Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Apskatāma mākslinieces Ilzes Karlsones personālizstāde “Pietura Rudens”.

Apskatāma mākslinieces Ilzes Karlsones personālizstāde “Pietura Rudens”.
Foto: Egons Zīverts
23.10.2019 07:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Galerijā “Romas dārzs” apskatāma mākslinieces Ilzes Karlsones personālizstāde “Pietura Rudens”. “Es nevaru izcelt vienu konkrētu gleznu, bet varu nosaukt trīs galvenās tēmas – abstrakcijas, kapsētas un jūra. Abstrakcijas man viegli padodas un sagādā lielu prieku,” laikrakstu savā mākslas pasaulē vedina izstādes autore.

“Sakiet, kas tas ir par stilu?” vēl pirms pasākuma atklāšanas pie mākslinieces vēršas kāds kungs. “Un kā jums šķiet?” smaida I. Karlsone. “Tas ir mans skatījums. Mans stils.”

Pirmais, pie kā aizkavējas ienācēju skatiens, ir abstrakciju sērija “Lauzumi”. “Tas ir jaunums, kur uz akvareļa papīra darbojos ar krāsainu tušu. Tur galvenais ir struktūra, dinamika, krāsa. Vienkārši priecājos par līnijām un nosaucu tās par lauzumiem. Iespējams, tie ir vētrā salauzti koki vai izcirtums.”

Otrs vadmotīvs, kas diezgan spilgti iezīmējas izstādē, ir kapsētas. Lielākoties šīs gleznas radītas pagājušajā gadā. Māksliniece neesot vēlējusies kapus parādīt kā sērīgu vai gaudulīgu vietu, vairāk tiek uzsvērta to neparastā un noslēpumainā noskaņa.

“Kapsēta ir kā sala, kas dinamiskajā apkārtnē paliek nemainīga. Veci koki, veci pieminekļi. Man ļoti patīk radīt noskaņas, kaut vai pašai priekš sevis, un prieks, ja tās uzrunā arī citus.”

Trešais motīvs, jūra, I. Karlsones darbos ir jaunums, ko māksliniece apņēmusies gleznot arvien biežāk, jo uzskata, ka līdz šim jūru vēl nav pietiekami labi iepazinusi. I. Karslones redzējumā jūra netiek atainota klasiskos toņos, tur manāma oranžā, sarkanā un citas izteiksmīgas krāsas.

“Tā es to redzu, krāsu kontrastos labi var parādīt gan skarbumu, gan romantiku, ko jūra sevī nes. Pagaidām man ir uzgleznotas astoņas mazās jūras, kas veltītas Latvijas simtgadei, kopā sauksies “Simts skati uz jūru”.”

Visvairāk gan I. Karlsoni glezniecībā interesē Latvijas ainava. Māksliniece daudzus gadus strādājusi ar dažādām grafikas tehnikām – ofortu, litogrāfiju, bet pēdējos gados pievērsusies glezniecībai, izmantojot akrilu, eļļu, tušu.

Izstādes nosaukums “Pietura Rudens” simbolizē apstāšanos un skatīšanos tālumā vai arī ieskatīšanos gleznā.

Māksliniece cer, ka apmeklētāji izstādi izjutīs kā nemierīgu ceļojumu pa Latvijas lauku pieturām, apstāšanos pie jūras, iegriešanos vecā kapsētā un visbeidzot ļausies, lai gleznu nosacītais reālisms pārtop abstrakcijās – lauztās līnijās. Vai otrādi.

Izstāde apskatāma līdz 21. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz