Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

10. novembrī rādīs Ināras Kolmanes un Ulda Neiburga dokumentālo filmu “Pretrunīgā vēsture”

10. novembrī rādīs Ināras Kolmanes un Ulda Neiburga dokumentālo filmu “Pretrunīgā vēsture”
05.11.2010 11:59

Atslēgvārdi

Trīs vīri. Latvietis, krievs un ebrejs. Trīs aizkustinoši stāsti. Viņu dažādās atmiņas par Otro Pasaules karu, pārdomas par Latvijas vēsturi un šodienas pārliecība ir savdabīgs Latvijas sabiedrības “šķērsgriezums” mūsdienās. Veco vīru stāstus papildina dažādu tautību jaunieši, paužot savu skatījumu par Latvijas sabiedrību.

Trešdien, 10. novembrī, valsts svētku programmas ietvaros filmu studija ”DEVIŅI” sadarbībā ar kino ”Balle”, Liepājas muzeju un Liepājas pilsētas Domi piedāvā dokumentālo filmu ”Pretrunīgā vēsture” [2010]. Šajā dienā kinoteātra “Balle” mazajā zālē būs divi seansi – plkst 13.00 un plkst. 19.00. Uz abiem seansiem ieeja ar ielūgumiem. Vakara seansa skatītājiem būs iespējas tikties ar filmas radošo grupu.

“Tas ir stāsts par mums – Latvijas sabiedrību, dažādu tautību cilvēkiem ar atšķirīgu vēsturisko pieredzi, kuri dzīvo vienā valstī, taču viņu atmiņas, zināšanas un spriedumi par valsts vēsturi ir atšķirīgi un nereti pat pretrunīgi,” saka filmas “Pretrunīgā vēsture” režisore Ināra Kolmane. 

Filmā tiek apskatīti vēstures notikumi, kuri risinājušies padomju un nacistu okupāciju laika posmā no 1940. līdz 1945. gadam.  Latvietis Kurts Grīnups, ebrejs Edvards Anders un krievs Vitālijs Ļeonovs dalās savās atmiņās ar skatītāju par pieredzēto Rīgas Centrālcietumā, Šķēdes kāpās pie Liepājas, Salaspils koncentrācijas nometnē un cietumā ‘’SMERŠ’’ Amatu ielā. Kāpēc datums, kuru viens no viņiem atzīmē ar patiesu cieņu, ir tajā pašā laikā dziļu sāpju un netaisnības simbols otram?  Filma aicina dažādu Latvijas tautību pārstāvjus uz savstarpēju sapratni, kas šobrīd ir īpaši aktuāls jautājums arī Latvijas politikā.

Filmas veidotāji ir režisore Ināra Kolmane un vēsturnieks Uldis Neiburgs, producents Jānis Juhņēvičs. Oriģinālmūziku sarakstījis komponists Ivars Makstnieks. Operatori Andrejs Verhoustinskis, Aivars Kalniņš, Renārs Vimba.

Filmas veidošanu atbalstījis Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Aizsardzības ministrija, Rīgas Dome, Latviešu fonds un Latvijas Okupācijas muzejs, kā arī privātie ziedotāji. Filmas mecenāti, bez kuru līdzdalības filma nebūtu pabeigta, ir Andris Grasmanis un Kaspars Viškints. Filmas informatīvie atbalstītāji ir LTV1, LNT, DIENA, Jāņa Rozes grāmatnīca.

Novembrī vai decembrī filma  tiks iekļauta arī Liepājas kinoteātra ”BALLE” repertuārā.

Zane Liepiņa,
filmu studijas ”DEVIŅI” projektu koordinatore

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz