Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atrast to, kas noslēpts dziļumā. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudējums

Liepājas teātrī decembra sākumā pie skatītājiem nonākusi režisora Dž. Dž. Džilindžera veidotā izrāde “Jaunā līgava” pēc Alesandro Bariko tāda paša nosaukuma romāna. Pandēmijas dēļ ceļš no pabeigta iestudējuma līdz pirmizrādei ildzis deviņus mēnešus.

Atrast to, kas noslēpts dziļumā. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudējums
"Viņa ir trausla un ļoti zinātkāra, uzsūc cilvēku stāstus kā sūklītis un visam arī tic, ko viņai stāsta," savu varoni Līgavu raksturo Madara Kalna. (Foto: Justīne Grinberga)
08.12.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Madara Kalna pa šo laiku vairs nav 4. kursa aktiermākslas studente, kurai uzticēta pirmā lielā loma, bet jau profesionāla aktrise, kura spēlē vairākos iestudējumos.

Itāļu rakstnieks A. Bariko iemīļots un populārs arī Latvijā, tulkoti un izdoti vairāki viņa romāni. “Jaunā līgava” latviešu valodā izdota pavisam nesen – 2019. gadā. Dž. Dž. Džilindžers pats veidojis romāna skatuves versiju un nosaucis izrādi par neparastu stāstu divās daļās.

Tā centrālais notikums ir Līgavas ierašanās, lai pildītu sen dotu solījumu – apprecēt Dēlu. Taču solījuma pildīšanu apgrūtina fakts, ka Dēls nav uz vietas. Arī ģimene, kuras muižā jaunā Līgava ieradusies, mērojot tālu ceļu no Argentīnas, nav informēta par to, kad Dēls atgriezīsies. Un atliek tikai gaidīt, laiku pavadot šajā savdabīgajā namā, kurā valda sava kārtība un noteikumi.

Lielā pauze starp to brīdi, kad izrāde bija sagatavota, un pirmizrādi ir zināms noilgums, stāsta aktrise. Pirms pirmizrādes vienmēr esot satraukums, taču šoreiz – īpašs. “Atbildība ir daudz lielāka, esmu diezgan nobijusies,” viņa atklāj.

Tomēr vienlaikus M. Kalna jūtoties daudz drošāka un drosmīgāka nekā pirms tiem deviņiem mēnešiem. “Ir bijušas citas pirmizrādes, esmu iepazinusies teātrī ar kolēģiem,” viņa saka.

Madaras atveidotā Līgava ir pavisam jauna meitene, kurai bijusi grūta bērnība un jaunība. “Viņa ir ļoti sabaidīta, satraumēta jau līdz saviem 18 gadiem. Nonākot sava izredzētā puiša ģimenē, viņa ir noslēgta. Savu seksualitāti viņa kaut kur ir noslēpusi. Dzīvojot šai mājā, viņa pamazām atrod to, kas ir bijis noslēpts dziļumā, sāk to apzināties un iet cauri jaunām pieredzēm,” pastāsta aktrise.

Lomas gatavošanā nekas neesot bijis pašsaprotami. Uz skatuves ir daudz intimitātes ar partneriem, arī tas sākotnēji bijis ne tik viegli.

“Ir daudzas lietas, kam jākāpj sevī pāri. Taču tā ir ļoti laba pieredze un skola jau pašā profesijas ceļa sākumā,” atzīst M. Kalna.

Pārējās lomās – Inese Kučinska, Edgars Pujāts, Ilze Trukšāne vai Signe Dancīte, Kaspars Gods, Leons Leščinskis, Egons Dombrovskis, Edgars Ozoliņš un Karīna Tatarinova.

Izrādei oriģinālmūziku sacerējis komponists Andris Vilcāns, vizuālo tēlu veidojis scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Marina Medvedeva, video mākslinieks Artis Dzērve un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. Režisora asistente Linda Kalniņa veidojusi arī izrādes horeogrāfiju.

Skats no izrādes kopā ar Kasparu Godu. Foto: Justīne Grinberga
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz