Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar brīvības un pavasara dziesmām aicina svinēt ziedoni ūdenstornī

4. maijā Karostas ūdenstornī, Ģenerāļa Baloža ielā 29, Liepājā, notiks vienas dienas mūzikas, mākslas un laikmetīgā teātra festivāls “ziedonis Ūdenstornī”, kura kulminācija ir vokālā dueta – Anša Bētiņa un Artūra Čukura – koncertprogrammas “Slāvu tautu dziedājumi. Pavasaris” pirmatskaņojums.

Ar brīvības un pavasara dziesmām aicina svinēt ziedoni ūdenstornī
Foto: Egons Zīverts
16.04.2024 09:53

liepajniekiem.lv

Kopumā pasākumu veidos trīs norises, un uz katru nepieciešams iepriekš pieteikties, informē kultūras attīstības biedrības “Tapala lapa” pārstāve Kristīne Timermane.

Laikā starp norisēm ikviens aicināts izbaudīt torņa vēsturisko arhitektūru, unikālo akustiku un atmosfēru – Karostas ūdenstorņa durvis būs atvērtas jau no pulksten 9. Ieeja festivālā ir bezmaksas.

Anša Bētiņa un Artūra Čukura dziedājumi “baltās balss” manierē (bez būtiskas apskaņošanas vai pavadījuma) sāksies pulksten 19.

Koncertprogrammu veidos dažādu slāvu tautu daudzbalsīgas tautasdziesmas un garīgie dziedājumi – lielākoties balstīti mutvārdu tradīcijā un melodijās, kurām nav atrodami konkrēti autori un komponisti.

Koncerta laikā duets ne vien atskaņos izvēlētās dziesmas, bet arī iepazīstinās klausītājus ar dziesmu izcelsmi un saturu, īpaši izceļot ukraiņu folkloru no Harkivas, Kijivas, Čerņihivas un Piekarpatu apgabaliem.

Līdzās ukraiņu folkloras dārgumiem skanēs arī horvātu, maķedoniešu un serbu tautas dziesmas un garīgie dziedājumi.

Dziesmas vēstīs par pavasara atnākšanu, darbu, miera un brīvības meklējumiem, cilvēka attiecībām ar dabu un dievišķo.

“Dienā, kad atzīmējam un svinam savu atgūto brīvību, gribam pievērst uzmanību ukraiņu cīņai par savu brīvību šodien, tādēļ aicinām ieklausīties ukraiņu tautas folkloras glabātajos stāstos par ilgi gaidīto pavasara atnākšanu un atmodu pēc garās un nogurdinošās ziemas,” saka A. Čukurs, piebilstot, “līdzīgi kā mums, latviešiem, arī ukraiņiem katrā dzīves gadījumā pēc dziesmas nav bijis tālu jāmeklē, tādēļ koncertā izskanēs dziesmas no dažādiem Ukrainas apgabaliem, kas spēcina, sniedz mierinājumu un aicina novērtēt un svinēt dzīvi, neskatoties uz grūtībām, kas nereti mūs piemeklē.”

Festivāls tiks atklāts pulksten 15, kad “Zīmējumu teātris” aicinās gan lielus, gan mazus (no 5 gadu vecuma) piedalīties izrādes “Siltais zīmējums” tapšanā.

Improvizētā zīmējumu izrādē uz milzīga papīra māksliniece Lote Vilma Vītiņa ar tušu zīmēs stāstu, ko radīs skatītāji sadarbībā ar stāstītāju Vari Klausītāju.

“4. maijs ir laba sestdiena labai būšanai. Izrādē varētu uzzināt, kā “ziedonis Ūdenstornī” uzradies, vai šo stārķis atnesa? Improvizācijas izrādēs skatītāju viedoklis ir no svara,” uz izrādi aicina V. Klausītājs.

Savukārt pulksten 17 notiks Ērika Vilsona monoizrāde “Mana Magadana”.

Klātesošie varēs sekot līdzi stāstam par izsūtīšanu un totalitārismu, par mammu, par pieaugšanu, par identitātes meklējumiem.

Ē. Vilsons par savu dzimšanas vietu, Kolimas pilsētu Magadanu, saka: “Meklējot savas saknes, cilvēki bieži atgriežas sākumpunktā – savā piedzimšanas vietā –, lai atbildētu uz būtiskiem jautājumiem: kāpēc es esmu piedzimis šeit un tagad? kāds ir manas dzīves uzdevums? ko man nozīmē dzimtene?”.

Katrā festivāla norisē drošības apsvērumu dēļ vietu skaits ir ierobežots, tāpēc lūgums pieteikties no 22. līdz 29. aprīlim, rakstot uz e-pastu [email protected]. Jānorāda kontaktinformācija un uz kuru festivāla norisi ir vēlme pieteikties.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz