Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās fotoizstādi “Tepat Liepājā”

Atklās fotoizstādi “Tepat Liepājā”
02.11.2011 12:08

Atslēgvārdi

Piektdien, 4.novembrī, pulksten 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra fotostudijas “Fotast” dalībnieki un vadītājs Varis Sants atklās fotoizstād “Tepat Liepājā” atklāšanu, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Projektu vadītāja Anda Birkenberga.

Izstāde, kā pastāstīja fotostudijas “Fotast” vadītājs Varis Sants, ir kā studijas dalībnieku sava veida atskaites punkts, kuram gatavojoties viņi ne vienu vien dienu pavadījuši pārlūkojot un izvērtējot savu šā gada veikumu. To aplūkot un ar pašiem darbu autoriem tikties būs iespēja 4. novembra pēcpusdienā Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā.

Nav nejaušs izstādes nosaukums “Tepat Liepājā”, jo tajā būs redzama gan Liepājas pilsētvide un ainava, gan jaušama, sajūtama un saskatāma tieši Liepājas fotogrāfiem raksturīgā fotogrāfēšanas maniere, domāšana un tradīcija.

Melnbalti, krāsaini, tieši un abstrakti tik unikāli un daudzveidīgi kā paši šo darbu autori, ir Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā izvietotie, 30 labākie, pašu aktīvāko vecākās, vidējās un jaunākās paaudzes studijas dalībnieku 2011. gadā “notvertie” foto mirkļi, kurus ikkatram interesentam būs iespēja vienkopus apskatīt tikai līdz novembra beigām.

Uzziņai:
Fotostudijas pirmsākumi meklējami tālajā 1958. gadā, kad Visvaldis Blankenburgs, Gunārs Kopštāls un Huberts Stankevičs pilsētas kultūras namā nodibināja fotopulciņu.

1963. gada decembrī tika nodibināts Liepājas Fotolkubs ar 30 biedriem, par kura priekšsēdētāju ievēlēja Hubertu Stankeviču. Viņš bija ne vien radoši noskaņots, bet arī prasībās kategorisks vadītājs, kurš necieta “haltūru” un bezgaumību. Tas sekmēja dalībnieku izaugsmi.

1967. gadā fotoklubs sarīkoja poļu fotomākslas izstādi, kas bija pirmā starptautiskā izstāde Liepājā.

Klubam nozīmīgs bija arī 1969.gads, kad Vissavienības izstādē Ulanudē liepājnieki ieguva 1. vietu un pirmo reizi Padomju Savienības vēsturē fotoklubs kā organizācija sīvā konkurencē (piedalījās dalībnieki no 37 valstīm) Beļģijā saņem Starptautiskās Fotomākslas federācijas bronzas medaļu.

Septiņdesmitajos gados izcīnītas vairākas medaļas Dienvidslāvijā un citās valstīs, tomēr vislielāko ievērību liepājnieki izpelnījās ar būtiskiem jauninājumiem izstāžu noformēšanā un fotoizrāžu veidošanā – neaizmirstamas ir brīvdabas izstādes vecajā Jāņa ielā un Liepājas 30.aizstāvēšanas gadadienai veltītā ekspozīcija, kā arī “Fotomaģistrāle 15”, kad izstādes bija sarīkotas 15 pilsētās pa ceļam no Rīgas uz Liepāju. Toreiz vienlaikus tika eksponēti 298 autoru 1258 darbi. Šajā pasākumā kopā ar latviešu fotomāksliniekiem piedalījās kolēģi no Lietuvas, Ukrainas, Igaunijas, Krievijas, Gruzijas, Čehoslovākijas, Somijas un Polijas. Tāds notikums fotogrāfijā, iespējams, nav pārspēts līdz pat šai dienai.

Fotomākslinieki ļoti aktīvi iesaistījās Latvijas neatkarības atjaunošanas kustībā, fotografēja barikāžu aizstāvjus Rīgā un Liepājā, bet trauksmainajās janvāra dienās Graudu ielas skatlogos izvietoja fotoattēlus, kas objektīvi atainoja to dienu notikumus.

Kopš 2002.gada decembra studijas vadītājs ir Varis Sants, kurš augstu vērtē un cieņā tur studijā iekoptās tradīcijas.

2003. gada sākumā izcilā fotomākslinieka un organizatora – Huberta Stankeviča piemiņai bija sarīkota Latvijas fotomeistaru darbu izstāde “Līvas upe” un gadu vēlāk izstāde “Soļi”,veltīta fotostudijas 45 gadu jubilejai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz