Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar mākslinieces Elizabetes Melbārzdes gleznām atklāj baleta svētkus

Ar mākslinieces Elizabetes Melbārzdes gleznām atklāj baleta svētkus
Foto: Egons Zīverts
28.10.2016 07:15

liepajniekiem.lv

Ceturtdien, 27.oktobrī, koncertzāles “Lielais dzintars” 2.stāva galerijā ar balerīnu gleznotājas Elizabetes Melbārzdes personālizstādi “Sajūtu dimensija” atklāja 5.Starptautisko bērnu baleta festivālu, kas veltīts baletmeistara Leona Brunava piemiņai. Šodien notiks festivāla galvenā norise – jauno dejotāju koncerts-konkurss.

Izstādi “Sajūtu dimensija” atklāja Starptautiskā bērnu baleta festivāla rīkotāja, Liepājas Baleta un deju studijas vadītāja Ingrīda Lūre, uzverot, cik šis gads festivālam ir īpašs. Tiek atzīmēta piecu gadu jubileja. No teātra tas pārcēlies uz koncertzāli “Lielais dzintars”. “Esam jaunās telpās. Tas mums tāds sava veida eksperiments. Cerēsim, ka būs izdevies,” sacīja I.Lūre, iepazīstinot ar bērnu baleta festivāla programmu, kas tradicionāli ir piesātināta. “Jauno baletdejotāju konkursā piedalīsies dalībnieki no sešām valstīm. Ja iepriekšējos gadus vairāk koncentrējāmies uz koncertu, tad šogad nolēmām akcentēt konkursu. To vērtēs arī nopietna žūrija,” pastāstīja I.Lūre, aicinot ikvienu arī uz noslēguma pasākumu – ASV mūziklu “Mana skaistā lēdija”.

Attiecībā uz E.Melbārzdes izstādi, I.Lūre sacīja: “Nevaru iedomāties, kas vēl varētu festivālu tā krāšņot!” Festivāla ietvaros māksliniece Liepājā viesojas jau otro reizi.

Viņa tiek dēvēta par balerīnu gleznotāju, jo māksliniece savos darbos baleta pasauli un tās karalienes balerīnas attēlo dažādās kompozīcijās, izmantojot stilizācijas un kustības, kas robežojas ar lidojumu.

Dažās gleznās, gluži kā ikonās, izmantots zelta fons, kas pie katrām gaismas izmaiņām liek skatīt gleznu citādi, savukārt figūru stilizācijā redzama gotikas un jūgendstila ietekme.

“Lai arī var šķist, – cik tā tēma tomēr ir izsmelta, arvien rodas jaunas idejas un kompozījas, krāsu salikumi. Ir tik daudz iespēju eksperimentēt un variēt,” par savu aizrautību ar balerīnām, kas nu jau kļuvis par mākslinieces rokrakstu, skaidroja E.Melbārzde. “Tā ir tāda bezgalība, tādēļ arī joprojām turpinu.”

Izstādē “Sajūtu dimensija” aplūkojami pēdējo divu gadu darbi. “Izstādes mani mobilizē,” smaidot sacīja E.Melbārzde, “citādi mājās stāv padsmit nepabeigtu gleznu.” Māksliniece atklāja, ka viena glezna var tapt pat gadu. “Iesāku, man patīk, bet tad, kad nezinu, ko darīt tālāk, nolieku malā. Un tā darbs var nostāvēt ilgu laiku. Tad atkal to paņemu, un man ir pilnīgi skaidrs, ko darīt.” Dažām balerīnām kleitu krāsa mainījusies pat desmit reižu! “Līdz krāsa nosēžas un ir īstais tonis,” E.Melbārzde, ķeroties pie darba, nemaz nezina, kāda glezna beigu beigās sanāks. “Man tas vienā brīdī kļūst kā tāds matemātikas uzdevums,” smaidot salīdzināja gleznotāja.

“Balerīnā var ielikt gan prieku, gan skumjas, gan cerības – visu emociju gammu. Pateicīgs tēls gan kompozīcijai, gan emociju izpaušanai,” E.Melbārzde skaidroja, kāpēc aizrāvusies ar šo tēlu.

“Balerīnas patiesībā ir gandrīz eņģeļi, tikai spārnu vietā viņām ir tutu. Viņas arī simbolizē sievietes dvēseli trauslu un graciozu.” Baletu ir dejojušas arī mākslinieces meitas Elfa un Ebeta, taču tagad jau vairs ne. “Neturpināt bija viņu pašu izvēle. Jā, tā ir ļoti skaista profesija, taču arī skarba. Pati nekad neesmu dejojusi baletu, izvēlos labāk būt gleznotāja, kas balerīnas glezno,” smaidot piebilda māksliniece.

Jāpiebilst, ka paralēli izstādes atklāšanai eksperimentālajā skatuvē demonstrēja Zviedrijas laikmetīgās dejas īsfilmu “Ilgas lidot, ilgas krist”, kas tika rādīta sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Zviedrijas dienu Liepājā ietvaros.

Šodien festivāla ietvaros “Lielajā dzintarā” norisināsies jauno dejotāju koncerts-konkurss, kurā būs gan klasiskā un modernā baleta, gan laikmetīgās dejas numuri. Konkurss norisināsies vairākās vecuma grupās. Vislielākā konkurence gaidāma vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem, kur būs visvairāk dalībnieku. Starp dalībniekiem būs arī Liepājas Baleta un deju studija, kas uzstāsies trijās vecuma grupās.

Trīs labākos deju numurus katrā grupā noteiks žūrija. Tajā darbosies baleta pedagogi, bijušie baleta solisti Dženija Vestringa un Ītans Sivaks no Zviedrijas un latviešu horeogrāfe, baleta māksliniece Sarma Rozenberga. Pirmo triju vietu ieguvēji katrā grupā saņems piemiņas balvas – stikla kubus, ar iegravētu festivāla emblēmu un dzintara gabaliņu. Savas simpātijas balvas pasniegs arī individuālie vērtētāji. Katram dalībniekam sarūpēta sponsoru dāvaniņa – maciņš deju apaviem.

Savukārt 29.oktobra rītā notiks baleta meistarklases, ko vadīs minētie viesi no Zviedrijas. Bet dienas noslēgumā festivāla rīkotāji piedāvā interesantu ASV mūziklu “Mana skaistā lēdija”.

Šogad festivālā piedalīsies privātu un profesionālu deju skolu un studiju vairāk nekā 200 dalībnieku no Baltijas valstīm, Zviedrijas, Vācijas un Indijas. Pēdējās divas valstis festivālā viesosies pirmo reizi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz