Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: uztaisi mammai kūku!

Svētdien būs Mātes diena. Viens no variantiem, kā mammu iepriecināt, ir pašu spēkiem mājās pagatavot nelielu kūciņu. Piedāvājam izmēģināt neceptās siera kūkas recepti. Tās pagatavošanai vajadzēs nevis cepeškrāsni, bet ledusskapi!

Receptes: uztaisi mammai kūku!
Ilustratīvs (Foto: unsplash.com)
07.05.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Neceptā siera kūka ar ievārījumu

Vajadzēs 60 g sviesta, 3 ēdamkarotes liķiera, 150 g jeb 14 gabaliņus ”Selgas” klasisko cepumu.

Pildījumam būs nepieciešama 1 nepilna glāze ievārījuma (aveņu, ķiršu, meža ogu vai citu), 250 g jebkura krēmsiera, 250 g vājpiena biezpiena, 150 g saldā krējuma, 3 ēdamkarotes ar kaudzīti cukura, rīvēta miziņa no 1 citrona,

2 ēdamkarotes svaiga citrona sulas, 4 tējkarotes želatīna.

Rotāšanai ogas un sadrupināti cepumi.

Foto: Daiga Lutere

Lai pagatavotu šo siera kūku, jāsagatavojas laikus, proti, sviestam jābūt mīkstam, bet saldajam krējumam ledusskapī kārtīgi atdzesētam.

Vēl būs vajadzīga tortes veidne ar noņemamu apakšu. Vislabāk, ja veidne ir 20 centimetru diametrā vai vēl nedaudz mazāka. Jāsagatavo cepamais papīrs, ko ieklāj veidnē.

Vispirms pagatavo pamatni. Bļodā liek smalki sadrupinātus cepumus, pielej liķieri un piejauc sviestu. Masu kārtīgi samaisa. Ja šķiet, ka par drupanu, vēl mazliet pielej liķieri. Tad liek veidnē uz cepamā papīra un ar pirkstiem izlīdzina plānā, vienmērīgā kārtā.

Foto: Daiga Lutere

Ievārījumā iemaisa 1 tējkaroti sagatavotā želatīna. Virs cepumu pamatnes vienmērīgi izsmērē ievārījumu un ieliek ledusskapī atdzesēties.

Foto: Daiga Lutere

Bļodā liek krēmsieru, biezpienu (ja gribas smalku, izspiež caur sietu vai sablendē), pievieno rīvētu citrona miziņu, cukuru un izspiesto sulu. Visu sajauc ar saputotu saldo krējumu, beigās pielej 3 tējkarotes uzbriedināta, izkausēta želatīna.

Kad virskārta gatava, no ledusskapja izņem tortes formu un virs ievārījuma vienmērīgi izlīdzina biezpiena saldo masu. Tad atkal liek ledusskapī uz pāris stundām.

Foto: Daiga Lutere

Kad ilgais gaidīšanas laiks pagājis, noņem veidnes sānu malu un apgriež cepamo papīru. Kūku var rotāt, izmantojot sadrupinātus cepumus, svaigi sasaldētas ogas vai pat mazas pavasara puķītes.

Rotāšanas darbu vislabāk uzticēt bērniem, kuriem arī būs prieks piedalīties pārsteiguma gatavošanā mammai.

Foto: Daiga Lutere

IZMAKSAS

Šādas neceptās siera kūkas sastāvdaļu aptuvenie izdevumi ir ap 7 eiro:

cepumi – 0,75, krēmsiers – 2,50, biezpiens – 1, saldais krējums – 1,20, citrons – 0,50, želatīns – 0,40. Vēl sviests, liķieris, cukurs, ievārījums.

PADOMS

Kā pareizi sagatavot želatīnu?

1. solis. Vispirms želatīnu samaisa ar pāris ēdamkarotēm auksta ūdens un atstāj 10 minūtes, lai tas uzbriest. Piemēram, 20 g želatīna vajadzēs 6 ēdamkarotes ūdens.

2. solis. Kad želatīna graudiņi sabrieduši, trauciņu vai smeļamo karoti liek karsta (50–60 grādi, ne vairāk) ūdens peldē. Rūpīgi maisa, līdz želatīns pilnībā izkūst. Noteikti to nedrīkst likt un sildīt verdošā ūdenī, citādi parādīsies nepatīkams aromāts un želatīns zaudēs savas īpašības.

3. solis. Izkausēto želatīnu ēdienam pievieno, iemaisa pamazām, pa daļām, lai neveidotos kunkuļi. Atcerieties, ka būtiska nozīme ir produkta derīguma termiņam.

Ceptā siera kūka divās variācijās

Vajadzēs 1 paciņu sviesta, 2 paciņas ”Selgas” cepumu, 200 ml saldā krējuma, 2 olas, 2 ēdk. miltu, 400 g krēmsiera, 300 g cukura, 1/2 citrona, ogas dekorēšanai.

Sasmalcina cepumus, izkausē katliņā sviestu un samaisa ar cepumiem, iegūto masu liek kūkas formas apakšā un gar malām. Gatavo siera masu: sakuļ olas ar 150 g cukura, pievieno 2 ēdamkarotes miltu un 400 g svaigā siera, sakuļ. Pievieno citrona sulu un smalki pierīvē citrona miziņu.

Atsevišķā traukā sakuļ saldo krējumu un 150 g cukura, iegūto putukrējuma masu pievieno svaigā siera masai, iemaisa, bet nekuļ. Tad lej cepamtraukā virsū cepumu pamatnei. 180 grādos cep aptuveni stundu. Dekorē ar svaigām ogām, pasniedz ar ogu mērci.

Otrajai vajadzēs 150 g cepumu, 50 g sviesta, 400 g krēmsiera, 150 g skābā krējuma, 4 olas, 200 g cukura, vaniļas cukura, 40 g miltu, sulu no 1 citrona, rīvētu miziņu no 1 citrona.

Sasmalcina cepumus (var sablendēt) un samaisa ar izkausētu sviestu. Formas pamatni izklāj ar pergamenta papīru un ieklāj kūkas pamatni, pieblietējot ar koka stampiņu. No tās pašas mīklas izveido maliņas. Uzsilda cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Visas pildījumam paredzētās sastāvdaļas sakuļ kopā vienmērīgā masā. Sagatavoto pildījumu pārlej pāri cepumu pamatnei un izlīdzina.

Kūkas formu liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 60 minūtes. Pēc tam cepeškrāsni izslēdz un atstāj formu tajā vēl uz vienu stundu, neverot vaļā cepeškrāsns durtiņas. Kad kūka atdzisusi, to varēs viegli izņemt no formas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz