Aicina svinēt Mārtiņus
Šodien pulksten 17 interesentus aicina iepazīt Mārtiņdienas tradīcijas, piedaloties tradicionālās kultūras improvizētā nodarbībā folkloras centrā “Namīns”. “Mārtiņi agrāk svinēti ar dažādām izdarībām.
Galvenie ēdieni, kas celti galdā, ir vistas un cūkas gaļa, pīrāgi, maize, alus, medus. Mārtiņu mielastam kauj gaili vai vistu, kas ir ziedojums Mārtiņam, līdz ar to tie ir arī Mārtiņa mielasta sastāvdaļas. Pie pilna galda līksmībā un pārpilnībā norit Mārtiņu vakara svinības, kur netrūkst ne jautru dziesmu, ne deju, Mārtiņos arī beidzas klusais veļu laiks, kas sācies Miķeļos, un sākas jautrā ķekatās jeb budēļos iešana, kas turpinās visu ziemu līdz pat Meteņiem. Tāpat kā citos senās gadskārtas svētkos, arī Mārtiņos ļaudis ievēroja dažādus ticējumus, vēroja laiku, pareģoja nākotni un ar dažādam darbībām centās to ietekmēt savā labā,” norāda pasākuma organizatori no folkloras kopas “Atštaukas”.
“Kurzemes Vārds”