Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Kas tukšs, to jāpiepilda

Vislabākie ēdieni sanāk, kad saimniecei izdodas savienot pēc iespējas dažādākas garšas. To viegli var panākt, kādā no produktiem iepildot citus un tad pagatavojot. Ko var pildīt un ko ņemt par pildījumu? Piedāvājam dažus variantus no labi pazīstamiem produktiem.

Receptes: Kas tukšs, to jāpiepilda
Ilustratīvs (Foto: Conscious Design on Unsplash)
18.09.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Kabači vakariņās

Vajadzēs: 2 vidējus kabačus, 2 nelielas vistas filejas, 2 vidējus tomātus, lielu sīpolu, Mocarellas sieru, 4 ēdamkarotes bazilika pesto, sāli, piparus.

Ja ģimene lielāka, produktu vajadzēs vairāk, nekā norādīts receptē. Kabačus gareniski pārgriež un ar karoti izgrebj sēklotni. Sakapā mīkstumu, nomizo un smalki sagriež sīpolu. Tomātus noblanšē, novelk miziņas, sagriež. Visas trīs sastāvdaļas pannā eļļā apcep.

Vistas filejas sagriež gabaliņos un apcep viegli brūnas. Beigās uzkaisa sāli un piparus. Kabaču laiviņas iesmērē ar pesto un tad tajās ieliek apcepto cukīni mīkstuma, tomātu un sīpola masu. Virsū uzliek gaļas gabaliņus un sagriezto sieru.

Cepeštraukā ieklāj cepampapīru un saliek kabaču pusītes. Cepeškrāsnī 180 grādos cep 25–30 minūtes. Ja vēlas, pasniedzot pārkaisa svaigus, sakapātus zaļumus.

Mocarellas siera vietā var izmantot jebkuru rīvētu sieru.

Uzkodu tomāti

Vajadzēs: stingrus tomātus, sīpolus, ķiploka daiviņas pēc garšas, 1 nelielu cukīni, izvārītas oranžās lēcas, sāli, piparus, olīveļļu.

Šī uzkoda piestāvēs dārza svētkiem rudenī kopā ar draugiem.

Tomātiem izgrebj vidu. Mīkstumu sajauc kopā ar sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem, cukīni un izvārītajām lēcām. Izgrebtajos tomātos vispirms iepilina nedaudz olīveļļas, ieber sāli un piparus. Pēc tam masu sapilda tomātos un uzliek nogrieztās tomātu cepurītes.

Sakarsētā cepeškrāsnī cep 170 grādos 10–15 minūtes. Dekorē ar pētersīļu lapiņām.

Pildīti kartupeļi ar malto gaļu

Vajadzēs: 8 vidējus kartupeļus, 200 g jauktās liellopu un cūkas maltās gaļas, 1 ēdamkaroti ķimeņu, 2 ķiploku daiviņas, 2 vidējus sīpolus, 2 ēdamkarotes eļļas, 50 g speķa, sāli, melnos maltos piparus, rīvētu sieru, saldo krējumu.

Kartupeļus nomazgā, nomizo (var arī vārīt ar visu mizu) un novāra sālsūdenī uz mazas uguns, lai neizšķīst. Ūdeni nolej, kartupeļus atdzesē un pārgriež uz pusēm. Katrai kartupeļu pusītei izņem vidu.

Sīpolu un ķiploku daiviņas notīra un sasmalcina. Speķi sagriež un apcep eļļā, pievieno sīpolu un ķiploku, malto gaļu, tad pārkaisa ar sāli, pipariem, ķimenēm. No kartupeļiem izņemto mīkstumu saspaida, pievieno rīvēto sieru, saldo krējumu un pacep kopā ar malto gaļu.

Ar masu piepilda kartupeļus un pārkaisa ar sieru. Var ēst padzisušus vai uzkarsēt cepeškrāsnī. Pasniedzot uzber sakapātas dilles.

Pusdienās – paprikas

Vajadzēs: 6 paprikas, 2 burkānus, 1 lielu sīpolu, 500 g maltas cūkgaļas, 200 g rīsu, krējumu, tomātu pastu, sāli, garšvielas pēc gaumes.

Vispirms izvāra rīsus. Kamēr tie gatavojas, notīra un uz rupjās rīves sarīvē sīpolu un burkānus. Pusi burkānu ieliek katliņa dibenā, kurā sutināsies paprikas. Otru pusi sacep kopā ar sīpoliem.

Kad gatavi, ieliek lielākā bļodā. Pievieno izvārītos rīsus un malto gaļu. Pēc gaumes pieber iecienītās garšvielas un samīca viendabīgā masā.

Nomazgātām paprikām nogriež cepurītes, iekšpusi iztīra no sēklām un baltajām starpsienām. Piepilda un vertikāli saliek katliņā, uzliekot cepurītes. Krējumu sajauc ar tomātu pastu un pielej ūdeni. Šo maisījumu pārlej katliņā saliktajiem pipariem tā, lai tas būtu pāri saldajiem pipariem.

Zem vāka uz mazas uguns sutina apmēram stundu. Pasniedz ar krējumu.

Desertā – pildīti āboli

Vajadzēs: 4 lielus ābolus, 2 apelsīnus, 200 g marcipāna, 30 g sasmalcinātu riekstu, rozīnes bez kauliņiem, 3 ēdamkarotes sviesta, 1 ēdamkaroti malta kanēļa, vaniļas saldējumu.

Āboliem nogriež augšpusi un ar nazi izgriež serdes, izdobj, nesavainojot ārpusi. Cepamtraukā ieklāj cepampapīru un apslaka ar neitrālas garšas eļļu. Saliek ābolus. No viena apelsīna izspiež sulu un pārrasina āboliem. Katrā ābolā ieliek sviesta piciņu. Cep 10 minūtes 180 grādos.

Tikmēr marcipānu sajauc ar otra apelsīna sulu, kanēli, karstā ūdenī izmērcētām rozīnēm. Visu samaisa. Sapilda ābolos, cep vēl 10–15 minūtes.

Katru cepto ābolu liek uz šķīvja un pasniedz ar vaniļas saldējumu. Pārkaisa sasmalcinātos riekstus, pārlej karameļu vai citu iecienīto mērcīti.

Padomi

  • Var gatavot kā siltus, tā aukstus pildījumus. Auksts būs, piemēram, izdobts gurķis ar kādu no svaigajiem sieriem, krabju nūjiņām un citronpipariem. Gurķi var pildīt arī ar biezpienu, krējumu, lasi, siļķi.
  • Mazos izdobtos ķirbīšos var pasniegt biezzupu.
  • Šampinjonus pilda ar sieru un smalki sagrieztu šķiņķi.
  • Lai sagatavotu pildīšanas masu, tai pievieno ne tikai vārītus rīsus. Tos var aizstāt ar vārītām lēcām vai kuskusa graudiem.
  • Vēl var gatavot pildītus kolrābjus un baklažānus.
  • Ja negribas daudz lieku kaloriju, mazāk jāizmanto rīvētais siers.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz