Svētdiena, 2. oktobris Skaidris, Ilma
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Ēdieni no slavenību instagrama

Lai arī vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka influenceri sociālo mediju profilos atspoguļo dzīvesstilu, kas drīzāk vai pilnībā ir nepatiess, daudzi tomēr pievērš uzmanību tam, ko populāri ļaudis ēd, dzer, valkā, kur atpūšas un iepērkas. Tāpēc arī mēs mazliet ielūkojāmies pazīstamu cilvēku kontos instagramā un palūkojāmies kādas receptes varam nošpikot.

Receptes: Ēdieni no slavenību instagrama
Ilustratīvs (Foto: Malte Helmhold on Unsplash)
27.08.2022 06:00

"Kurzemes Vārds"

Basketbolists Kristaps Porziņģis savā kontā maz publicējis ēdienu, izņēmums ir viņa ģimenes kopīga maltīte, kur uz galda redzamas brokastu maizītes un citi mammas gatavoti gardumi, kā arī vafeļu torte “Vāverīte”. Tāpēc iedvesmojoties no liepājnieka, piedāvājam pagatavot vafeļu torti.

Ātrā vafeļu torte

Vietnē naskoties.com ieteikts – lai pagatavotu 22 cm diametra izmēra vafeļkūku nepieciešams 8 gab. 22cm diametra izmēra vafeļu plāksnes. Tās iegādājamas gandrīz visos pārtikas veikalos. Ja atrodas tikai kādas lielākas vai mazākas plāksnes, tad droši var izmantot tās un kūka sanāks mazliet augstāka vai zemāka un tas garšu nemainīs.

Vēl vajadzēs 600 g vārīta iebiezinātā piena ar cukuru, 200 g sviesta istabas temperatūrā un šķipsniņu sāls. Bet šokolādes glazūrai būs nepieciešams 100 g rūgtās šokolādes un 100 ml saldā krējuma. Tāpat sagādājiet sasmalcinātus riekstus un ogas kūkas dekorēšanai.

Ja gribas kūku papildināt ar kādu skābāku ievārījumu, to noteikti var darīt vienkārši kādā no kārtām iebiezinātā piena krēma vietā ieziežot to.

Lai torti pagatavotu, mikserbļodā liek sviestu, pievieno sāli un ar mikseri to puto 6 – 7 minūtes. Jā, ilgā kulšana visu padarīs īpaši gaisīgu un ir vērts pagaidīt, kamēr sviests ir tiešām gaišs un kārtīgi saputots. Apsolu, ka šī arī būs visilgākā darbošanās daļa visā kūkas gatavošanas procesā.

Sviestam pievieno vārītu iebiezināto pienu ar cukuru un turpina kult, līdz izveidojusies viendabīga masa bez kunkulīšiem. Sakārto kūku – liek vafeļu plāksni, to pārklāj ar vienu palielu ēdamkaroti krēma (to sanāks uzklāt tādā pavisam plānā kārtiņā, tā jābūt, viss kārtībā), tad liek nākamo vafeļu plāksni un darbojas, līdz visas vafeļu plāksnes nonākušas kūkā. Kūku no ārpuses pārklāj ar atlikušo krēmu, tad liek ledusskapī un atdzesē apmēram stundu.

Pagatavo glazūru – katliņā uzkarsē saldo krējumu līdz stadijai “gandrīz vārās”, ar to pārlej smalki sakapātus šokolādes kriksīšus un visu atstāj ievilkties apmēram minūti, tad maisa, līdz izveidojusies viendabīga šokolādes masa. Ar to pārklāj atdzesēto kūku, tad to dekorē ar ogām un sasmalcinātiem riekstiem.

Kūku uzglabā ledusskapī. To var pasniegt uzreiz, var ēst nākamajā dienā. Mūsu mājās priekšroka tiek dota otrajam variantam.

Tenisiste Anastasija Sevastova arī reti demonstrē savas kulinārās izklaides, tomēr daži ēdieni viņas kontā tomēr redzami. Piemēram, veģetārā indiešu stila pica, ko viņa baudījusi kādā turnīrā.

Bet iedvesmai ēdiens no kādām liepājnieces vakariņām ar draugiem, visticamāk Austrijā, kur Nastja jau daudzus gadus dzīvo. Tas ir zoss cepetis ar kartupeļu knēdeļiem un sarkanajiem kāpostiem.

Zoss cepetis

Vajadzēs 4-6 kg smagu zosi, sāli,4 ābolus, vērmeles vai majorānu, mazliet konjaka un vienu ēdamkaroti pārtikas cietes, raksta portāls ventspilnieks.lv.

Zosi no iekšpuses un ārpuses nomazgā aukstā ūdenī, nosusina un iekšpusi ierīvē ar sāli. Putnu pilda ar āboliem, ieliek arī majorāna zariņu. Atveri rūpīgi aizšuj ar rupju kokvilnas diegu.

Pildīto zosi ar krūtiņu uz leju ieliek cepešpannā, pielej 1/4/ l verdoša ūdens un liek iepriekš līdz 200C sakarsētā cepeškrāsnī (karstā gaisa krāsnī 160C, gāzes pavardā – 4. – 5. karstuma pakāpe). Pēc 1 stundas zosi apgriež, nosmeļ taukus un pielej 1/4 l karsta ūdens. Cepšanas laikā vairākas reizes aplaista ar cepeša sulu. Zosi cep apmēram 3 stundas.

Kad zoss jau gandrīz gatava, to pārziež ar aukstu sālsūdeni vai konjaku, lai ādiņa apceptos kraukšķīgi brūna. Zosi izņem no pannas un noliek siltumā.

Mērcei nosmeļ taukus. Šķidrumu izkāš caur sietu, pievieno ūdenī izšķīdinātu cieti. Kad mērce iebiezējusi, ja nepieciešams, var pielikt sāli un piparus. Izņem diegu. Mērci pasniedz atsevišķā traukā.

Uzņēmēja Ulda Pīlēna kundze Ilze Pīlēna ļoti daudz savā kontā izrāda gatavošanos ģimenes maltītēm svētku reizēs un patiesu apbrīnu izpelnījušies trauki un galda klājums, dekorācijas un koptēls Ķīpsalas mājoklī.

Viņas kontā ir arī dažas receptes. “Mūsmājās šovakar vakariņās garšīga pavasara tarte ar zaļajiem sparģeļiem,” kādā ierakstā raksta Ilze.

Pavasara tarte ar sparģeļiem

Mīklai vajadzēs 200 g miltu, 100 auksta sviesta, 50 ml auksta piena un šķipsniņu sāls, bet pildījumam: 200 g Chévre siers, 2 olu dzeltenumi, 50 ml saldais krējums (es liku kokosriekstu pienu), 1 citrona (bio) norīvēta miziņa, zaļie sparģeļi, 1 ēdamkarote olīveļļas, sāls un pipari, 1 ola (mīklas maliņu apziešanai).

Mērcītei pēc garšas jāņem dilles, olīveļļa un citronu sula.

Miltiem pievieno uz rupjās rīves sarīvētu aukstu sviestu, sāli un visu ar rokām ātri samīca, lai veidojas irdenas drupačiņas. Pievieno aukstu pienu un turpina mīcīt (apm. 5 min.), kamēr veidojas vienota masa un nelīp pie rokām. Saveļ pikucī, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī atdzesēties uz 30- 50 min. Pēc tam mīklu izrullē, nedaudz paceļ 2 cm augstas maliņas, sabaksta ar dakšiņu, lai cepoties neceļas augšā.

Ar mikseri sajauc kopā Chévre sieru, olu dzeltenumus, citrona miziņu, saldo krējumu, sāli, piparus. Uzlej sajaukto masu uz mīklas un izlīdzina.

Sparģeļiem no apakšas nogriež vai nolauž kātiņus vietā, kur tie viegli lūzt  (apm.1,5-2 cm no apakšas). Ierīvē sparģeļus ar olīveļļu un citronu un izkārto uz mīklas. Sakuļ olu un apziež ar to mīklas maliņas.

Liek cepesškrāsnī 200 grādos un cep apmēram 20 minūtes līdz zeltainai krāsai. Sajauc dilles, olīveļļu un citrona sulu un lieto kā mērcīti, apslakot izcepušos tarti.

Televīzijas moderators Māris Grigalis savā kontā regulāri atklāj ģimenes ikdienu, arī maltītes un ēdienus, kas nereti ir paša Māra nostalģija par bērnību. Piemēram, viņš priecājās par auzu pārslu krēmu ar ķīseli.

Auzu pārslu krēms ar ķīseli

Vajadzēs auzu pārslas, sviestu, cukuru, saldo krējumu, lai pagatavotu krēmu. Bet ķīselim var ņemt saldētas zemenes, kartupeļu cieti un ūdeni.

Sākumā apcep auzu pārslas. Tās ņem visparastākās, pilngraudu. Uzber visu paciņu uz pannas, pieliek piciņu sviesta, pārber pavisam nedaudz cukura. Medu šoreiz nē, jo pārāk ātri karamelizēsies un var apdegt. Patstāvīgi maisot apcepu brūnas. Liekam atdzist.

Saldētas zemenes pārlej ar ūdeni un kad atlaidušās ar visu ūdeni, ko pārlej, liek vārīties, pieliekot cukuru. Iebiezina ar kartupeļu cieti. Sakuļ putukrējumu, samaisa ar apceptajām auzu pārslām un pielej atdzisušo ķīseli ar ogām, lasāms receptē no tvnet.lv.

Mūziķis Intars Busulis pazīstams gan ar savām notievēšanas akcijām, gan citām aktivitātēm. Viņa kontā ēdienu nav daudz, toties ir viens video, kurā viņš gatavo ēdienu – asos vistas spārniņus ar kaperu mērci. Tas noticis raidījumā “Slavenības uz oglēm”, ko rīkojis portāls tvnet.lv.

Asie vistas spārniņi ar kaperu mērci

Lai pagatavotu šo ēdienu, vajadzēs kilogramu vistas spārniņu un olīveļļu. Sausajai marinādei nepieciešama rīvēta viena citrona miziņa, 2 tējkarotes sāls, pa tējkarotei paprikas pulvera, ķiploku pulvera un kaltēta timiāna, kā arī pusi tējkarotes Kajēnas pipraru.

Bet kaperu mērce top no 250g bezpiedevu jogurta, 100 g majonēzes, viena citrona sulas, tējkarotes cukura, pus tējkarotes sāls, buntītes sakapātu lociņu un pāris ēdamkarotēm sasmalcinātu kaperu.

Visas sausās marinādes sastāvdaļas liek bļodiņā un samaisa. Iepriekš ar papīra dvieli nosusinātus vistu spārniņus liek lielā bļodā, pārber ar sauso marinādi un kārtīgi sakrata, līdz visi gabaliņi ir pārklāti ar garšvielu maisījumu. Uzkarsē grilu. Pa to laiku gatavo mērci – kaperus sakapā, visas mērces sastāvdaļas samaisa, liek mērci ledusskapī.

Grila restīti pārziež ar eļļu, liek virsū vistu spārniņus un, ik pa laikam apgorozt, grilē, līdz tie ir zeltaini no visām pusēm. Noņem spārniņus no grila, pasniedz ar mērci.

Jūrmalā pašlaik dzīvojošais krievu komiķis Maksims Galkins savā kontā ik pa laikam ļauj iepazīt savas sievas, dziedātājas Allas Pugačovas ikdienu, bet visvairāk viņš publicē video ar saviem dvīņiem. Viena no tiem bērni gatavo augļu salātus, ko Maksims gardu muti notiesā.

Augļu salāti

Vajadzēs 6 persikus, puskilogramu zemenes, sarkanās un zaļās vīnogas bez kauliņiem un 3 banānus. Tāpat būs nepieciešama kāda pusglāze cukura, viena citrona sula, pusglāze ananasu sulas un tējkarote malta ingvera.

Persikus nomizo un sagriež, zemenes un banānus sagriež šķēlēs. Augļus saliek traukā, viegli izmaisa, pārkaisa ar cukuru. Mazā bļodiņā sajauc mērces sastāvdaļas. Mērci pārlej augļiem, viegli samaisa. Pārsedz un pasniedz atdzesētu. Var pasniegt ar putukrējumu.

Dziedātāja Aminata savā kontā publicē savus skatuves tēlus un mazliet arī ļauj ieskatīties ikdienas gaitā. Viņa daudz ar ēdiena bildēm neaizraujas, pāris ierakstos ir uzkodas, strādājot studijā vai tiekoties ar draugiem.

Suši, ko Aminata izvēlējusies, ir pasūtīti no kāda ēdināšanas uzņēmuma, bet tikpat labi tos varat pagatavot arī paši.

Suši

Būs vajadzīgi 500g suši rīsi, 2 ēdamkarotes rīsu etiķa un apmēram puslitrs ūdens. Jānopērk iepakojums ar nori lapām, ap 100 g lasi, tikpat garneles vai krabju nūjiņas pēc izvēles, vienu avokado, svaigu gurķi, paprika,50 g ikru rotāšanai un iepakojumu krēmsiera.

Lielveikala “Rimi” ieteiktajā receptē teikts, ka liek vārīties rīsus, kuriem pievienots rīsu etiķis. Rīsu pagatavošanas laiku skaties uz rīsu iepakojuma. Tiklīdz izvārījušies – liec atdzesēties. Kad rīsi atdzisuši, tos kārto uz 4/5 nori lapas.

Uz rīsiem izkārto iemīļotākās suši sastāvdaļas – avokado, gurķi, lasi, krabju nūjiņas vai ko citu. 1/5 nori lapas samitrini, lai pēc tam tā viegli aizlīmētos.

Pirms rullēšanas izklāj visu uz bambusa paklājiņa. Bambusa paklājiņu ietin pārtikas plēvē, lai suši rīsi nepieliptu klāt.

Sarullē rullītī un griez 8 vienādās daļās. Kārto uz šķīvja.

Pasniedz ar sojas mērci, marinētiem ingvera gabaliņiem, vasabi un Edamame pupiņām.

Sportista un trenera Māra Štromberga sieva Nataša Štromberga ir savas ģimenes popularizētāja sociālajos tīklos. Viņas ierakstos daudz prieka par dēlu un meitu, ģimenes pasākumiem. Dēls Rio ir arī mammas palīgs virtuvē, redzams, kā viņš pēta recepšu aprakstus un revidē piegādāto produktu klāstu. No Štrombergiem aizņēmāmies vistas gaļas ēdienu, kas acīmredzot iecienīts.

Citronu vista ar pastu

Vajadzēs pāris kabaču, vienu citronu un iepakojumu ar lingvīnī pastu, divas vistas krūtiņas, 4 daiviņas ķiploka, pus tējkaroti timiāna, mazliet vistas buljonu, pāris ēdamkarotes skābā krējuma, tikpat daudz krēmsiera un sviesta, 2 tējkarotes olīveļļu.

Liek vārīties makaronus lielā katlā, vāra gandrīz gatavus, jo tie vēl gatavosies kopā ar vistu un mērci. Tikmēr iesmērē vistas krūtiņu ar eļļu un garšvielām, sagriež lielākos gabalos un liek uz pannas apcept, tad pievieno sasmalcinātu ķiploku un pusmēnešos sagriezto kabaci. Cep kamēr viss apbrūnējies un mīksts.

Pannas saturam pievieno gatavos makaronus, krēmsieru, krējumu, mazliet vistas buljona, lai veidojas mērcīte, pusi citrona mizas, sviesta un pārslaka ar citronu sulu (nedaudz), papildina ar sāli un pipariem, visu labi apmaisa. Sadala porcijās un ceļ galdā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz