Otrdiena, 14. maijs Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aicina uz tikšanos ar trimdas latvieti – mākslinieku Aleksandru Tauriņu

Aicina uz tikšanos ar trimdas latvieti – mākslinieku Aleksandru Tauriņu
27.08.2007 15:33

0

Atslēgvārdi

”Jāņa Rozes apgādā” tikko iznākusi trimdas latvieša, mākslinieka Aleksandra Tauriņa sarakstītā grāmata par viņa dēkām Venecuēlā. Autoram – ļoti interesantam sarunu biedram, daudz pieredzējušam dēkainim un talantīgam mākslniekam –  30. augustā paliek 90 gadu. Lai atzīmētu grāmatas iznākšanu un tās autora dzimšanas dienu, ”Jāņa Rozes apgāds” uzaicina Jūs uz tikšanos ar Aleksandru Tauriņu. Ņemot vērā autora vēlēšanos, šoreiz prezentācijas vietā piedāvājam privātu sarunu.

Mākslinieks dzīvo Sabilē, taču 28. augustā ieradīsies SIA ”Jānis Roze” birojā Rīgā, Miera ielā 15/3.

Par grāmatu

Vaļsirdīgi, emocionāli, jautri un arī nedaudz smeldzīgi trimdas latvieša dēku stāsti par cilvēkiem, kas pēc 2. pasaules kara beigām nonāca Venecuēlā un kam bija jāmācās pielāgoties svešas zemes paražām, klimatam un cilvēku savstarpējām attiecībām.

Autors Dienvidamerikā ieradās 1948. gadā, bēgot no kara izpostītās Eiropas. Grāmatā aprakstītie stāsti, vērojumi un notikumi ir paša uzklausīti un piedzīvoti vairāku desmitu gadu garumā. Venecuēlā viņš pabijis vismežonīgākajās vietās, sastapis dažādu tautību dīvaiņus, kam pēc kara bija lemts avantūristu liktenis, bijis iejaukts partizānu konfliktā, laimīgi pārdzīvojis postošu zemestrīci, ticis sveikā cauri, sastopoties ar jaguāriem un milzīgām čūskām, mēģinājis vietējiem pārdot latviešu stiprā liķiera recepti un nodarbojies ar daudziem un dažādiem arodiem, lai varētu izdzīvot.

Par autoru

Aleksandrs Tauriņš pēc aicinājuma un izglītības ir gleznotājs. Dzimis Rīgā 1917. gada 30. augustā, no 1941. līdz 1943. gadam studēja Latvijas Mākslas akadēmijā Augusta Annusa meistarklasē, gleznošanas studijas turpināja emigrācijā, Eslingenas mākslas skolā pie prof. Ludolfa Liberta (1945-1947). 1948. gadā viņš pārcēlās uz Venecuēlu, kur turpināja gleznot un iespaidus saviem darbiem smēlās visneiedomājamākajās vietās.

Latviešu mākslinieka talantu novērtēja jau Venecuēlā, kur viņš ieguva vietējo mākslas kritiķu atzinību kā lielisks dabas ainavu gleznotājs un izstāžu kurators. Viņam bijušas personālizstādes un kolektīvās gleznu izstādes Vācijā, Venecuēlā un Jaunzēlandē. Latvijā Tauriņš atgriezās 1997. gadā un gadu vēlāk kļuva par Latvijas Mākslinieku savienības biedru. Pašlaik dzīvo Sabilē.

Jānis Pinkulis,
Jāņa Rozes apgāda Reklāmas un mārketinga projektu vadītājs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz