cepeškrāsnij vēl mazliet pastrādāt. Lielisks brīvdienu ēdiens ir tortilja.

Tās var izmantot kā picu pamatnītes, vienkārši grauzdēt ar sieru, var arī pildīt ar kāroto un ēst svaigā veidā vai sildīt. Šoreiz izmēģināsim siltos rullīšus.

Foto: pinterest.com

Sastāvdaļas

Vistas gaļas sagatavei: 3 lielas vistas krūtiņas, 1 ēd.k. olīveļļas, 1/4 tējk. čili pulvera, 1/4 tējk. ķiploku pulvera, 1/4 tējk. ķimenes, 1/4 tējk. sāls.

Pārējais pildījums: 1 iepakojums svaigā krēmsiera, 3 ēd.k. saldā krējuma, 1/3 tases tomātu pastas, 1 tējk. ķimeņu, 1 tējk. čili pulvera, 1 tējk. ķiploku pulvera, 1/2 tējk. koriandra, 1/2 tējk. sāls, 3 malti sīpoli, 2 ēd.k. maltas kinzas, 1 laims – izspiežam sulu, 1 glāze sasmalcināta Čedaras siera, 1/2 glāze sasmalcināta asā siera, 16–18 gabali mazas miltu tortiljas.

Krēmīga mērce

1/2 tases skābā krējuma; 1 ēd.k. kinzas – maltas; 1/2 laima – sulu; 1/4 tējkarotes ķiploku pulvera.

Sajauc visas mērces sastāvdaļas, līdz tās iegūst viendabīgu masu, un uzglabā ledusskapī, līdz gatavs pasniegšanai.

Rīcības plāns

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

Atsevišķā traukā sajauciet čili pulveri, ķiploku pulveri, ķimenes un sāli. Vistu krūtiņas apslakiet ar olīveļļu, pēc tam no abām pusēm apkaisiet ar nelielu daudzumu garšvielu maisījuma. Novietojiet uz cepamā papīra cepešpannā.

Cepiet 20–25 minūtes vai līdz vista sasniegusi 165 grādu iekšējo temperatūru. Izņemiet no cepeškrāsns un ar divām dakšiņām sasmalciniet vistu, nolieciet malā atdzist.

Palieliniet cepeškrāsns temperatūru līdz 220 grādiem.

Ievietojiet krēmsieru lielā bļodā, kas piemērota mikroviļņu krāsnij, un karsējiet 20–30 sekundes vai līdz tas kļūst mīksts. Pievienojiet skābo krējumu, tomātu mērci, ķimenes, čili pulveri, ķiploku pulveri, koriandru, sāli, zaļo sīpolu, laima sulu, sierus un sasmalcinātu vistu. Rūpīgi samaisiet.

Laiks tīt gardumus

Dažas ēdamkarotes maisījuma lieciet iekšā tortiljā, bet uzmanieties, lai galos paliktu brīva vieta, tas ļaus maisījumam cepšanas laikā pavisam neizplūst. Sarullējiet to un novietojiet uz cepešpannas. Šādi pildiet visas tortiljas.

Ja vēlaties, lai rullīši būtu īpaši kraukšķīgi, pirms cepšanas varat tos nedaudz iesmērēt ar kausētu sviestu.

Lieciet cepeškrāsnī un cepiet 15–20 minūtes vai līdz tortiljas kļūst zeltaini brūnas. Pirms pasniegšanas izņemiet un ļaujiet 5 minūtes atdzist.

Ieteikumi:

  • Ātrs veids, kā sasmalcināt vistu, ir izmantot rokas blenderi.
  • Ja izmantojat kukurūzas tortiljas, vispirms uzsildiet tās mikroviļņu krāsnī kopā ar samitrinātu papīra dvieli aptuveni 20 sekundes, tās būs vieglāk ritināt.
  • Ja vēlaties sieru arī virsū, tad to uzberiet 5–10 minūtes pirms cepšanas beigām.
  • Droši gatavojiet vairāk rullīšu un tos, ko nevarēsiet apēst uzreiz, vēl neceptus ievietojiet saldētavā. Noderēs aizņemtākām dienām. Glabājiet tos sasaldētus hermētiskā traukā līdz 3 mēnešiem. Izņemot no saldētavas, tie nav jāatkausē, vienkārši lieciet uz pannas un cepiet 425 grādos apmēram 15–20 minūtes.

UZZIŅAI:

Mazpazīstamais artišoks

Tā dzimtene ir Vidusjūras reģions, kur to izmanto kā delikatesi pārtikā. Artišoku zināja un izmantoja jau Antīkās pasaules laikā. Pārtikā izmantoti tieši ziedkausi.

Šīs pašas auga daļas izmanto arī dziednieciskos nolūkos. Preparāti tiek izmantoti, lai uzlabotu aknu darbību, vienlaicīgi stimulējot žults izdalīšanos.

Foto: pinterest.com

Labi palīdz pie sliktas dūšas, smaguma sajūtas pakrūtē, sāpēm, ko izsauc slikta aknu darbība. Mazinās kolikas pie žultsakmeņu slimības. Mazina tauku un holesterīna līmeni asinīs.

Artišoks tiek uzskatīts par diētisku produktu. Ieteicams lietot uzturā vecākiem cilvēkiem un aterosklerozes slimniekiem.

Avots: fitoterapija

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz