Lieldienu dekori no olu čaumalām
Jau pavisam drīz klāt pavasara svētki – Lieldienas, kad parasti uz galda liek koši krāsotas olas, bet izrādās, ka olu čaumalas var izmantot, lai taptu skaists galda dekors.
Džūlija Lote Lapka
Laikraksta "Kurzemes Vārds" pielikums "Ligzda"
Lai čaumalas izmantotu dekoram, vispirms jāatceras, ka olu nevajadzētu pārsist klasiski uz pusēm, bet gan ar naža palīdzību uzmanīgi noņemt olas augšējo daļu un jēlo olu izliet traukā, lai pagatavotu omleti, olu krēmu vai izmantotu mīklai.
No tukšās čaumalas var izveidot mazas ziedu vāzītes. Interneta vietnē themerrythought.com teikts, ka vispirms čaumalas kārtīgi jāizskalo, lai nebūtu smakas. Tālāk tās piepilda ar ūdeni un tajās saliek savus mīļākos vai tīkamākos ziedus.
Tie gan ir jāapgriež ļoti īsi, lai vāzītes nenosvērtos un ziedi neizkristu.
Savukārt, lai olas neripotu un būtu stabilas, tās uz galda var novietot olu kastē. Lai kastīte būtu vizuāli skaistāka, tai var nogriezt tikai vāka daļu un nokrāsot ar krāsām.
Bet, ja gribas olu čaumalas izmantot kādai praktiskākai un ilgstošākai dekorācijai, tad tajās var iesēt kādu zaļumiņu.
Olu čaumala vien jāpiepilda ar augsni, jāiesēj pāris ziedu, garšaugu vai dārzeņu sēklas un tās regulāri jāaplej. Tad līdz Lieldienām olās jau būs izdīguši pirmie asni.
Tādus mazus podiņus var salikt telpā, kur svinēsiet pavasara svētkus.
No olu čaumalām sanāks arī skaistas Lieldienu sveces.
Viss, kas nepieciešams, ir vasks, dakts, ēteriskā vai aromātiskā eļļa pēc izvēles un, ja ir vēlme, arī krāsvielas vaskam. Ar pārtikas krāsvielām var nokrāsot arī pašu olu.
Ja čaumalas izmantos sveces pagatavošanai, olu var pārsist uz pusēm, nevis noņemt vien augšējo daļu. Tādā veidā no vienas olas var izveidot divas mazākas svecītes.
Pie nožuvušas olas čaumalas apakšas pielīmē sveces dakti tā, lai tā atrastos pēc iespējas olai pa vidu. Pēc tam izkausē izvēlēto vasku – to var darīt mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē.
Kad vasks ir izkusis un palicis šķidrs, tam pievieno izvēlēto aromātu un visu kārtīgi samaisa kopā.
Pēc tam smaržīgo vasku ielej svecē un pieskata, lai dakts vēl joprojām atrodas olas vidū. Vaskam ļauj sacietēt un tikai tad nogriež degli līdz vajadzīgajam garumam.
Sveces var atstāt olu kastē vai ievietot dekoratīvos olu turētājos un Lieldienās ar tām rotāt galdu.