Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Benediktam Kalnačam par monogrāfiju – Literatūras gada balva

Literatūrzinātnieka, habilitētā filoloģijas doktora, Liepājas Universitātes profesora Benedikta Kalnača monogrāfija par Rūdolfa Blaumaņa daiļradi saņēmusi “Latvijas Literatūras gada balvu 2023” nominācijā ”Spilgtākais darbs literatūrzinātnē”.

Benediktam Kalnačam par monogrāfiju – Literatūras gada balva
Benediktam Kalnačam balvu pasniedza Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs, un, to saņemot, literatūrzinātnieks pateicās visiem, kas iedvesmoja, atbalstīja, kas lasījuši un lasa, kas novērtēja. (Foto: no LALIGABA Facebook konta)
03.05.2023 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas ceremonija norisēja atjaunotajā Rīgas cirka ēkā 28. aprīlī ar devīzi “LALIGABA cirkulē!”.

Svinīgajā ceremonijā tika noskaidroti laureāti 2022. gadā izdoto grāmatu vidū, sveikti Mūža balvas un speciālbalvu ieguvēji.

Nominācija “Spilgtākais darbs literatūrzinātnē”, kurā par uzvarētāju atzīts B. Kalnačs, papildina LALIGABA balvu klāstu.

Pētījuma piecās nodaļās monogrāfijas autors novatoriski stāsta par R. Blaumaņa daiļradi 19. un 20. gadsimtu mijā latviešu un Eiropas rakstniecības ietvarā.

Monogrāfija tapusi vairāk nekā desmit gadu laikā, un tā iznākusi LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgādā.

B. Kalnačam balva piešķirta par oriģinālu, smalku un detalizētu pētītā autora dzīves un tekstu lasījumu, kas tiem piešķir mūsdienīgu elpu, nenolaupot neko no vēsturiskā.

Žūrijas pārstāve, rakstniece un publiciste Ilze Jansone norāda, ka B. Kalnača monogrāfija ”Pavērsiens” ir būtisks zinātniskās literatūras notikums.

Pamatīgi iedziļinoties ne tikai paša R. Blaumaņa personībā un biogrāfijā, bet arī vēsturiskajā un kultūras vidē, B. Kalnačs dod iespēju uz latviešu literatūras klasiķi palūkoties ar svaigu skatienu. ”Uzdrošināšos apgalvot, ka

šajā grāmatā nav neviena nepārdomāta teikuma; tas ir mūsdienīgs, spēcīgs un gan no literatūrzinātnes, gan no kultūrvēstures perspektīvas ārkārtīgi interesants pētījums,

kādus gribētos redzēt vairāk,” uzslavēja I. Jansone.

”Pētījuma autors rāda Blaumani kā ārkārtīgi daudzbalsīgu un mūsdienīgu autoru šī vārda dinamiskākajā nozīmē, turklāt dara to, izmantodams īsteni bagātīgu un aizraujošu avotu un materiālu kopumu, kas ļauj lasītājiem ieraudzīt Blaumani tik daudzdimensionālu, ka, izlasot grāmatu, gribas palūgt, lai šis dzīvais un klātesošais meistars izkāpj no grāmatas lappusēm – un nāk mums palīgā ieskatīties cilvēkos,” savukārt par tapušo monogrāfiju izteicās žūrijas priekšsēdētāja, dzejniece un tulkotāja Ingmāra Balode.

Laureāti saņēma LALIGABA lampas kā balvas simbolisko veidolu un arī naudas prēmijas.

LALIGABA ekspertu komisijā līdzās tās priekšsēdētājai I. Balodei darbojās kultūras žurnāliste Anda Buševica, dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, tulkotājs Dens Dimiņš, rakstniece un publiciste I. Jansone, dzejniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa un literatūrzinātnieks Ojārs Lāms.

LALIGABA ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. To organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Jelgavas tipogrāfija.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz