Sestdiena, 4. decembris Baiba, Barba, Barbara
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Receptes: rudens prieks – ābolrausis

Ja vien cilvēkam pieder kaut viena ābele, tad viņš rudeņos ir bagāts, jo pašam savi āboli, no kuriem cept ābolraušus, plātsmaizes, pīrāgus. Ja pilsētniekam šī koka nav, tad pēc sulīgajiem rudens augļiem jāiet uz tirgu. Vai ābolu pārdevējas pašas arī cep raušus?

Receptes: rudens prieks – ābolrausis
Ilustratīvs (Foto: Shelley Pauls on Unsplash)
23.10.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Mārīte Girņus no Tāšiem: “Rudeņos dārzā vēl daudz darba, tāpēc laika diezgan maz. Ābolus cepu ziemā, kad brīvāks. Tādas ļoti smalkas receptes man nav – viss vienkārši. Tikai pirms laika izmēģināju recepti, kurai klāt jālej kefīrs. Agrāk cepu bez tā. Ābolu raušiem labi, ka tie ātri izcepas. Vajag tikai apmēram 25 minūtes.

Es daru tā: kārtīgi sakuļu 3 olas ar 1 glāzi cukura. Pieberu apmēram 2 glāzes miltu ar 1 tējkaroti cepamā pulvera un maisot pamazām pieleju glāzi kefīra. Kad mīkla gatava, leju cepšanas veidnē. Tīrus ābolus nomizoju, sagriežu un bagātīgi pārkaisu mīklai. Ja garšo, uzber kanēli. Es to beru diezgan bagātīgi. Ja rausi gribas sātīgāku, tad 2 olas sakuļ ar skābo krējumu, mazliet cukura un pārlej pāri āboliem.”

Saimniece mīklai izmēģinājusi piebērt klāt ēdamkaroti mannas, un sanāk ļoti labi. Virsējā pildījuma dažādošanai var pielikt biezpienu.

M. Girņus esot izmēģinājusi ābolraušus cept no dažādu šķirņu āboliem – kā saldiem, tā skābiem. Sanākot garšīgi ar visiem. Dārzā esot ābelīte ‘Konfetnaja’, kurai augļi ienākas vienai no pirmajām un tie ir saldi. Vasarai griežoties uz otru pusi, pirmo rausi cepot no šiem āboliem un vienmēr sanāk garšīgi.

“Lai nu kā, katram ābolītim savs aromāts un skābumiņš! Jārēķinās, ka ļoti skābajiem būs jāliek klāt vairāk cukura,” teic Mārīte Girņus. Foto: Egons Zīverts

Savukārt Dzintra Stepanova padalījās: “Kad vien brīva sestdiena, tā cepu ābolraušus! Manējiem, kad atbrauc ciemos, ļoti garšo, draugiem un vīram arī. Viņam tik patīk bez kanēļa. Lai aizstātu kanēli, ļoti laba garšviela ir vanilīna cukurs.”

Vienā no receptēm, kas aizgūta no mammas, svarīga sastāvdaļa bija un ir rauga mīkla. Ja to negribas gatavot pašai, var nopirkt gatavu.

Patīkot arī izmēģināt un eksperimentēt kaut ko jaunu, lai būtu dažādība. Labs variants – saldētā kārtainā mīkla.

Dzintra dara tā: sasaldētās mīklas plāksnes atlaidina un visu kaudzīti, kurā trīs četras plāksnes, izrullē tik lielu, cik cepšanas panna. Mīklu ieliek cepeškrāsnī un cep, kamēr tā paceļas. Izņem, padzesē un tad var likt virsū, ko tik sirds kāro. Ābolrausim – nomizotus, sagrieztus ābolus. Tad skābo krējumu samaisu ar cukuru un kādu olu. Papildus krējumā vēl var iejaukt patreknu, deviņprocentīgo, biezpienu. Sanāks jaunas garšas.

Cepēja: “Man pašai ļoti garšo ābolrausis ar biezpienu. Ir vēl viena recepte, kuru saucu par ātro pīrāgu. Tad mīklu gatavo, pielejot kefīru. Pēc manas pieredzes, šo cepumu labāk ēst karstu, tikko no cepeškrāsns izņemtu, nevis atdzesētu.”

Ābolu pārdevēja Dzintra Stepanova iesaka: “Mana mamma uz rauga mīklas lika kārtīgu krējuma kārtu un uz tās skābos ābolus ar cukuru.” Foto: Egons Zīverts

RECEPTES

Ātrais ābolrausis

Vajadzēs 2 glāzes miltu (var arī pilngraudu), 2 glāzes kefīra, 1 glāzi cukura, 2–3 olas, tējkaroti cepamā pulvera. Vēl ābolus, 1 iepakojumu krējuma, kanēli, cukuru.

Bļodā sajauc miltus ar kefīru, cukuru, olām, cepamo pulveri. Samaisa viendabīgā masā, kas pēc konsistences būs kā pankūku mīkla. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, ielej mīklu. Virsū kārto šķēlēs sagrieztus ābolus. Ieliek cepeškrāsnī uz 180 grādiem un cep 30 minūtes. Tikmēr sajauc krējumu ar kanēli un cukuru.

Izņem plātsmaizi no krāsns un pārlej krējumu. Liek atpakaļ, cep vēl 15 minūtes.

Dubultais rausis

Vajadzēs 400 g miltu, 1/2 tējk. sāls, 180 g sviesta, 2 ēd.k. cukura, 1 olas dzeltenumu, 60 ml auksta ūdens. Pildījumam: 800 g saldskābu ābolu, 100 g brūnā cukura, 1 tējk. kanēļa, nedaudz citrona sulas, kanēļa cukuru.

Vispirms pagatavo mīklu. Bļodā sajauc miltus ar sāli, tad pievieno sviestu un ar pirkstiem veido drupanu mīklu. Pievieno cukuru un iemaisa to mīklas drupačās. Atsevišķi sakuļ olas dzeltenumu ar ūdeni un tad to pakāpeniski lej klāt drupačām, veidojot gludu mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni. Galvenais, lai mīkla ir gluda. No mīklas izveido divas bumbas, tās ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz stundu.

Pildījumam: ābolus sagriež plānās šķēlēs un samaisa ar cukuru, kanēli un citronu sulu.

Vienu mīklas bumbu izveltnē aptuveni 3 mm biezu, kūkas veidnes izmērā, ieskaitot malas. To ieklāj veidnē, piespiežot mīklu pie pamatnes un malām. No atlikušās mīklas izveltnē tikpat biezu kārtu – tik lielu kā kūkas virspuse. Apakšējai mīklas kārtai virsū liek ābolu pildījumu, izlīdzina pa visu formu. Tad virsū liek izrullēto mīklas virspusi, ar pirkstiem aizspiež maliņas. Lai pīrāgs cepoties nepiepūšas, virspusē ar nazi mīklu iegriež. Virskārtu pārkaisa ar kanēļa cukuru.

Cep 180 grādos 40 minūtes, līdz virskārta kļuvusi zeltaini brūna.

Ābolu un banānu rausis

Vajadzēs notīrītus ābolus un banānus. Mīklai 200 g sviesta, 1 olu, 1,5 tējk. cepamā pulvera, 1/2 glāzes cukura, 2 glāzes miltu.

Krēmam: 500 g skābā krējuma, 2 olas, 6 ēd.k. cukura, vaniļas cukurs pēc garšas, 4 ēd.k. miltu.

Vispirms gatavo mīklu: sviestu sadrupina kopā ar miltiem, pieber cukuru, cepamo pulveri un olu. Samīca smilšu mīklu. Ilgi nav jāmīca, tikko savelkas kamolā, mīcīšanu pārtrauc, liek ledusskapī. Ābolus un banānus notīra, sagriež nelielos gabaliņos, samaisa ar tējkaroti kartupeļu cietes.

Krēmu gatavo šādi: skābo krējumu sakuļ ar cukuru, olām, miltiem un vaniļas cukuru. Mīklu liek ietaukotā veidnē vai uz cepamā papīra, izveido maliņas, virsū izkārto augļus, pārlej krēmu.

Cep 180 grādos apmēram 40 minūtes.

Sicīliešu ābolrausis

Vajadzēs 75 g miltu,1 tējk. cepamā pulvera, 50 ml piena, 60 g sviesta, 500 g saldskābu ābolu, 1 olu, 1 olas dzeltenumu, 1 tējk. vaniļas cukura, 125 g pūdercukura, 25 g valriekstu, 25 g ciedru riekstu, 60 g žāvētu vīģu, 1 citrona miziņu un sulu.

Pārkaisīšanai: 25 g ciedru riekstu, 0,5 tējk. kanēļa, 25 g cukura.

Nomizotus ābolus sagriež gabaliņos un apslaka ar citrona sulu, lai nekļūtu tumši. Pievieno rīvētu citrona miziņu un sasmalcinātu vīģi.

Sajauc pūdercukuru, olu un olas dzeltenumu, sakuļ ar mikseri, lai cukurs izkūst. Pieliek mīkstu sviestu un pienu. Sajauc miltus un vaniļas cukuru, kā arī cepamo pulveri. Miltu maisījumu pievieno olu maisījumam un rūpīgi izmaisa. Mīklā ieber ābolus, vīģes, riekstus. Ciedru riekstus var aizstāt ar dienu ūdenī izmērcētiem valriekstiem, zemesriekstiem vai mandelēm. Mērcēti rieksti būs saldāki un vieglāk sagremojami. Mīklu liek ar sviestu ieziestā un ciedru riekstiem, cukuru un kanēli pārkaisītā formā ar noņemamām malām.

Cep 50 minūtes 180 grādu temperatūrā.

UZZIŅAI

Cik ilgi glabāt?

  • Ja olas svaigas, ledusskapī tās var glabāt vismaz mēnesi.
  • Nelielā daudzumā ledusskapī var glabāt arī kartupeļus, burkānus, kāpostus, bietes.
  • Vairums garšvielu savu stiprumu un aromātu saglabā apmēram gadu un pēc tam pamazām zaudē garšu un smaržu. Želatīns, cepamais pulveris, kas sabērts slēgtā traukā, būs derīgs arī pēc gada.
  • Garšaugus iesaka sasaldēt saldētavā. Pēc atlaidināšanas smaržos gandrīz kā svaigi.
  • Neatvērti tēju un kafiju iepakojumi būs aromātiski pat pēc vairākiem gadiem, bet pēc atvēršanas jāizlieto ātri, jo aromāts izgaist.
  • Vislabāk glabāsies sīpoli ar vismaz divām sauso mizu kārtiņām. Sausās telpās sīpoli un ķiploki sažūst, bet mitrās sāk pelēt.
  • Sāls, cukurs pieder pie ilgi uzglabājamiem. Galvenais, lai tiem nepiekļūst mitrums. Sāli no mitruma var pasargāt, pieberot kartupeļu cieti.
  • Pupas, zirņi, milti, putraimi, rīsi, makaroni, manna savas garšas īpašības nezaudēs, ja būs sabērti cieši noslēdzamos traukos un nolikti tumšā vietā. Lai neieviestos miltu kodes, miltos, putraimos, auzu pārslās ieliek vairākas nomizotas ķiploka daiviņas.
  • Neatvērtu eļļas un etiķa pudeli istabas temperatūrā un vietā, kur nespīd virsū saule, var turēt ilgi. Ja trauki atvērti, tad ieteicams saturu izmantot divu, trīs mēnešu laikā.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz